Hvem har fortjent kommunens Grønne pris?

Private grundejere udgør ca. 75 pct. af det samlede areal i kommunen og spiller dermed en vigtig rolle, hvis Rødovre Kommune som helhed skal blive grønnere. Derfor har kommunens Klima- og Naturudvalg besluttet, at der skal uddeles en Grøn Pris én gang om året til en borger, boligforening eller grundejerforening, som har gjort noget særligt for at fremme kendskabet til vigtigheden af træer, natur og biodiversitet i Rødovre. Prisen kan f.eks. til gå til aktører, der har skabt vildere haver eller friarealer eller dygtige formidlere, som er gode til at inspirere og videndele. Borgerne kan nominere sig selv eller andre. Indkomne projekter bedømmes af et dommerpanel bestående af Klima- og Naturudvalget, repræsentanter for interesseorganisationer og faglige eksperter fra Teknisk Forvaltning, som udvælger årets bedste grønne initiativ og præmierer det med et træ. Læs mere, eller indstil en kandidat til Grøn Pris 2024.

Vestvolden blev 530 kg kilo renere

Søndag den 14. april brugte 54 frivillige et par timer på at befri naturen for plastik, fastfood-emballage, metaldåser og andet henkastet affald. Det blev til 530 kilo affald, som blev samlet i sække og kørt til forbrænding. Affaldsindsamlingen foregik på Vestvolden, i Islev og i Kærene i forbindelse med Ren Dag. Ren Dag er et landsdækkende initiativ, som Danmarks Naturfredningsforening står bag. I Rødovre organiserer lokalafdelingen den årlige affaldsindsamling i samarbejde med Ren Rødovre, Agende 21 Gruppen, bibliotekerne i Rødovre, Teknisk Forvaltning og Oplevelsescenter Vestvolden. I år var vejret væsentligt bedre end sidste år, hvor betydeligt færre indsamlere alligevel fik samlet cirka 450 kilo henkastet affald.

Hvilke træer ønsker du at bevare?

Rødovre Kommune vægter biodiversitet og bevaring af træer højt og skal i gang med at udpege bevaringsværdige træer inden for lokalplan 148. Vi vil gerne have dit input til, hvilke træer, du mener, er bevaringsværdige. Du kan pege på træer i hele Rødovre. Du må meget gerne skrive, hvorfor du finder træet bevaringsværdigt, den nærmeste adresse, træets art samt en beskrivelse af placering, hvis der er flere træer samme sted. Du kan udpege træer fra den 15. april til 15. maj 2024.

Rødovre Kommunes rådgiver vil se på alle de indmeldte træer, der indgår i kommunens forestående arbejde med lokalplan 148 og vurdere, om de skal medtages. Træer, som indmeldes uden for lokalplan 148, bliver registreret og set på, når der skal laves lokalplan for det pågældende område.

Send Genbrugshuset en tanke før du smider ting ud

Der er stor efterspørgsel på genbrug - så stor at Genbrugshuset efterlyser flere brugte ting og sager.

"I den weekend, vi lige har været igennem, har vi givet knap 2.000 ting væk til borgerne. Til gengæld har vi kun fået cirka 400 brugbare ting indleveret," fortæller Pauli Tvilling, der er ansvarlig for Genbrugshuset på Valhøjs Allé. 

Derfor er hans opfordring klar: 
"Kom forbi Rødovre Genbrugsstation med ting, du vil skaffe dig af med, og som, du mener, vil kunne komme andre mennesker til gavn".

Genbrugshuset modtager for eksempel gerne porcelæn, køkkengrej, legetøj, bøger, tasker, sko, stole og andre mindre møbler.

"Og det er helt okay, at tingene er lidt slidte, så længe at de er funktionsdygtige," fortæller Pauli Tvilling. Tingene kan man stille i en sort container, som er placeret tæt på selve Genbrugshuset. Containeren er åben for afsætning i genbrugsstationens normale åbningstid, mens Genbrugshuset har særlige åbningstider.

Medarbejderne i Genbrugshuset samler de donerede genstande sammen, og hver lørdag vil alle ugens donationer være stillet frem på en overskuelig og indbydende måde.

"Hvis man kommer her en lørdag, er der pakket med både ting og mennesker. Nogle gange er der så lang kø, at vi lukker folk ind i hold, så de har ti minutter til at finde tre gratis ting. Vil man gerne undgå køen, kan man komme ved 14-tiden, for så er det store ryk ind typisk overstået," siger Pauli Tvilling og tilføjer med et smil: "Containere til donering af ting er der til gengæld aldrig kø til, så her kan man altid komme til".

Kom forbi Rødovre Genbrugshus

Åbningstider i Genbrugshuset

Lad hækken stå til august

Engang hed det sig, at hækken skulle være klippet inden Skt. Hans, men nu kan du med god samvittighed lade hæksaksen blive i skuret det meste af sommeren.

Venter du med at klippe hæk til sidst på sommeren, gør du både bier, insekter og fugle en stor tjeneste. Blomstrende hække er nemlig et festmåltid af pollen og nektar for insekterne, og uklippede hække er et godt gemme- og redested for småfugle. Klipper du en hæk med en fuglerede i, risikerer du at blotte reden, så æg og unger bliver plyndret af katte eller skader.

Faktisk er det forbudt at ødelægge en fuglerede. Derfor er det ikke tilladt at fælde træer og hække med aktive fuglereder - heller ikke selvom det er inde på din egen private grund. Det er dog ok at beskære træer og hække, hvis du kan gøre det uden at forstyrre fuglene eller beskadige reden.

Nogle gange kan du som haveejer blive nødt til at studse hække eller træer tidligt på sæsonen. Det gælder for eksempel, hvis de er til gene for forgængere eller spærrer for udsyn og skilte. Her lyder opfordringen igen: Vær forsigtig og se efter reder, når du klipper.

Fordelen ved at klippe hæk sidst på sommeren er, at hækken kun behøver at blive klippet én gang. Når du griber til hæksaksen til efteråret, så overvej gerne at lade en bunke kvas blive i haven. Det kan blive hjemsted for larver og insekter, som havens fugle kan leve af. Måske er du endda så heldig at få besøg af et pindsvin, der vælger netop din kvasbunke som sit vinterhi.

Vær forsigtig og se efter reder, når du klipper