Rødovre Byggelegeplads fejrer 60 år

Da Byggeren åbnede i 1964 var målet at give børnene et sundt udendørsliv og en mulighed for at bruge både hænder og hoved. Sådan er det fortsat seks årtier senere. På Byggeren er det børnenes ideér, der regerer.

For 60 år siden slog Rødovre Byggelegeplads porten op for første gang, og hundredevis af børn stod i kø for at få en lille byggegrund. Byggelegepladsen skulle give børnene mulighed for at save og hamre og udfolde ’det gode børneliv’. Det bestod blandt andet af masser af udendørs fritidsliv, hvor man kunne tilegne sig praktiske færdigheder og lære at samarbejde og tage ansvar. Ved åbningen i 1964 lå byggelegepladsen på Fjeldhammervej, men tre år senere flyttede den til Nyholms Allé 49, og her lever og ånder det lille fristed fortsat på bedste vis. Træerne er blevet højere, grunden er blevet større, og der er sket nogle opgraderinger rundt omkring. Men grundlæggende er meget af den oprindelige ånd bevaret her, fortæller Pelle Moltke, der er leder af Rødovre Byggelegeplads, som til dagligt bare kaldes Byggeren.

"Vi vil gerne give børnene et frirum, hvor de selv kan bestemme, men hvor de også selv skal tage initiativ. For eksempel er der voksne i Udeværkstedet, som kan hjælpe med at bygge stole, skabe, foderbrætter, kaninbure, huse eller andet. Men idéerne skal komme fra børnene, og så støtter vi dem i at realisere dem," fortæller han.

De fleste af børnene har en lille byggegrund sammen med to-tre andre. Nogle gør meget ud af den, som Huxi, Anton og Sigurd, der har bygget et hus i to etager af genbrugsmaterialer. I øjeblikket arbejder de tre drenge på en stor voliere på siden af huset, som de skal have fugle i. Andre børn bruger bare grunden til at hygge sig på. "Og det er også helt ok, for grunden er deres, og de kan bruge den, som de vil," siger Pelle Moltke.

En del af et fællesskab

På Byggeren er der kreative værksteder, hvor børnene kan arbejde med genbrugsmaterialer. Der er et udekøkkken og en køkkenhave, som børnene er med til at forvandle til grøntsagsbede. Byggeren har også en masse forskellige aktiviteter som fodbold, bordtennis, hockey, rundbold, volley, snobrød, rollespil, hest og meget, meget andet. Man behøver ikke at melde sig til noget, men hvis man for eksempel har meldt sig til en fodboldaktivitet, skal man som udgangspunkt også dukke op og være med. "Hvis man trækker sig, risikerer man at ødelægge det for de andre, så det handler også om blive bevidst om, at man er en del af et fællesskab, "forklarer Pelle Moltke.

Selvom Byggeren værner om de gamle strukturer og værdier, er stedets leder også meget opmærksom på, at Byggeren skal følge med tiden og forny sig. For et par år siden blev der indkøbt PlayStation til de mørke vinterdage, og i stedet for det gamle 'Byggerbladet', arbejder Byggerens børn nu med podcast. Hvornår og hvordan fornyelserne sker, afhænger meget af de børn, der kommer, for det er dem, der er med til at definere, hvor stedet skal bevæge sig hen, understreger Pelle Moltke.

Man keder sig ikke engang her

I skyggen ved siden af det kæmpe soppebassin kaldet 'Poolen' ligger Ella, Inaya og Merle og daser i farvestrålende hængekøjer. De har alle tre en kanin, som de hver især har ansvaret for at fodre, rengøre bur hos og motionere i en af de store kuperede løbegårde. At være sammen med sin kanin er noget af det bedste ved Byggeren, synes pigerne. Men der er også masser af andre ting, man kan tage sig til.

"Man kan hoppe på trampolin, ride, bade, spille spil og hygge rigtig meget med sine venner i hængekøjerne. Der er så meget at lave. Man kommer ikke engang til at kede sig her," siger de i munden på hinanden.

Rose Elisabeth Weinkouff Kjar har været ansat som pædagog på Byggeren siden 2019, men stedet har været en del af hendes liv i 23 år. Hun var selv 'byggerbarn' i ni år, indtil hun fyldte 18. Så var det slut - i første omgang. Et par år senere blev Rose ansat som vikar, og sidenhen blev hun uddannet pædagog og fastansat.

"Det er jo et unikt sted – one of a kind. Det er et sted, hvor børnene kan gøre det, de har lyst til, men samtidig lærer at tage ansvar. Når vi for eksempel holder Skt. Hans, er det også børnenes arrangement, og de hjælper med at gøre klar, stå i boder og den slags. På den måde tager de ejerskab på arrangementet, og det lærer de jo sindssygt meget af," siger hun.

Fødselsdagsfest den 30. August

Den 30. august fejrer Rødovre Byggelegeplads sin 60 års fødselsdag med fest fra morgen til aften. Om formiddagen er byens børnehaver, vuggestuer og dagplejebørn indbudt til hoppeborg, tumlebane, trylleshow og popcorn.

Fra kl. 13-16 er der officiel reception med en 60 meter lang lagkage, et 60 års byggerløb og en udstilling med billeder og film af Byggeren gennem tiden. Om aftenen er der fest med mad, musik og underholdning, og her skal man købe en madbillet i døren for at komme ind. Festlighederne er for alle, der har eller har haft en tilknytning til Byggeren - og alle andre interesserede, der kunne tænke sig at besøge Rødovres unikke oase. Gennem tiden er der mange fra både ud og indland, der har lagt vejen forbi Byggeren.

"Vi har jævnligt besøg af studerende og andre repræsentanter fra lande som Japan og Tjekkiet, der gerne vil se nærmere på den måde, vi driver institution på. I overmorgen får vi besøg fra USA. Som kommune kan man godt være stolt af at have sådan et sted, der tiltrækker interesse fra hele verdenen," mener Pelle Moltke.

Kort om Rødovre Byggelegeplads

Rødovre Byggelegeplads er en selvejende institution under Rødovre Kommune for børn i alderen 7-18 år. Stedet har ikke noget bestemt optageområde - børn fra hele kommunen kan søge om en plads. Der er indskrevet 230 børn - flest fra Valhøj Skole og Nyager Skole. I øjeblikket er ventetid på cirka halvandet år på en plads. I formiddagstimerne bliver stedet brugt af kommunens daginstitutioner og skoler til forskellige udendørsforløb.

Byggelegepladens åbningstider:

Hverdage fra kl. 10-18
Lørdag, søndag og helligdage kl. 11-16
Skoleferiedage kl. 9-17

Poolen

Papegøjen Andrea

Aashika og Dolly

Papegøjen Andrea: Om natten sover papegøjen Andrea i sit bur, men om morgenen bliver hun lukket ud og flyver frit rundt i lokalerne hele dagen. Hun kan blandt andet sige "Go' morgen"og "Ok".

Aashika og Dolly: Børnene hjælper til med den daglige pasning, der handler om at fodre og muge og lære at omgås dyrene. På Byggeren går man derfor 'til hest' og ikke 'til ridning'. Aashika viser, hvordan ponyen Dolly har lært at løfte hovedet og stampe i takt med hende.