Velkommen til Café Mødestedet

Spisefællesskabet Café Mødestedet er etableret af Udsatterådet, og derfor er de trygge rammer og den varme velkomst i højsædet her.

I mange spisefællesskaber som for eksempel Rødovre Folkekøkken kommer der op mod hundrede gæster. Men sådan er det ikke i Café Mødestedet. Her samles et sted mellem 20-25 mennesker hver tirsdag til kaffe og dagens ret. Café Mødestedet er nemlig et sted, hvor der er plads til alle - også til dem, der har svært ved at være i store forsamlinger eller møde nye mennesker. Her er der også plads til dem, som kæmper med en psykisk lidelse eller et misbrug, og til dem der bare har lyst til at spise sammen med andre og sludre lidt.

Café Mødestedet blev iværksat af Udsatterådet for fem år siden og er tænkt som et initiativ målrettet udsatte mennesker, fortæller Susanne Mikkelsen, der er boligsocial koordinator i Kærenes Boligsociale Fællesskab og medlem af Udsatterådet.

”Udsat er et ord, man måske ikke rigtig har lyst til at tage på sig, men alle mennesker kan jo være udsatte i perioder af deres liv. Man kan miste nogen i sit liv, blive syg, miste sit arbejde, føle sig ensom eller blive skilt. At være udsat handler om, at man er ekstra sårbar og derfor har brug for nogle rammer, hvor man bliver passet lidt ekstra på,” siger Susanne Mikkelsen.

Vigtigt at føle sig velkommen

I øjeblikket er der syv frivillige tilknyttet Café Mødestedet, og seks af dem bor i Kærene. Det er meget kendetegnende for området, påpeger den boligsociale koordinator.

”Her i Kærene er der mange mennesker, der gerne vil hjælpe og oplever det som en stor gave at være noget for andre. Folk vil hinanden det godt og kan byde ind med noget forskelligt, og det bringer en rigtig god energi frem," siger hun.

I dag er det Britta og Connie, der har vagt, og som skal servere kaffe og mad, rydde af og vaske op. Og vigtigst af alt; tage godt imod folk.

"Netop det her med at få folk til at føle sig velkomne, vægter vi højt, og det er I allesammen gode til. I er meget opmærksomme på at give nye gæster ekstra opmærksomhed og invitere dem hen, så de ikke sidder alene," siger Susanne Mikkelsen med et anerkendende nik til de syv frivillige rundt om bordet.

Sådan oplevede Vinnie, der i dag er frivillig, det også, da hun besøgte caféen for første gang. For to år siden flyttede hun til Kærene med sin mand, der døde kort tid efter.

"Jeg var pludselig alene et fremmed sted, men så læste jeg om de her lokaler, der også bliver brugt som café i dagtimerne. Jeg besluttede mig for at gå ned og sige goddag og blev med det samme mødt af nogle, der sagde: "Jamen, vi spiser også sammen - kom da herned til det". Og i dag er jeg frivillig i Café Mødestedet," fortæller hun.

I dag er det Britta og Connie, der har vagt

Frivillig for at se sin mand

Britta har været frivillig i Café Mødestedet i tre år. Hun flyttede til Kærene fra Brøndby Strand og kendte ikke et øje.

"Jeg var nødt til at gøre noget for at møde nogen i lokalområdet, og så jeg gik herned og spurgte, om jeg kunne være frivillig. Og så er jeg jo blevet hængende. Det er smadder hyggeligt at drikke kaffe og sludre med de andre. Jeg bor jo alene, så jeg nyder også at have nogen at spise sammen med en gang i mellem," fortæller hun.

John er den eneste mand i selskabet, men han er til gengæld en aldeles aktiv en af slagsen. Faktisk er hans kone, Hanne, også blevet frivillig, for som hun siger med et grin: "John render til så meget, så hvis jeg vil se ham, bliver jeg nødt til også at melde mig til noget."

Ud over at være frivillig i Café Mødestedet, er John også formand for Spisefællesskabet Lokalhus Syd, som holder til i kantinen ved siden af. Desuden er han fast hjælper på den såkaldte 'tirsdags- og torsdagskaffe'. Et andet fast arrangement på Nørrekær 8, som Susanne Mikkelsen tog initiativ til, da coronaen hærgede.

"For at undgå isolation og ensomhed ville vi gerne skabe et sted, hvor folk fortsat kunne mødes. Vi havde selvfølgelig fokus på sprit og afstand, og i en periode rykkede vi ud i et telt. Folk blev meget glade for det, så der er fortsat kaffe her tirsdag og torsdag kl. 11-13," siger hun.

Klokken nærmer sig spisetid, og snart samles dagens spisegæster om slagterens hjemmelavede kartoffelsalat og frikadeller. Og måske er der nye gæster, der skal bydes varmt velkommen.

Fakta om Café Mødestedet

Spisefællesskabet Café Mødestedet holder til på Nørrekær 8. Fra kl. 16.30 kan man få kaffe og en hyggelig sludder. Kl. 17.30 bliver der serveret aftensmad. Tirsdage i ulige uger får man mad fra Rødovre Folkekøkken, og tirsdage i lige uger er der dagens ret fra den lokale slagter. Maden koster 35, som betales kontant. Café Mødestedet er sat i verden for at skabe et spisefællesskab, der kan rumme udsatte mennesker, men alle er velkomne.

Mange af gæsterne bor i Kærene, men folk fra hele Rødovre er velkomne. Hvert år arrangeres en sommertur. I år gik turen til MS Museet for Søfart og Værftets Madmarked i Helsingør.