Gurpaul Singh Rehal

Stort TILLYKKE til Årets Ildsjæl

Gurpaul Singh Rehal er et energibundt der får sat gang i ting. Den 5. december blev han kåret til årets Ildsjæl ved en festlig fejring i caféen på Ørbygård

Gurpaul Singh Rehal er valgt til Årets Ildsjæl 2024, men det har han ingen anelse om, da han bliver interviewet godt en uge før den officielle fejring. Den glade overraskelse får han nemlig først overbragt, når magasinet, du sidder med, er gået i trykken. Derfor bliver Gurpaul blot bedt om at fortælle, hvad han tænkte, da han hørte, at han var blevet indstillet til den ærefulde pris sammen med ti andre nominerede.

”Min første indskydelse var en undren over at være blevet nomineret. Der er jo rigtig mange frivillige, der gør så meget for udsatte, ældre og mange andre grupper af borgere. Efterfølgende blev jeg både sentimental, stolt og glad,” siger han og tilføjer: ”Og ydmyg. Det er vigtigt, at vi husker at hylde alle de andre gode ildsjæle derude. Alle frivillige er vigtige”.

At prisen i år går til Gurpaul Singh Rehal skyldes blandt andet hans gå-på-mod og imødekommenhed over for andre. Han er engageret i mange ting - bl.a. er han formand for Rødovre Erhvervsforening, medlem af Udsatterådet og Erhvervsrådet, og så har han oprettet Rødovre International Street Klub (RISK). I det regi hjælper han også de unge med lektier og arrangerer biografture for dem. Og så er han en lysende stjerne, der går forrest, lyder det i indstillingen til prisen.

Kåring af årets ildsjæl

Mennesker ved bord

Borgmester Britt Jensen uddeler blomster til alle de nominerede. Her til Sven Gamst Johansen fra Ældre Sagen

Et ansvar for at give noget videre

Gurpaul Singh Rehal er vokset op i Rødovre. Først på Brandholms Alle og senere på Troldkærvej – begge steder ligger tæt på den basketballbane, der har betydet meget for ham.

”Jeg var ikke særlig sej til fodbold, da jeg var knægt og savnede sammenholdet omkring en holdsport. Så mødte jeg en fyr, Cornelio Garcia, der lærte mig at spille basket. Det glemmer jeg ham aldrig for. Den gnist, jeg fik af ham, vil jeg gerne give videre til andre,” fortæller Gurpaul, der har spillet streetbasket med unge på banen ved Valhøj Skole i 25 år.

Netop det at give noget videre er meget centralt for Gurpaul.

"Jeg har været så heldig at klare mig godt i skolen, få en uddannelse og en god karriere. Det forpligter og gør, at jeg også føler et ansvar for at gøre en forskel. Jeg har jo et andet ophav end dansk og prøver at øse ud af mine egne erfaringer, når jeg kan se, at nogen har brug for hjælp," fortæller han.

Gurpaul er altid klar til at tage en snak med de unge om livet, mulighederne, og de valg der skal træffes. Men det er også vigtigt for ham selv at gå foran som det gode eksempel.

"For eksempel tager jeg tit koste med og fejer banen for skrald. I starten af sæsonen griner de unge typisk lidt ad mig, men så snakker jeg med dem om, at det jo også er vores bane og vores kommune, og at det er fedt at efterlade noget, der er pænere og renere, end da vi kom. Hen over sommeren begynder flere at give en hånd med. Eksemplet her er jo bare i forhold til skrald, men det er en indstilling, jeg også prøver at massere ind i andre projekter, jeg involverer mig i: Det koster ikke noget at være ordentlig. Tværtimod," siger han.

Street basket

Street basket

Bare make it fucking happen

Gurpaul er et energisk menneske, der elsker at se, når projekter og mennesker blomstrer. Han er ikke bange for at gribe til egne lommer for at få tingene til at ske, og han har øje for, at vi allesammen kan bidrage med noget forskelligt.

"Vi skal gøre det, vi hver især er gode til. Ikke så meget drama - bare make it fucking happen," siger Gurpaul, der også arbejder på at bringe folk fra byens foreninger sammen, så der kan opstå nye relationer og muligheder.
"Frivillighed handler om, at vi snakker sammen, hjælper hinanden og får tingene til at lykkes. Det giver energi og gør én høj på livet. Vi kan noget i Rødovre, og vi gør noget i Rødovre. Det skal vi fortsætte med og gøre det endnu bedre," siger den intetanende prisvinder af årets Ildsjæl 2024.

Gurpaul Singh Rehal
Indstillingen af gurpaul singh rehal

Gurpaul Singh Rehal er blandt andet indstillet for sit gå-på-mod og imødekommenhed over for andre folk og deres idéer. Han er en lysende stjerne, der går forrest, og som også tør indrømme, når han tager fejl. Han er bl.a. medlem af Udsatterådet og Erhvervsrådet samt formand for Rødovre Erhvervsforening. Han har oprettet Rødovre International Street Klub (RISK) og har i mange år kørt et streetbaskethold for unge. I det regi hjælper han også de unge med lektier og kærestesorger, og arrangerer biografture og hyggeaftenener for unge. Gurpaul træder til, hvor han kan gøre en forskel for andre, og i år er han også en af kræfterne bag ’Jul i Kærene’.

Årets ildsjæl blev uddelt for 25. Gang

Da kåringen af Årets Ildsjæl fandt sted i starten af måneden var det en særlig begivenhed. I år var det nemlig 25. gang, at prisen blev uddelt til en person her i Rødovre, som har ydet en særlig indsats på frivilligfronten. Det er også 25 år siden, at kommunen udarbejdede sin første frivilligpolitik og dermed fik skabt nogle vigtige rammer for frivilligheden i Rødovre.

Nominerede kandidater

Disse kandidater var også nomineret til Årets Ildsjæl 2024

Edith ”Moster” Kristensen har været medlem af afdelingsbestyrelsen i Sibeliusparken i 25 år. Hun er aktiv i aktivitetsudvalget og formand for have-udvalget i Sibeliusparken, sidder i repræsentantskabet for RAB, er holdleder for et gymnastikhold i Orient og dommer ved idrætmærketagning. Men måske vigtigst af alt er Edith et venligt menneske, som man ikke går forgæves til, hvis man har brug for hjælp.

De frivillige i Rødovre Folkekøkken er indstillet for at holde gejsten oppe og for at give deres gæster mulighed for at nyde et veltilberedt, sundt og velsmagende måltid for et overkommeligt beløb. Selv når der er tryk på, er der altid tid og overskud til et smil, et ”velkommen til” og hjælp til at finde en plads.

Tonny Holst fra Parkinsonklub Rødovre/Hvidovre er indstillet til Årets Ildsjæl for sit store engagement og masser af gå-på-mod – uden ham ville der ikke være en Parkinson klub. Tonny er en rollemodel for frivilligt socialt arbejde – han viser vejen og taler åbent og roligt med alle og inspirerer andre med Parkinson til at dele deres erfaringer.

Connie Frandsen er koordinator for Nørklerne i Røde Kors og en ægte ildsjæl, der sætter det sociale arbejde og Rødovre på landkortet ved enhver lejlighed, lyder det i indstillingen. Uge efter uge henter og bringer Connie de nørklere, der ikke selv kan komme frem. Hun besøger de syge nørklere og sender blomster til dem, der trænger til en opmuntring.

Sven Gamst Johansen fra Ældre Sagen i Rødovre har været aktivt bestyrelsesmedlem i Ældre Sagen siden 1989. I en alder af 96 år møder Sven fortsat troligt op hver torsdag på Rødovregaard til Torsdagstræf, hvor han sørger for, at teknikken spiller til glæde og gavn for alle. Sven er ankermanden bag ”Det røde hæfte”, som er analog viden om Ældre Sagens mange lokale tilbud, som den lokale afdeling tilbyder. Svens ildsjæl brænder for, at alle skal kunne deltage, uanset om de er digitalt udfordrede eller har svigtende mobilitets- og orienteringsevner.

Kirsten Torp er formand i Motion & Samvær og er indstillet for sit store engagement i foreningen, hvor hun torsdag og fredag laver kaffe til deltagerne. Kirsten er også aktiv i bestyrelsen i Lokalhistorisk Forening såvel som i Menighedsplejen ved Grøndalslund Kirke, hvor hun arbejder sammen med FDF’erne. Kirsten er en hjælpsom person over for alle.

Michael Bank Weltz fra 'Foreninger og frivillige i Rødovre', en Facebookgruppe om frivillighed, er indstillet for at have gjort en særlig indsats for at motivere og øge interessen for det frivillige sociale arbejde, for at inspirere frivillige i Rødovre Kommune og for altid at være parat til at hjælpe. Michael er god til at bruge sin store erhvervserfaring til gavn for nye og gamle foreninger og kommer gerne med gode råd - blandt andet om hvordan man som forening opnår større synlighed. 

Vibeke Theresa beskrives i indstillingen som Rødovres eget lille lyntog med et hjerte, der brænder for frivillighed. Hun er formand for Sind Rødovre og har også opstartet Cowdens Syndrom Foreningen samt Foreningerne for stammerne fra Vestegnen. Vibeke beskrives som en kvinde med mange idéer og visioner, som altid finder tid til frivilligt arbejde – hvad end det er at igangsætte petanquestævner, fællesspisninger, besøgsvenner, agere peer til peer vejleder eller lave samarbejder med andre aktører.

Bestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse er indstillet for deres arbejde med at vejlede kræftramte og pårørende og for at støtte unge med sorg inde på livet i tilbuddet, der hedder Koralen. Bestyrelsen arbejder på at motivere andre til at deltage i fællesskabet omkring indsamlinger til forebyggelse og behandling af kræft. 

Rødovreafdelingen i Danmarks Naturfredningsforening også kaldt DN Rødovre har gennem 42 år arbejdet for Rødovreborgernes natur og miljø, rent drikkevand, naturoplevelser og udflugter såvel som adgang til naturen og grønne borgerrettede projekter. DN Rødovre har et godt samarbejde med kommunen og gennemfører mange velbesøgte guidede ture på Vestvolden.

Priskomitéen består af formanden for Social- og Sundhedsudvalget, formanden for Handicaprådet, formanden for Udsatterådet, formanden for Seniorrådet, lederen af Rødovre Frivilligcenter & Selvhjælp og redaktøren på Rødovre Lokal Nyt.