Foto: Leif Jørgensen, Wikimedia Commons keramiker.
Patrick Nordströms stentøj bliver solgt til flere tusinde kroner på auktioner. Stentøj som keramikeren stod i Islev og drejede for godt 100 år siden.
Mangler du at få købt en sidste julegave, og står du med 8.000-10.000 kroner, du ikke lige ved, hvad du skal bruge til? Så kan du jo købe noget lokal kunst og lægge under juletræet. Det er nemlig prisen på vaser og krukker, der er lavet af keramiker Patrick Nordström, der i 1920'erne boede og arbejdede i sit keramikværksted i Islev.
Som efternavnet antyder, var Patrick Nordström oprindelig svensk. Han blev født i Höganäs i 1870, og her blev han uddannet snedker og træbilledskærer. Efterfølgende rejste han rundt i Europa og arbejdede 'på valsen' - et udtryk for en tradition inden for håndværkerfaget, hvor den udlærte svend rejste rundt og arbejdede inden for sit fag, før han stiftede familie. Det førte blandt andet den unge Patrick Nordström til verdensudstillingen i Paris i år 1900, hvor han blev dybt inspireret af den moderne keramik. Efter sit Paris-ophold slog han sig ned i Danmark og begyndte at eksperimentere med stentøj og glasur. Først på Frederiksberg, senere i Vanløse og i de sidste år af sit liv på sit værksted i Islev. Undervejs blev han spottet af Den Kongelige Porcelænsfabrik, som gerne ville igangsætte en stentøjsproduktion, og i 1912 blev Patrick Nordström ansat til at opbygge fabrikkens produktion.
"Patrick Nordström var en af de store pionere og udviklede flere glasurer - blandt andet oxeblodsglasuren, som han er særlig kendt for," fortæller Marie Drost Aakjær fra Rødovre Arkiv.
I 1922 stoppede Patrick Nordström på Den Kongelige Porcelænsfabrik og helligede sig herefter arbejdet i sit eget værksted i Islev.
"Alt det, han producererede her, blev signeret med de fire bogstaver ISLE - formentlig inspireret af det hus, han boede i, som hed Islelund," fortæller Marie Drost Aakjær.