Julemarked

Julemarked med sjæl og traditioner

Julemarkedet i Rødovre er noget helt særligt. Det blev endnu en gang slået fast den sidste weekend i november, hvor nisser, hæklerier, mosaikker, juledekorationer, æbleskiver og gløgg røg over disken, og julen blev sunget ind.

Nu bæres lyset frem, stolt på din krone...

De lyse børnestemmer smyger sig rundt om juleboderne og spreder magi omkring sig. Forrest træder luciabruden Isabella Christensen Nielsen, der ligesom de andre børn i optoget går på Rødovre Korskole. Hun har været lidt nervøs og ret spændt. Men mest af alt har hun glædet sig til det store øjeblik, hvor hun og resten af optoget skal bringe lyset rundt på Rødovre Rådhusplads, der igen i år danner ramme for byens legendariske julemarked.

Luciabrud

Masser af børn og voksne er mødt op denne sidste fredag i november og står pænt i kø til uddeling af nissehuer, gløgg og pebernødder. Borgmester Britt Jensen tæller ned, da det store juletræ på pladsen bliver tændt, og børnene er med på løjerne, da selveste julemanden træder op på scenen med sin guitar og fyrer op for julesangene. Boderne, der er smukt oplyst af lyskæder, bugner af hæklerier, juledekorationer, hjemmeslynget honning, julekager og meget, meget andet. Netop det, at tingene er hjemmelavede, er en del af julemarkedets helt særlige DNA og noget, som blandt andre Lisa Larsen og Maja Sasson, der sælger mosaikkunst og mosaikker, sætter stor pris på.

"Vi har stået på andre julemarkeder, hvor der blev solgt masseproducerede ting fra butikker. Dem, der har boder her, har det som en hobby og sælger ting, de selv har lavet, og det giver en enormt hyggelig stemning," siger Lisa Larsen.

Mariann Jensen

Mariann Jensen har haft en bod på julemarkedet i de sidste 17-18 år

Mest for hyggens skyld

Mariann Jensen har haft en bod på julemarkedet i de sidste 17-18 år. Hun er godt integreret i det lokale liv, og der bliver jævnligt hilst til højre og venstre, krammet og råbt "hils derhjemme".

"Mange af os har været her i mange år og kender hinanden, men vi møder jo også nye, der gerne vil snakke. Og forhåbentlig også handle lidt," siger Mariann med et smil.

Selvom hun håber, at mange af hendes kreationer finder nye hjem, er der dog ingen tvivl om, at hun primært er her for hyggens skyld:

"Her er jo en fantastisk stemning, når aftenmørket lægger sig, og lyskæderne lyser op. Det store juletræ bliver tændt, her dufter af gløgg, og luciaoptoget går rundt. Det samler Rødovre, og rigtig mange kommer jo igen år efter år."

I mosaikboden hos Lisa Larsen og Maja Sasson

Julebod

Salg af mosaik

Juleslik

I boden ved siden af står Edith Kristensen, der også har solgt ud af sine egne kreationer i mange år, og hun har prøvet lidt af hvert.

"Et år var det hele ved at regne væk, og jeg måtte låne nogle juletræsfødder til at stå på for ikke at blive våd på fødderne. Et andet år stod vi og skovlede sne væk for overhovedet at få boderne sat op," fortæller hun.

I år er fredag en vindstille aften med en blid kulde, der giver røde næser og kalder på varm gløgg. Mere blæsende er det om lørdagen, hvor julemarkedet byder på karrusel- og trækture på Milestedets ponyer til stor glæde for byens børn.

I mosaikboden hos Lisa Larsen og Maja Sasson har der været gang i salget, og de er glade.
"Det har været så hyggeligt. Det er koldt i dag, men vejret er der jo ikke nogen, der kan styre," siger de med store smil, der vidner om, at de nok også vil være at finde i boden til næste år.  

Julemanden kiggede også forbi Rødovre

Julemand

Julemarkedet bød også på karruseltur til stor glæde for byens børn

Pige i karrusel

Milestedets ponyer til stor glæde for byens børn

På hesteryg