Sprogvenner

Mere end blot sprogvenner

Hver onsdag mødes Alice og Svend Aage med Hoomaan, Leila, Nafiseh og Maduranga for at øve dansk, hygge sig og blive klogere på verden.

Hoomaan er fra Iran og uddannet tandlæge. Ved siden af sidder hans kone Leila, der arbejder på en international skole i Hellerup. Rundt om bordet sidder også Nafiseh fra Iran og Maduranga fra Sri Lanka, der begge er læger. De vil meget gerne arbejde med deres fag her i landet, men skal liiiiige knække den nød, der hedder det danske sprog. Og det er her Alice og Svend Aage kommer ind i billedet. De har nemlig meldt sig som sprogvenner, og en gang om ugen mødes de allesammen på Rødovre Bibliotek og snakker om alt mellem himmel og jord. Ikke kun for at øve danske gloser og udtale, men også for at blive klogere på, hvordan det danske samfund er skruet sammen. På nogle måder er der langt fra Teheran til Rødovre. For eksempel når det gælder ligestilling – et emne som Hoomaan foreslår, at de snakker om i dag, for han er nysgerrig på, hvordan det fungerer her.

Vi er også blevet venner

Det er ikke kun Alice og Svend Aage, der deler ud af deres viden. Det med at blive klogere går begge veje, understreger de.

”Vi lærer lige så meget om deres kultur, som de lærer om vores, og det er spændende. Det er nogle skønne mennesker, og vi hygger os og er efterhånden blevet venner,” fortæller Alice.
Hoomann nikker samstemmende og supplerer:

”Ja, vi er ikke kun sprogvenner, vi er også blevet venner. Jeg inviterede dem hjem til vores lejlighed. Min kone lavede iransk mad, og vi spiste sammen. Det var virkelig dejligt og hyggeligt.”

For nylig var den lille gruppe en tur i Torvehallerne inde i København. De har også planer om at se teater, tage på havnerundfart og en tur på Rødovre Byggelegeplads. Konceptet er egentlig, at man er sprogven for ét andet menneske, men ægteparret Alice og Svend Aage har valgt at være sprogvenner sammen.

"Vi fandt hurtigt ud af, at det er hyggeligt, når vi er en lille gruppe, så der kom et par stykker mere til," fortæller Alice, der ikke var i tvivl, da Ældre Sagen fortalte om konceptet og spurgte, om de havde lyst til at blive sprogvenner. Svend Aage var derimod lidt mere forbeholden.
"Jeg var lidt nervøs ved det, for jeg anede jo ikke, hvad det gik ud på, men jeg er blevet glad for det. Det giver mig utrolig meget," fortæller han.

Har selv haft stor gavn af sprogven

Initiativet til at oprette ordningen med sprogvenner kommer fra Deeka Abdi Said. Hun havde selv en sprogven, Jytte, da hun boede i Farum.

"Jytte har betydet meget for mig, og jeg oplevede, at rigtig mange tosprogede havde gavn af at have en sprogven. Sproget er essentielt – det er jo forudsætningen for at kunne tale sammen og føle sig som en del af samfundet. Jeg vil gerne give andre den mulighed, jeg selv fik, da jeg skulle lære dansk," siger hun og tilføjer: 

"Når man går i sprogskole, har man tre-fire timers sprogundervisning, men det er også vigtigt at omgås danskere. Jeg vil gerne medvirke til, at etniske danskere og indvandrere mødes".

Da Deeka flyttede til Rødovre, blev hun en del af Integrationsrådet. Her luftede hun idéen om sprogvenner og fik opbakning til at tage kontakt til Ældre Sagens lokalafdeling i Rødovre, som greb idéen og efterlyste sprogvenner blandt medlemmerne. I dag mødes 18 sprogvenner jævnligt med mennesker, der arbejder hårdt for at lære dansk. Deeka er glædeligt overrasket over, at så mange har meldt sig på så kort tid.

"Nu håber vi bare, at endnu flere har lyst til at være en del af projektet," siger hun.

Hænder
Vil du være sprogven?

Som sprogven bestemmer man selv, hvor ofte og hvor, man vil mødes. Hovedsagen er, at man snakker sammen og får øvet sproget. Hvis du vil være sprogven eller bare høre mere, kan du kontakte Ældre Sagen via:

Lise Juncker: lisejuncker42@remove-this.gmail.com  eller Deeka Abdi Said: deeqaabdisaid@remove-this.hotmail.com