Sammen udvikler vi en ny bymidte

Sammen udvikler vi en ny bymidte

Rødovre Kommune har modtaget en bevilling fra Social- og Boligstyrelsens ansøgningspulje til seniorvenlige byer på knap to millioner kroner til et projekt om seniorers indflydelse på og trivsel i grønne byrum. Bevillingen skal bruges til at udvikle fællesskabet i byrummet i den nye bydel Gartnerbyen.

Den nye bydel bag Rødovre Rådhus, Gartnerbyen, skal invitere til samvær og fælles aktiviteter. Men hvilke drømme har bydelens beboere egentlig selv i den retning? Det er projektleder Anni Lave Nielsen og akademisk projektmedarbejder Katja Knudsen i gang med at finde ud af. De har søgt og fået tilkendt en bevilling på knap to millioner fra Social- og Boligstyrelsen til et projekt, der skal inddrage byens seniorer i udviklingen af den nye bymidte. I øjeblikket er de i gang med projektets første fase, som går ud på at indsamle viden om, hvad beboere på 65+ i Gartnerbyen har af ønsker. 

"Den bedste måde at få indsigt i det på er jo at gå ud og tale med folk. Derfor har vi været rundt i bydelen med postkort med information om projektet. Vi har ringet på døre og talt med alle, der har haft lyst til at tale med os," fortæller Katja Knudsen. Anni Lave Nielsen har desuden holdt guidede byture, hvor hun har underholdt med udpluk af historien om Rødovres udvikling, og det har der været stor interesse for. 

En åben fest for alle i Rødovre

De guidede byture tiltrækker ikke kun beboere fra den nye bydel, men også borgere fra andre dele af Rødovre, der er interesserede i, hvordan den nye bymidte skal udvikle sig. Og det er meget positivt, mener Anni og Katja. For selvom de i første omgang taler med beboerne fra Gartnerbyen, er det vigtigt for dem at understrege, at det på ingen måde er en lukket fest. Tværtimod.
"På sigt vil vi gerne invitere borgere fra hele Rødovre ind i projektet. For eksempel på Rødovredagen, hvor vi præsenterer en udstilling med tegninger af seniorernes drømme og ønsker for det nye bydelsrum. Efterfølgende drager vi på turné rundt i byen med udstillingen. Visionen er at skabe en bymidte, som borgere fra hele Rødovre har lyst til at færdes og mødes i," fortæller Anni Lave Nielsen. 

For få år siden skød en anden ny bydel, Irmabyen, op i Rødovre, og det er Anni og Katjas ambition at få beboere derfra med ombord på projektet og få deres erfaringer i spil. "Beboerne fra Irmabyen har jo erfaringer med at skabe aktiviteter og bygge sociale relationer op i en ny bydel, og dem kan vi lige så godt drage nytte af," siger Anni Lave Nielsen.

Rødovre kulturhus "Viften"

Rødovre kulturhus "Viften"

Vi skal skabe varige fællesskaber

Håbet med projektet er at skabe grobund for en masse aktiviteter i det nye byrum. Det kan være gåklubber, plantedage, kaffehygge eller andre aktiviteter, der er interesse for.
"Allerede nu har vi erfaret, at der er ønsker om fællesskab og om at blive forankret og føle sig hjemme her i bydelen. Det vil vi gerne være med til at så frøene til. På sigt skal aktiviteterne drives af borgerne selv, så kulturen omkring dem er forankret hos dem. På den måde bliver det bæredygtige fællesskaber, der kan udvikle og sprede sig. Der er rart at bo i en bydel, som man er stolt og glad for," siger Katja Knudsen. Hvis du har lyst til at bidrage med dine input eller være med i den videre proces, så ring til Katja på telefon 30 76 76 39.

Gartnerbyen

Den nye bydel, Gartnerbyen, ligger ved siden af rådhuset, biblioteket og Viften og kommer til at udgøre en bymidte med et grønt strøg, Aage Knudsens Strøg. På de guide byture var mange borgere interesserede i at høre om visionerne for det nye byrum.