Hjælp til bedre søvn i Sundhedscenteret

De fleste kender følelsen af ikke at kunne sove. For nogle sker det så ofte, at det går ud over deres livskvalitet. Har du det sådan, er sundhedscenterets søvnforløb måske noget for dig

15 pct. af borgerne i Rødovre har været generet af søvnproblemer inden for de sidste 14 dage.

Det fremgår af Region Hovedstadens seneste undersøgelse om sundhedsadfærd. En god søvn er imidlertid vigtigt for vores mentale og fysiske helbred, så hvis du oplever søvnproblemer over en længere periode, bør du gøre noget ved det.

En mulighed er at følge et gratis søvnforløb i Rødovre Kommunes sundhedscenter. Her kan du møde Bettina Kappel Andersen, der leder kommunens søvnkurser.

"På kurset får du indblik i dit eget søvnmønster og nogle redskaber til at ændre på det. Men det kræver også, at du selv gør en indsats og er parat til at lave om på nogle vaner," siger hun. Hendes erfaring er, at mange bekymrer sig unødigt meget om deres søvn, og at det ender med at være en forhindring for at falde i søvn. "Så ligger man og vender og drejer sig og bekymrer sig om, hvordan man skal komme igennem morgendagen med for lidt søvn i bagagen.

Men vi kan jo klare det meste, selvom vi har haft en dårlig nat. Og søvnen skal nok komme til os - den er jo en fysiologisk nødvendighed, som kroppen giver sig hen til af sig selv," siger hun.

Bettina Kappel Andersen fortæller, at mange af os også går rundt med fejlantagelser omkring søvn og søvnbehov. For eksempel at alle bør sove otte timer per nat uden at vågne undervejs: "Det er helt normalt at vågne kortvarigt op i løbet af natten, og vores søvnbehov er meget individuelt og kan svinge i perioder og livsfaser.

Den erkendelse kan i sig selv give en bedre søvn". Grundlæggende handler det om at kode sin krop, så den forbinder sengen med søvn. "Hvis du ligger søvnløs, og katastrofetankerne vælter ind over dig, så stå op. Læs lidt, hør noget musik, kig ud af vinduet eller læg puslespil. Lav en rolig aktivitet med dæmpet belysning, som virker afslappende. Og læg dig så igen, når trætheden kommer," lyder hendes råd.

Hvor og hvornår?

Det næste søvnkursus foregår den 5. april, 12. april, 19. april og 26. april kl. 10-11.30 i sundhedscenterets multirum. For at deltage i kurset er det en betingelse, at du oplever dårlig søvn minimum tre gange om ugen over en periode på mindst tre måneder. Falder du uden for kriteriet, er du velkommen til at kontakte sundhedscenteret for en individuel samtale om dine søvnudfordringer.

6 råd mod søvnløshed

1. Løs problemer om dagen
Læg morgendagens udfordringer til side ved at skrive dem ned og give et bud på, hvordan du kan håndtere dem. Gør det i god tid, før du går i seng.

2. Gør soveværelset til et roligt sted
Fjern TV, tablet og telefon fra soveværelset. Det blå elektroniske lys fra enhederne udsætter hjernens produktion af søvnhormonet melatonin, der får kroppen til at slappe af.

3. Slap af inden sengetid
Brug tid på at falde ned. Lav et ritual, hvor du sender et klart signal til hjernen om, at der nu lukkes ned for dagens aktiviteter. Tag et varmt bad, hør afslappende musik eller lyt til en afspændingsteknik.

4. Luft ud
Du falder lettere til ro i et friskt udluftet soveværelse, der er mellem 18 til 21 grader.

5. Stå op hvis du ikke kan sove
Hvis du har svært ved at falde i søvn eller vågner om natten og ikke kan sove, så stå op og lav en afslappende aktivitet. Kig ud af vinduet, læs i en bog eller lyt til rolig musik.

6. Regelmæssighed
Gå i seng og stå op på faste tidspunkter, for så kommer du i sync med din naturlige døgnrytme. Det gælder også i weekenden. Det er ok, at tidsplanen skrider plus/minus en time.

Slap af inden sengetid

18 - 21 grader i soveværelset