Snart vil forårets milde ansigt være tilbage og brede et tæppe af anemoner, violer og lysegrønt græs ud på Vestvolden. Flokke af får vil ligge og dase i forårssolen, børn vil fræse op og ned af bakkerne, og kærestepar vil slingre arm i arm, mens hunde løber afsted med logrende haler.
Det var ikke just det scenarie, datidens militære ingeniører havde på nethinden, da de udtænkte, hvordan Vestvolden skulle udformes, så den kunne beskytte landets hovedstad mod indtrængende fjender i slutningen af 1800-tallet.
"Efter nederlaget til tyskerne i 1864 spredte der sig der en undergangsangst i Danmark. Der var en udbredt frygt for, at landet kunne være færdigt som selvstændig nation, hvis man tabte endnu en krig. Derfor var man især i hæren meget optaget af, hvordan man kunne forsvare sig i en næste krig," fortæller Martin Jespersen, der er historiker og museumsleder ved Oplevelsescenter Vestvolden.
Den løsning, man landede på, var opførelsen af Københavns Befæstning, som Vestvolden er en del af.
"Rationalet var, at så længe man forsvarede hovedstaden, forsvarede man nationen - også selvom resten af landet skulle være blevet besat. Og så længe man kunne holde fjenden ude af København, kunne man jo håbe på, at der ville komme en anden stormagt til hjælp i mellemtiden," forklarer museumslederen.