De spiller kort og billard på plejehjemmet

Anna og Jakob er begge ansat på et af Rødovres plejehjem som aktivitetsvenner, og deres fornemmeste opgave er at give beboerne nogle gode stunder. De går begge i 9. klasse og har en alder, hvor det kan være svært at finde et fritidsjob. Men deres ansættelse giver god mening for både dem og for plejehjemmet.

Gåture, kortspil, billard, højtlæsning og kagebagning er nogle af de aktiviteter, som Anna Sværke Høier og Jacob Fuglsang-Damgaard hygger sig med sammen med beboerne på plejehjemmet Dorthe Mariehjemmet. Da Anna og Jakob blev ansat som aktivitetsvenner på plejehjemmet for et lille års tid siden, var de begge 14 år og gik 8. klasse. Normalt er det ikke så unge mennesker, der trækker i arbejdstøjet på Dorthe Mariehjemmet, men da kommunens jobsøgnings-café 'Design Your Future' sidste efterår henvendte sig til plejehjemmet med idéen, lød det som noget, vi måtte prøve af, fortæller aktivitetsmedarbejder på Dorthe Mariehjemmet Tina Gudmark.

"Rent fagligt ved vi, at når ældre møder unge, oplever de ældre en genkendelighed i, hvor de selv har været engang, og vi syntes, at det kunne være spændende at se, hvad relationen til de unge kunne give vores beboere," forklarer hun.

Ifølge Tina Gudmark har det indtil videre givet god mening at have aktivitetsvennerne ansat til at skabe flere hyggestunder i hverdagen. På Dorthe Mariehjemmet udfylder de unge en rolle, som de faste medarbejdere ikke har mulighed for - nemlig et mere spontant og personligt aktivitetstilbud. 

"Vi har mange aktiviteter, hvor vi samler flere af beboerne. Det kan være banko, fællessang eller manicuredag. Det kræver jo en planlægning, som vores aktivitetsvenner ikke bundet af. De kan blot stikke ind og spørge en beboer, om vedkommende vil have lavet negle, tage et spil billard eller gå en tur, siger hun.

"Vi kan se, at det giver et nyt pust og en ny dialog, når der kommer sådan et ungt menneske ind og inviterer på et slag kort eller bare er med til den daglige kaffestund," fortsætter hun.

Svært for helt unge at få fritidsjob

Da stillingen som aktivitetsvenner blev slået op, var der 30 unge håbefulde ansøgere til de tre stillinger, der blev oprettet. Der er stor efterspørgsel på fritidsjobs, for det er ikke nemt for de helt unge at finde et, fortæller konsulent Sus Kloth-Jørgensen fra Design Your Fure.

"De fleste virksomheder vil først ansætte de unge, efter de har afsluttet 9. klasse og er fyldt 15 år, fordi de så må arbejde flere timer i hverdagene. Men vi vil gerne skubbe lidt til virksomhedernes forestillinger om, hvilke opgaver de unge kan varetage, og vise dem, at de unge faktisk godt kan tage ansvar og udfylde en meningsfuld rolle," siger Sus Kloth-Jørgensen.

Hun påpeger, at fritidsjob har en positiv effekt for unge i forhold til deres sociale, faglige og personlige kompetencer, og unge, der har haft et fritidsjob, klarer sig bedre i forhold til skolegang, uddannelse og beskæftigelse senere i livet, end unge der ikke har haft et fritidsjob. Plejehjemmets aktivitetsmedarbejder synes, at de unge er seje og har et fantastisk gå-på-mod.

"De var kun 14 år, da de startede, og det er stærkt gået, at de tør at kaste sig ud i det. Men vi skal også huske, at de stadig er meget unge, og nogle gange skal de selvfølgelig hjælpes lidt på vej eller tilbydes en snak om episoder, der er sket på deres vagt," påpeger Tina Gudmark.

Hjælp i køkkenet

Bankospil

Mere bevidst om pengenes værdi

Det var Anna og Jacobs mødre, der fik øje på jobopslaget på Facebook, og som foreslog de unge at gå i jobsøgningscaféen Design Your Future for at få hjælp til at skrive deres ansøgning. 

"Jeg har gået med aviser i to år, men har længe kigget efter noget andet, der var lidt mere socialt, og hvor jeg kunne lære noget. Det kan jeg her. Jeg er rigtig glad for det og ved, at flere af mine venner også godt kunne tænke sig et job som det her," fortæller Anna.

For både hende og Jacob har det at tjene deres egne penge gjort dem meget bevidste om, hvilken værdi penge har.

"Altså det perspektiverer jo tingene lidt. Når jeg gerne vil have en eller anden ting, så er jeg jo begyndt at tænke over, hvor mange timer jeg skal arbejde for at få råd til den her ting. Er det virkelig så mange timers arbejde værd, eller er det bedre bare at tage noget, der er lidt billigere?" siger Jacob, og Anna supplerer:

"Ja,nu tænker jeg også tit "Hmmm...jeg venter lige til næste uge med at købe den her ting"." 

Kort om design your future

Design Your Future er et samarbejde mellem Rødovre Kommune og Vestegnens Politi, som tilbyder unge mellem 15 og 30 år i Rødovre Kommune skræddersyet støtte til ansøgninger til fritidsjob samt lære- og praktikpladser.

Sus Kloth-Jørgensen er ansat som konsulent i Rødovre Jobcenters ungeenhed, og nogle af hendes timer er øremærket til at drive Design Your Future sammen med en medarbejder fra Vestegnens Politi og de fem frivillige, der på skift hjælper de unge i jobsøgningscaféen.

Design Your Future holder jobsøgningscafé hver tirsdag kl. 16 til 18 på Rødovre Bibliotek. I jobsøgningscaféen kan unge få hjælp til at skrive en ansøgning, lave et cv, få sparring til en jobsamtale eller blot få en snak om mulighederne for fritidsjob. Folkeskoleelever kan også få hjælp til lektier.

Ud over hjælp til ansøgninger arbejder Design Your Future også på at opbygge samarbejder på tværs af kommunale, private og offentlige virksomheder, som kan tilbyde stillinger til unge. Hvis du mangler unge i din virksomhed til ordinært job, praktik, fritidsjob eller en læreplads og godt kunne tænke dig at gøre en forskel, så kontakt Sus Kloth-Jørgensen på telefon 30 49 32 40.