Budgetforslag 2025: Fastholder velfærd trods snævre rammer

18/08-2024

Forslaget til næste års budget er blevet fremlagt. Borgmester Britt Jensen lægger ikke skjul på, at et svært budget for 2024 stadig kan mærkes, men hun er glad for, at et stærkt fokus på økonomien betyder, at det igen er muligt for at investere i velfærden.

”Vores velfærd på store og vigtige områder som børn, skoler og ældre er på et højt niveau i Rødovre. Det bygger især på, at vi har et solidt økonomisk fundament, og det er afgørende for mig, at vi er på forkant og griber ind ved faresignaler. Det høster vi gevinsten af nu, hvor forvaltningen og jeg kan fremlægge et budgetforslag for næste år med plads til nye investeringer i velfærd til trods for, at vi i kommunerne har meget begrænset råderum,” siger Rødovres borgmester Britt Jensen. 

Hun henviser blandt andet til, at Økonomiudvalget sidste år foretog en opbremsning i kommunens økonomi, da det stod klart, at der ellers ville være udsigt til et underskud på næsten 100 mio. kr. Et underskud i den størrelsesorden kunne have haft alvorlige konsekvenser i både 2024 og 2025 i form af hårde besparelser, og det blev afbødet med opbremsningen. Siden vedtog Kommunalbestyrelsen et stramt budget for 2024, som også har bidraget til at skabe ro om økonomien.

Det betyder, at der i forslaget til budgettet for 2025 er tilpasninger for 17 mio. kr., og heraf er 9 mio. kr. effektiviseringer.

LÆS MERE: Forslag til Budget 2025 i Rødovre Kommune

Investeringer i de store velfærdsområder

I stedet fastholdes og udbygges velfærden på de store velfærdsområder. Forslaget lægger fx op til, at det specialiserede børne- og ungeområde løftes med 20 mio. kr., og at ældreområdet løftes med 6 mio. kr. Hertil kommer, at budgettet løbende justeres med udviklingen i demografien. Det er der afsat knap 8 mio. kr. til, og på den måde fastholder budgettet det høje niveau på alle områder, som borgerne kender i dag.

”Vi er en af de kommuner, der bruger allerflest penge per ældre. Vi har moderniseret flere af vores plejehjem, og vores ældre kan få et dagligt bad, hvis de ønsker det som en af de eneste kommuner i landet. Den linje fastholder og udbygger vi med budgetforslaget,” siger Britt Jensen.

Håndteringen af de seneste års pressede økonomi betyder også, at investeringerne i blandt andet skoleområdet kan fastholdes. Det betyder eksempelvis, at renoveringerne og udbygningerne på skolerne over en årrække fortsætter, hvor der frem til 2032 planlægges med over 630 mio. kr. Arbejdet er allerede i gang på Valhøj Skole, og projektet her er blevet indstillet til Renoverprisen for gentænkningen af de gamle bygninger, som nu er tilpasset nutidens behov. 

Arbejdet fortsætter på kommunens øvrige skoler og sikrer, at alle børn og unge på Rødovres skoler har gode læringsmiljøer og har det godt – også i takt med, at der kommer flere til. På skolerne fortsætter indfasningen af klasseloftet på maksimalt 24 elever i hver klasse også.

Flere cykler og mindre støj

Støj, trængsel og asfalt har også en fremtrædende rolle i budgetforslaget i form af bl.a. investeringer i mere asfalt som cykelstier, støjreducerende asfalt og udbedringer af vejene generelt. Desuden fortsætter arbejdet med Rødovre Kommunes cykelstrategi, hvor der allerede i 2025 afsættes 6,3 mio. kr. til cykelstier på Veronikavej.

”Jeg fortsætter med at presse på for flere og bedre cykelstier og for støjdæmpende asfalt på de større veje. Selv om støjen i Rødovre primært kommer fra Motorring 3, som vi forsøger at påvirke Folketinget til at gøre noget ved, så fritager det os ikke for vores eget ansvar. Hvis vi for eksempel får flere over på cyklerne og får støjreducerende asfalt på vores egne veje, så gør det en forskel for både trængsel, forurening og støj,” siger Britt Jensen.

Investeringer i grøn omstilling og biodiversitet

Budgetforslaget har også fokus på den grønne omstilling og biodiversitet, hvor en række større indsatser videreføres og udbygges. Det omfatter blandt andet den løbende udbygning af fjernvarmen, som stadig er i fuld gang, og hvor der lægges op til nye investeringer i fjernvarmen for mere end 1,2 mia. kr. frem til og med 2028.

Desuden handler det om energitiltag i kommunens egne bygninger i form af blandt andet efterisolering, automatiske lys- og varmesystemer samt mere gennemgribende energirenoveringer. Frem til 2028 lægger forslaget op til, at der bruges ca. 60 mio. kr. på denne type energirenoveringer. 

Endelig har Kommunalbestyrelsen netop vedtaget en biodiversitetsplan for hele kommunen, ligesom de 47 indsatser i klimahandlingsplanen fortsætter med det mål, at Rødovre Kommune skal være CO2-neutral i 2050. 

Finansieringen kommer fra intelligente løsninger

Borgmester Britt Jensen understreger, at de seneste års udfordringer ikke er et overstået kapitel. Kommunernes økonomi har især været ramt af statslige besparelser, stigende befolkningstal og især stigende priser i kølvandet på den internationale krise efter, at krigen i Ukraine brød ud. Når der alligevel er rum for investeringer, så handler det blandt andet om, at Kommunalbestyrelsen har sat fokus på en række områder, som skal være med til at sikre fremtidens velfærd. 

”Aldrig i mine 30 år i kommunalpolitik er der sket så meget på så kort tid, og vi bærer stadig på en tung bagage efter den krise, alle har været berørt af. Så jeg er glad for og stolt over, at vi har formået at styre økonomien på en måde, hvor vi har undgået store forringelser, og hvor vi kan fastholde og styrke det høje velfærdsniveau, borgerne i Rødovre kender,” siger Britt Jensen.

En af løsningerne er et styrket fokus på indkøbsområdet, som partierne i Kommunalbestyrelsen blev enige om i forbindelse med budgetforhandlingerne sidste år. Den indsats viser sig allerede nu ved kontante besparelser, som er med til at danne grundlag for investeringerne i budgetforslaget for næste år. Samlet set er der besparelser på indkøb for 11,4 mio. kr. i årene 2025-28 i forslaget.

Desuden har Kommunalbestyrelsen lagt sig fast på tre spor for fremtidens velfærd i Rødovre: Styrket samarbejde om børn og unge, fremtidens ældreområde samt kloge kvadratmeter. I udgangspunktet handler sporene om, hvor der skal lægges et særligt fokus, men især kloge kvadratmeter kan på sigt få en positiv økonomisk betydning.

Sporet handler om at udnytte kommunens bygninger bedst muligt ved en systematisk gennemgang af alle kvadratmeter. Allerede nu er der fundet løsninger, som betyder, at man kan løse nogle af de behov, som kommer med et stigende befolkningstal, uden at være nødt til at bygge nyt.

”Vores velfærd er under pres fra mange sider. Hvis vi skal blive ved med at levere på det høje niveau, borgerne kender i dag, så skal vi også finde nye veje i velfærden. Det er kloge kvadratmeter et godt eksempel på. Vi udnytter vores kvadratmeter langt bedre og sparer de penge, vi skulle have brugt til nye bygninger. Det er penge, som i stedet kan investeres i vores velfærd. Det er uden tvivl en sti, vi skal fortsætte ned ad,” siger Britt Jensen.

 

FAKTA

Forvaltningens og borgmesterens forslag til budgettet for 2025 er udgangspunkt for forhandlingerne om næste års budget mellem partierne i Kommunalbestyrelsen. Det endelige budget skal vedtages af Kommunalbestyrelsen i begyndelsen af oktober.