Budgetaftale med løft til børn og sårbare

08/09-2024

Børn og sårbare er i fokus i den aftale om næste års budget, som en samlet Kommunalbestyrelse netop er nået til enighed om. Efter nogle økonomisk hårde år betegner borgmester Britt Jensen aftalen som et resultat af en meget velovervejet styring af kommunens økonomi.

”Vi investerer i de mest sårbare børn med særlige behov, vi investerer i normeringerne i dagtilbud, og vi investerer i en række andre områder, som på hver sin måde har betydning i mange borgeres hverdag. Det kan vi kun, fordi vi har styret økonomien temmelig stramt de seneste år. Selv om det ikke har været nemt, så har det været anstrengelserne værd. Mens andre kommuner ser ind i sparebudgetter, kan vi styrke vigtige områder, og det er jeg både glad og stolt over,” siger Rødovres borgmester, Britt Jensen.

En central del i aftalen om budgettet for 2025 er en styrket indsats for børn med komplekse problemstillinger. Det indebærer bl.a., at den fremskudte familiebehandling på skolerne udvides frem mod 2027. Derudover kan medarbejdere på både skoler og på specialområdet se frem til betydelig kompetenceudvikling. Alt sammen er et led i indsatsen for at tage godt hånd om et stigende antal børn med komplekse problemstillinger.

”Flere børn end tidligere har komplekse problemstillinger, og det kræver en stærk faglighed blandt vores medarbejdere at give børnene en god hverdag på linje med alle andre børn. Derfor er jeg glad for, at der er enighed om, at vi skal sætte ind for at give både børnene, deres familier og vores medarbejdere gode kort på hånden til at skabe de rigtige rammer for børnene,” siger Britt Jensen.

På børneområdet indeholder budgettet for 2025 blandt andet også en opnormering i kommunens dagtilbud, som betyder, at der tilføres otte fuldtidsstillinger. Samtidig er der blevet plads til at styrke pædagogernes rammer, så der er bedre tid til forberedelse af forældresamarbejdet, forberedelse af aktiviteter med børnene samt det tværfaglige samarbejde.

Indsatser mod parkeringssyndere og vejhuller

Partierne i Kommunalbestyrelsen – Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Venstre og Konservative – har i budgetaftalen også fokus på veje og trafik på flere måder.

Aftalen er startskuddet på en større plan for genopretning af vejene. Planen skal ses i lyset af den hårde vinter og de mange skader på vejene, som skiftevis tung nedbør og hård frost medførte. Allerede i år er der sat ekstraordinært ind mod vejhuller og lignende skader, og der er sat penge af til, at den indsats kan fortsætte i 2025.

Derudover skal en grundig analyse skabe den nødvendige viden for at gennemføre en helhedsgenopretning af vejene, cykelstier og fortove. Arbejdet omfatter både kørebaner, fortove, brønde, veje og stier.

”Jeg tror, de fleste kan nikke genkendende til, at veje og stier mange steder trænger til en kærlig hånd. Det skal være sikkert og trygt at færdes til fods, på cykel og i bil. Derfor sætter vi ind de steder, som er hårdest ramt, ligesom vi skaber den nødvendige viden for en gennemgående genopretning af alle veje og stier,” siger Britt Jensen.

Samtidig er der sat penge af til en kortlægning af parkeringsforholdene i Rødovre. Kortlægningen bliver grundlaget for parkeringsregler i hele kommunen. Fra 2026 leder det frem til etableringen af en kommunal parkeringsordning, hvor kommunal parkeringskontrol bliver en del af løsningen. Baggrunden er stigende problemer med ulovlige parkeringer.

”Vi ser desværre mange ulovlige parkeringer, som skaber farlige situationer, generer trafikken og slider på for eksempel rabatter og græsarealer. For at få ændret på bilisternes adfærd, finder Kommunalbestyrelsen det nødvendigt at indføre et kommunalt parkeringskorps. Det forudsætter selvfølgelig, at vi får skabt tydelige regler samt tydelig skiltning, hvor det er påkrævet, så ingen kan være i tvivl om, hvordan de må parkere,” siger Britt Jensen.

Kommunalbestyrelsen indfører ikke betalingsparkering med de nye parkeringsregler. Så selv om et kommende parkeringskorps kan udskrive afgifter for ulovligt parkerede biler, bliver ordningen samlet set en udgift. Det skyldes bl.a., at staten får halvdelen af indtægter fra p-afgifter. Dermed er det vanskeligt at få dækket omkostningerne til et parkeringskorps i en lille kommune som Rødovre.

Fastholder investeringer i velfærd

Ud over de nye investeringer holder Kommunalbestyrelsen med aftalen fast i de planer, som er lagt for velfærden på en række områder. Det betyder eksempelvis, at renoveringerne og udbygningerne på skolerne over en årrække fortsætter, hvor der frem til 2032 planlægges med over 630 mio. kr., ligesom det kendte niveau på ældreområdet fastholdes. Hertil kommer, at budgettet løbende justeres med udviklingen i demografien.

”Vi er eksempelvis en af de kommuner, der bruger allerflest penge per ældre. Vi har moderniseret flere af vores plejehjem, og vores ældre kan få et dagligt bad, hvis de ønsker det som en af de eneste kommuner i landet. Den linje fastholder og udbygger vi med budgetforslaget,” siger Britt Jensen.

Rødovre Kommunes budget for 2025 vedtages formelt ved Kommunalbestyrelsens 2.-behandling den 1. oktober.

 

BUDGETAFTALEN I TAL OG FAKTA

Budgettet for 2025 i sin helhed består af aftalen indgået mellem partierne læst i sammenhæng med borgmester Britt Jensen og forvaltningens Budgetforslag 2025. Dertil kommer tekniske ændringsforslag m.m., som politikerne tager stilling til ved den endelige vedtagelse 1. oktober, hvorefter budgettet for 2025 er formelt vedtaget.

I det følgende er tal og fakta for en række af de områder, som har størst betydning i borgernes hverdag fremhævet. 

Styrkelse af indsats for børn med komplekse problemstillinger

Som beskrevet i pressemeddelelsen oven for sættes der ind på en række områder:

  • Udvidelse af fremskudt familiebehandling frem mod 2027
  • Kompetenceudvikling af medarbejdere på både almen- og specialområdet mhp. styrkelse af udslusning og tilbagevenden til almenområdet. 
  • Bedre udslusning og tilbagevenden til almenområdet for eleverne i det specialpædagogiske center samt bedre adgang til støtteressourcer som fx talepædagog og fysio-/ergoterapeuter.

Børneområdet generelt

Budgettet for 2025 indeholder to væsentlige forbedringer på børneområdet:

  • Opnormering i kommunens dagtilbud, som betyder, at der tilføres otte fuldtidsstillinger. Der tilføres 12,9 mio. kr. frem til og med 2028.
  • Forberedelsestid til pædagoger. Der tilføres 6,4 mio. kr. frem til og med 2028.

Cykelstrategi

Arbejdet med Rødovre Kommunes cykelstrategi fortsætter, og der er i aftalen sat ekstra 6,3 mio. kr. af til cykelstier på Veronikavej i 2025.

Grøn omstilling

En række større indsatser videreføres og udbygges. Det omfatter blandt andet:

  • Løbende udbygning af fjernvarmen, hvor der er nye investeringer i fjernvarmen for mere end 1,2 mia. kr. frem til og med 2028.
  • Energitiltag i kommunens egne bygninger i form af blandt andet efterisolering, automatiske lys- og varmesystemer samt mere gennemgribende energirenoveringer. Frem til 2028 bruges der ca. 60 mio. kr. på denne type energirenoveringer. 

Derudover har Kommunalbestyrelsen for nylig vedtaget en biodiversitetsplan for hele kommunen, ligesom de 47 indsatser i klimahandlingsplanen fortsætter med det mål, at Rødovre Kommune skal være CO2-neutral i 2050. 

Digitalisering og AI

Indsatsen for at udbygge og styrke Rødovre Kommunes brug af AI- og RPA-løsninger styrkes (AI står for ’Artificial Intelligence’, altså kunstig intelligens, og RPA står for ’Robotic Process Automation’, som kort fortalt er en måde at bruge kunstig intelligens i praksis).

Styrkelsen betyder bl.a., at Rødovre Kommune hurtigere kan tage løsninger i brug, som bl.a. letter den administrative byrde for medarbejdere, som dermed kan fokusere mere på borgerens behov. Der afsættes 1,5 mio. kr. i 2025 og 2 mio. kr. i 2026.

Samtidig er der enighed om, at § 17, stk. 4 udvalget vedr. digitalisering skal fortsætte. Udvalget skal bl.a. følge udviklingsarbejdet med AI og RPA med fokus på at fjerne trivielle og manuelle opgaver, så frigivne ressourcer kan geninvesteres i fortsat digitalisering. Det bidrager ligeledes til at frigøre arbejdskraft til den borgernære service. 
 

Kloge besparelser

Investeringerne i budgettet er for en stor dels vedkommende finansieret gennem kloge besparelser. Det handler blandt andet om et styrket fokus på indkøbsområdet, som partierne i Kommunalbestyrelsen blev enige om i forbindelse med sidste års budgetforhandlinger. 

Samlet set er der besparelser på indkøb for 11,4 mio. kr. i årene 2025-28 i forslaget.

Desuden har Kommunalbestyrelsen fokus på såkaldt kloge kvadratmeter, som handler om at udnytte kommunens bygninger bedst muligt ved en systematisk gennemgang af alle kvadratmeter. Allerede nu er der fundet løsninger, som betyder, at man kan løse nogle af de behov, som kommer med et stigende befolkningstal, uden at være nødt til at bygge nyt. 

Samlet set er der besparelser på kloge kvadratmeter for 10,6 mio. kr. i årene 2025-28 i forslaget.