Fritidslivet sparer på energien
12/10-2022
Den truende energikrise har fået regeringen til at opfordre alle til at spare på energien. Den opfordring er Rødovre Kommune i fuld gang med at gøre til virkelighed, og i fritidslivet er der gode muligheder for at skrue ned for forbruget med minimale konsekvenser for aktiviteterne.
”Energistyrelsen meldte forleden ud om øget risiko for strømafbrydelser til vinter. Det understreger situationens alvor og behovet for, at alle bidrager til at sænke forbruget. Derfor er vi i fuld gang med at se på, hvor Rødovre Kommune kan spare på energien, og i fritidslivet er der en række steder, hvor vi kan skrue ned for forbruget og stadig fastholde størstedelen af aktiviteterne,” siger borgmester Britt Jensen.
I modsætning til mange andre kommuner i hovedstadsområdet slukker Rødovre ikke for gadebelysningen, da der allerede er investeret i LED-belysning med et lavt energiforbrug. Derimod medfører indsatsen i fritidslivet mærkbare nedsættelser af strømforbruget.
Foreløbig sætter Rødovre Kommune ind på fire områder:
- Al elektronisk udstyr i foreningslokalerne, som ikke er nødvendigt for brugen, fjernes (køleskabe, kaffemaskiner, varmeblæsere, affugtere m.m.). Ændringen vil mere end halvere forbruget fra 29.000 til 13.000 kilowatt-timer om måneden. Altså en besparelse på 16.000 kilowatt-timer om måneden.
- Skøjtehallen lukkes mere ned. Det betyder, at arenaen i hverdagene kun kan anvendes fra 15.30-23.00, mens hal 2 holder åbent som normalt. Ændringen vil sænke forbruget fra 75.000 kilowatt-timer til 60.000 kilowatt-timer. Altså en besparelse på 15.000 kilowatt-timer om måneden. De fleste brugere af skøjtehallen vil kunne fortsætte deres aktiviteter, og der er taget direkte kontakt til de få, som bliver direkte berørt.
- Løbebanen i Rødovre Stadionhal holder fremover kun åbent fra 17.00-21.00. Også her mere end halveres forbruget fra 810 kilowatt-timer til 270 kilowatt-timer om måneden. Altså en besparelse på 540 kilowatt-timer.
- Lyset i Rødovrehallen går fra tre rør til et rør hele dagen, så der er samme lys om dagen og om aftenen. Dermed falder strømforbruget til en tredjedel af det nuværende fra 13.500 til 4.500 kilowatt-timer om måneden. Altså en besparelse på 9.000 kilowatt-timer om måneden.
”Vi har fundet løsninger, som medfører store energibesparelser, og som griber minimalt ind i fritidslivet. Men der vil være brugere, som bliver berørt af ændringerne, og det skærer i hjertet, at vi skal ind og røre ved fritidslivet, når vi kun lige er kommet i gang igen efter corona. Men alternativet – en vinter med strøm-afbrydelser og den usikkerhed, det medfører – er værre for alle,” siger Britt Jensen.
Hun takker FIR, Fællesrepræsentationen af Idrætsforeninger i Rødovre, og ikke mindst RSIK, som bliver mest berørt, for et godt samspil om at finde løsninger, som både sænker forbruget mærkbart, og som rammer brugerne minimalt.
I RSIK er formand Rune Lindqvist også glad for, at der er fundet en løsning, som tilgodeser mulighederne for at være på isen mest muligt.
”Vi vil gerne bidrage til at spare på energien, og selv om tiden til dialog har været kort, fordi det haster med at gennemføre besparelserne, er vi glade for at blive hørt og få mulighed for at give vores besyv med. Selv om ændringerne vil kunne mærkes, så er vi landet på en model, som både sparer på strømmen og giver tid på isen, og det er vi selvfølgelig tilfredse med,” siger Rune Lindqvist.
De nye ændringer træder i kraft mandag den 24. oktober. Samtidig leder Rødovre Kommune videre efter muligheder for at spare på strømmen. Kommunen følger allerede regeringens anbefaling om at holde temperaturen i offentlige bygninger på 19 grader, og saunaerne i dame- og herreomklædningen i Vestbad er lukket.