Ny kunst med tydelig lokal forankring på vej til Aage Knudsens Strøg

18/09-2024

'Plantely’, 'En Grøn Drøm', og 'Elsines Vækstrum' er titlerne på de tre kunstværker, der i mange år fremover skal være med til at gøre Rødovres nye hovedstrøg Aage Knudsens Strøg til borgernes eget grønne kunststrøg.    

”Vi vil skabe en bymidte, hvor alle kan føle sig godt tilpas. Derfor er inddragelsen af borgerne central, og det har vægtet højt i vurderingen. Kunstnerne viser, at de vil inddrage borgerne, og at de vil gøre brug af den viden og de ønsker, som vi, der skal bruge strøget, ligger inde med,” siger borgmester Britt Jensen.

Gartnerbyen vil potentielt blive et centrum for Rødovreborgernes interesse for den grønne dagsorden og for etablering af nye fællesskaber på tværs. De tre værker tematiserer derfor på hver deres måde naturen og naturglæde, og kunstnerne inddrager både unge og ældre i arbejdet med at virkeliggøre kunstværkerne. 

Sammen med det grønne byrumsdesign vil de tre værker bidrage til udviklingen af Gartnerbyen som et attraktivt centrum, hvor en grøn og bæredygtig fremtid er fysisk og æstetisk nærværende.

De tre værker er valgt af Rødovre Kunstråd blandt 57 forslag, der kom ind, da Rødovre Kommune i starten af året sendte et ’open call’ ud med ønsket om forslag til kunst på Aage Knudsens Strøg.

”De valgte værker lever alle op til de krav og ønsker, som var en del af konkurrenceoplægget. Det betyder, at værkerne er af høj kunstnerisk kvalitet og vil blive skabt specifikt til Aage Knudsens Strøg og dets brugere,” siger Lene Due, som er formand for Kunstrådet og for Kultur- og Fritidsudvalget.

I udvælgelsen er der desuden lagt vægt på værkernes forskellighed i materiale, teknik og funktion. Rødovre ønsker med valget af de tre nye kunstværker at bruge kunst og kultur som en anderledes og innovativ måde at udvikle bylivet i Gartnerbyen på. Kunsten skal være med til at skabe sammenhæng mellem fortid og nutid, mellem borgere på tværs og mellem det nye byrum og byen generelt.

Arbejdet med at bringe værkerne til live i Rødovres nye bymidte går nu i gang, så kunstværkerne kan stå klar, når Rødovre kan fejre sin 125-års fødselsdag i sommeren 2026.

 

FAKTA OM DE TRE KUNSTVÆRKER

Plantely af Anne Louise Blicher

Kunstneren Anne Louise Blicher har i værket Plantely ladet sig inspirere af nogle af de mange grøntsager og blomster, der blev produceret i Rødovre, dengang gartnerier og drivhuse prægede billedet. Værket består af en åben ottekantet pavillon med planteformer som tag og vægge. Pavillonens fine farvespil og smukke naturformer vil fungere som et æstetisk mødested i bymidten. Inde i pavillonen vil man kunne læne sig tilbage og nyde plantemotiver i pavillonens loft, ligesom taget kan ses som et kunstværk fra altanerne. Det er Rødovre Kunstråds vurdering, at kunstneren Anne Louise Blicher med Plantely har skabt et moderne, farverigt og indbydende kunstnerisk udtryk, som på en åben og positiv måde gør opmærksom på Aage Knudsens Strøg. 

En grøn drøm af Niels Bonde
Hvis vi kender planter og dyr, kan vi bedre tale om dem og passe på dem. Det er kunstneren Niels Bondes afsæt til kunstværket En grøn drøm. Værket består af mosaikker i forskellige størrelser, som man vil kunne finde på betonplinte langs det grønne plantebælte på Aage Knudsens Strøg. Mosaikkerne vil vise et udsnit af Rødovres righoldige natur – både planter og dyr – valgt af kunstneren sammen med borgere i Rødovre. Gennem naturbillederne forbindes den nye grønne bymidte med Rødovres andre grønne byrum. 
 
Mange er stødt på antikke mosaikker på rejser, og det er Kunstrådets vurdering, at En grøn drøm vil forbinde det nye byrum med en rig tradition inden for udsmykning af huse og byer. Med de indbydende billeder af planter og dyr vil kunsten inspirere til at gå på opdagelse i naturen. 

Elsines vækstrum af Kenneth Balfelt og Johan August

Kunstnerne Kenneth Balfelt og Johan August har siden februar 2024 fungeret som huskunstnere i Rødovre. Her har de lyttet til unges udfordringer og til deres drømme om, hvordan bymidten kan bidrage positivt til et godt ungeliv. I deres delkonklusion peger kunstnerne på, at pauser i naturen giver unge en hverdag med mere ro, sanselighed og nærvær. Det er med dette afsæt, at kunstværket Elsines vækstrum udvikles sammen med unge.

Kunstnerne har særligt fokus på, hvordan kunstværket skal skabe nye muligheder fællesskaber og pauser for unge såvel som for andre i det nye byrum. Værkets titel er inspireret af et Rødovreforbillede, nemlig Elsine Marie Wiebro (1880-1965), der med sit gartneri i Rødovre var den første kvindelige gartneriejer.
 
Kunstrådet har i sin anbefaling lagt vægt på, at Elsines vækstrum giver unge en stemme i byudviklingen og inviterer dem ind i den nye bymidte. Samskabelsen med unge vil være godt forankret og i gode hænder hos Kenneth Balfelt og Johan August, der har mange års erfaring med udvikling af byrum sammen med brugere.