Øgede krav til vandværk sikrer renset vand i Rødovre
31/05-2023
Forsyningsselskabet HOFOR vil rense Rødovres vand, så det også lever op til alle kvalitetskrav i fremtiden. Der bliver skruet op for kravene til et nyt vandværk i Islev, og det betyder, at Rødovres borgere må vente lidt længere på at få blødere vand og de mange fordele, der følger med.
Mindre bøvl med kalk i brusenichen og elkedlen, vaskemaskiner der holder længere og muligheden for at skære markant ned på brug af vaskepulver og rengøringsmidler. Der er mange fordele ved at have blødere vand i hanen, og dem kan Rødovres borgere se frem til at nyde godt af. Og det er ikke det eneste, de får, når det nye vandværk, Værket ved Islev, står færdigt. Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, vil nemlig også rense vandet fra værket og dermed sikre, at det også i fremtiden lever op til alle kvalitetskrav.
Beslutningen om at rense vandet betyder, at borgerne i Rødovre må vente cirka et år længere med at få blødere vand i hanerne. Hvis alle tilladelser kommer i hus, vil det betyde, at det sker cirka 2029.
Rødovres borgmester Britt Jensen glæder sig over beslutningen, især i en tid, hvor uønskede stoffer som PFAS i drikkevandet vækker bekymring, og derfor mener hun også, det nye anlæg er værd at vente på:
"Uønskede stoffer i drikkevandet bekymrer mange borgere, og derfor ser jeg det som en god nyhed, at vi får et vandværk, der kan rense vores drikkevand, så det også overholder alle kvalitetskravene til vores drikkevand fremover. Det betyder, at vi må væbne os med lidt ekstra tålmodighed. Til gengæld kan vi så også fremover trygt åbne for hanen og tage et glas vand," siger Britt Jensen.
Rensemetoden forsinker byggeriet
HOFORs direktør for Bygge og Anlæg Søren Birch fortæller, at byggeriet af Værket ved Islev er blevet ændret, fordi valget af at rense vandet ville ændre markant på byggeriet og krævede en gentænkning af projektet.
"Da vi besluttede, at vandet fra Værket ved Islev også skulle renses, blev vi nødt til at sætte projektet på pause, til vi havde en idé om, hvordan vi skulle rense vandet. Vi har fundet ud af, at det kræver, at vi bygger værket anderledes, og det forsinker desværre byggeriet. Til gengæld får borgerne i Rødovre så også renset deres vand, siger Søren Birch og konstaterer, at vandet i Rødovre lever op til alle de høje kvalitetskrav, der er til drikkevand, og at rensningen vil sikre, at der også er nok drikkevand af høj kvalitet i fremtiden.
Fjerner både kalk og uønskede stoffer
HOFOR planlægger at benytte rensemetoden membranfiltrering, der i dag er brugt med succes flere steder rundt om i Europa. Det er første gang, den skal i brug i stor stil i Danmark.
Metoden fjerner uønskede stoffer i vandet - også dem der måske ikke er kendt endnu. Samtidig fjerner den kalk til gavn for Rødovres borgere og virksomheder. HOFOR arbejder i øjeblikket på at finde ud af, præcis hvilke membraner der skal bruges.
Det kræver energi at rense vandet, og det giver også et vandspild. Derfor ønsker HOFOR kun at rense vandet, så længe der er uønskede stoffer i grundvandet.
HOFOR er desuden i gang med at beskytte grundvandet ved at undgå brug af pesticider og ved at være med til at rejse mere skov i de områder, hvor grundvandet bliver pumpet op.
FAKTA: Værket ved Islev
- HOFOR opfører Værket ved Islev som erstatning for Værket ved Islevbro, Espevang Vandværk og Hvidovre Vandværk.
- Det bliver Danmarks tredjestørste vandværk og skal levere 11,5 mio. m3 blødgjort drikkevand til HOFORs kunder årligt.
- Efter planen begynder byggeriet i 2025, og værket vil kunne levere vand fra 2029.
- Værket ved Islev skal behandle vandet med avanceret vandbehandling i form af membranteknologi, der filtrerer vandet for uønskede stoffer og blødgør vandet.
- HOFOR har igangsat en pilottest for blandt andet at afklare, hvilke membraner der skal anvendes på Værket ved Islev.
- Som noget særligt bliver Værket ved Islev også et besøgsværk, hvor besøgende kan lære om vandbehandling.