Beskæftigelsesudvalget
13-11-2018
Medlemmer
Jan Kongebro (A)
Peter Mikkelsen (Ø)
Anders Torm Nielsen (C)
Formand Annie Arnoldsen Petersen (A)
Fraværende
Sager 47 - 51
Meddelelser
Sag nr. 47
Beslutningskompetence: BEU
Sagens kerne
Oversigten fremlægges til orientering
- Nyhedsliste for Social i perioden 25.09.2018 - 01.11.2018
- Beretning og status - UU-Vestegnen 2017/2018
Indstilling
Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller,
at meddelelsespunkterne forelægges til orientering.
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
Bilag 1: Nyhedsliste for Social i perioden 25.09.2018 - 01.11.2018Bilag 2: Master Borgmesterberetning 2017-18
Beskæftigelsesplan for Rødovre Kommune 2019 og 2020
Sag nr. 48
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Social- og Sundhedsforvaltningen fremlægger forslag til beskæftigelsesplan for Rødovre Kommune 2019 og 2020. Beskæftigelsesplanen indeholder strategier for den prioriterede beskæftigelsesindsats i perioden, og har udgangspunkt i Beskæftigelsesministerens udmeldte mål og Beskæftigelsesudvalgets drøftelser på møde den 11. september 2018.
Indstilling
Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller,
at beskæftigelsesplanen for 2019 og 2020 godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Beskæftigelsesplanen omhandler den prioriterede beskæftigelsesindsats i Rødovre Kommune i 2019 og 2020. Beskæftigelsesplanen beskriver strategier for den indsats, der modsvarer udfordringer på arbejdsmarkedet generelt på landsplan og regionalt, samt specifikt i Rødovre. Planen omhandler den borgerrettede og virksomhedsrettede indsats.
Forslag til beskæftigelsesplan tager udgangspunkt i Beskæftigelsesministerens udmeldinger om landsdækkende mål, som emnemæssigt overvejende er en videreførelse af tidligere års indsatsområder, og dermed også er implementeret i Rødovre Kommune. Det er forvaltningens vurdering, at disse emner er dækkende for Rødovre Kommunes udfordringer. Dog foreslår forvaltningen tillige strategier for implementering af lov om kommunal indsats for unge under 25 år samt etablering af Forberedende Grunduddannelse under overskriften: Flere unge skal i uddannelse eller beskæftigelse.
Prioriterede områder i beskæftigelsesindsatsen
Ministerens målsætninger er:
- Flere personer skal i beskæftigelse eller uddannelse i stedet for at være på offentlig forsørgelse (videreføres)
- Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft(videreføres)
- Flere flygtninge og familiesammenførte til flygtninge skal være selvforsørgende (videreføres)
- Flere jobparate personer på kontanthjælp skal i beskæftigelse, og flere aktivitetsparate bliver jobparate eller kommer i beskæftigelse (videreføres)
- Bekæmpelsen af socialt bedrageri og fejludbetalinger skal styrkes (videreføres)
- Udsatte ledige skal have en indsats (nyt mål)
Ministeren har bebudet endnu et nyt mål som udmeldes i efteråret:
- Flere handicappede skal i beskæftigelse
Forvaltningen foreslår yderligere som kommunalbestyrelsens mål:
- Flere unge skal i uddannelse eller beskæftigelse
Det skal bemærkes, at målsætninger og strategier ikke omhandler samtlige indsatsområder i Jobcentret, men alene dem, der må anses som særligt prioriterede i den kommende periode. Det er Social- og Sundhedsfovaltningens vurdering, at nuværende strategier i Jobcentret generelt modsvarer kravene til beskæftigelsesindsatsen og forventningen om resultater.
Den to-årige beskæftigelsesplan understøttes af en årlig beslutning i Kommunalbestyrelsen om de kvantitative mål for andelen af arbejdsstyrken på offentlig forsørgelse – samlet og indenfor de enkelte ydelser. Beslutningen om målfastsættelse sker igen på møderækken i marts 2019 på baggrund af den årlige resultatrevision for målopfyldelse i 2018 og igen i 2019. Det er Beskæftigelsesministerens intention i forbindelse med aftale om afbureaukratisering på beskæftigelsesområdet, at benchmarking sker med udgangspunkt i kommunens egne rammevilkår og således ikke med de kommuner med samme rammevilkår i klyngerne.
Kommunalbestyrelsens løbende opfølgning på beskæftigelsesplanen og dens resultater sker i forbindelse med den kvartalsvise redegørelse for udviklingen, som fremlægges i Beskæftigelsesudvalget.
Lov- og plangrundlag
Lov om organisering og understøttelse af den aktive beskæftigelsesindsats.
Økonomiske konsekvenser
Jf. budget 2019 og 2020.
Tidsplan
2019 og 2020.
Bilag
Bilag 1: Beskæftigelsesplan for Rødovre Kommune 2019 og 2020 (tilrettet) Samarbejde med Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter som udbyder af danskundervisning
Sag nr. 49
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Kommunalbestyrelsens besluttede den 20. marts 2018 (sag nr. 35) at indgå samarbejde med Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter fra 1. januar 2019. Brøndby Kommune som er driftskommune har anmodet om, at den formelle aftale med Rødovre Kommune først indgås pr. 1. januar 2020, hvor øvrige kommuner i driftssamarbejdet overgår til ny aftale. Baggrunden er nye betalingsregler, der skal træde i kraft senest i 2020. Borgere i Rødovre kan i praksis fortsat modtage danskundervisning i 2019.
Indstilling
Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller,
at samarbejdsaftale med Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter indgås med virkning fra 2020.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Nye betalingsregler for afregning af danskuddannelse ændres fra en 50/50 ordning til 30/70 ordning, hvilket betyder, at 30 procent af udgiften betales ved opstart og 70 % ved gennemførelse. Dette ændrer hele finansieringsgrundlaget for sprogskoler, senest i år 2020 – eller ved aftale ændringer. De øvrige kommuner i samarbejdskredsen om Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter vil således blive påvirket af en aftale med Rødovre Kommune ved indgåelse i 2019 ved en kompliceret udligningsordning, ligesom sprogskolens egen økonomi påvirkes i negativ retning året før planlagt.
Brøndby Kommune har derfor anmodet Rødovre Kommune om i praksis at fortsætte det nuværende samarbejde om danskuddannelse, men udskyde den egentlige samarbejdsaftale til 2020, hvor de øvrige kommuner også overgår til ny aftale.
Det er den juridiske vurdering, at det formelle aftalegrundlag er på plads i Rødovre Kommune, da samarbejdet om danskuddannelse med Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter i praksis er foregået i en årrække.
Det er Social- og Sundhedsforvaltningens indstilling, at ønsket fra Brøndby Kommunes efterkommes, så den formelle samarbejdsaftale indgås med virkning fra 2020 sammen med de øvrige kommuner, som er Brøndby, Albertslund, Glostrup, Ishøj, Vallensbæk, Tårnby, Dragør, Hvidovre, Herlev og Ballerup.
Lov- og plangrundlag
Lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Tidsplan
2019 – 2020.
Forventet regnskab pr. ultimo september 2018
Sag nr. 50
Beslutningskompetence: BEU
Sagens kerne
Forventet regnskab pr. ultimo september 2018 omfatter en opfølgning på forbruget af nettodrifts- og anlægsmidler i 2018 for Beskæftigelsesudvalgets rammer med udgangspunkt i status ultimo september 2018.
Indstilling
Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller,
at forventet regnskab pr. ultimo september 2018 tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Der henvises til bilaget "Forventet regnskab pr. ultimo september 2018 - Beskæftigelsesudvalget".
Lov- og plangrundlag
Principper for økonomistyring i Rødovre Kommune.
Økonomiske konsekvenser
Ingen
Tidsplan
Ingen.
Bilag
Bilag 1: Forventet regnskab - Beskæftigelsesudvalget pr ultimo september 2018 Diverse
Sag nr. 51
Beslutningskompetence: BEU
Sagens kerne
Beslutning
Taget til efterretning.
Protokollen oplæst. Mødet afsluttet kl.: 15.25