Børne- og Skoleudvalget
08-10-2024
Medlemmer
Anette Rachlitz (A)
Annie Arnoldsen Petersen (A)
Henriette Hesselmann (C)
Kenneth Rasmussen (F)
Fraværende
Sager 56 - 61
Meddelelser
Sag nr. 56
Beslutningskompetence: BSU
Sagens kerne
Meddelelsespunktet fremlægges til orientering:
- Besøg på Helhedstilbuddet ved Valhøj Skole.
Indstilling
Meddelelsespunktet forelægges til orientering.
Beslutning
Taget til efterretning.
Resultat af skolebestyrelsesvalg, samt orientering om ind- og udtrædelser i skoleåret 2023/2024
Sag nr. 57
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
I foråret blev der afholdt skolebestyrelsesvalg på de seks almene folkeskoler og Skovmoseskolen. Børne- og Kulturforvaltningen præsenterer her de forældrevalgte repræsentanter, samt orienterer om ind- og udtrædelser i skolebestyrelserne i det forgangne skoleår 2023/2024.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,
- at orientering om ind- og udtrædelser i skolebestyrelserne i skoleåret 2023/2024 tages til efterretning, samt
- at skolebestyrelsernes nye sammensætninger tages til efterretning.
Beslutning
Indstilles taget til efterretning.
Sagsfremstilling
I det forgangende skoleår er der sket følgende ind- og udtrædelser i skolebestyrelserne:
Hendriksholm Skole
- Jan Juul Lorenzen udtrådte af skolebestyrelse i august 2023. Anette Rachlitz, der var suppleant, indtrådte i stedet for Jan.
- Esben Brøgger udtrådte af skolebestyrelsen i oktober 2023.
- Jesper Rønnow Iversen har haft orlov hele skoleåret.
Islev Skole
- Martin Starcke udtrådte som suppleant.
- Azam Aslani udtrådte som suppleant.
Skovmoseskolen
- Lene Vitus udtrådte som formand. Janni Frandsen overtog formandsposten i august 2023.
- Claus Wallin indtrådte i bestyrelsen i november 2023.
Alle ovenstående ændringer er sket i skoleåret 2023/2024. I foråret 2024 blev der afholdt skolebestyrelsesvalg, og valgresultatet præsenteres herunder.
Resultat af valg til skolebestyrelserne pr. 1. august 2024
På første møde efter sommerferien har skolebestyrelserne konstitueret sig med forperson og evt. næstforperson. Tinderhøj Skole afholder suppleringsvalg i den nærmeste fremtid, hvor der bl.a. skal vælges en repræsentant fra det specialpædagogiske center.
Rødovre Skole
Forperson: Jens-Halvor Zoffmann
Næstforperson: Stine Grangaard
Kasper Dam Schultz, Morten Hannibal Andersen, Bjarne Sander Andersen, Yasir Waled Haskim AlGailany og Rasmus Fabricius Grasø.
Valhøj Skole
Forperson: Stella Aagaard
Næstforperson: Karsten Färggren Hansen
Jens Debel-Hasløv, Eva Plesner Barfred, Anders Kirkeby, Christina Bering Baden og Signe Marie Søgaard-Hansen
Islev Skole
Forperson: Gry Minor
Næstforperson: Amalie Kofoed
Dennis Roland Hansen, Filip Nicolaisen, Hanan, Jens Damgaard Gøtzsche og Nete Graulund.
Tinderhøj Skole
Forperson: Marie Bjerregaard Feldthaus
Næstforperson: Mette Ravn Rehdin
Cæcilie Gamsgaard Seidel, Morten Bæksgaard, Pernille Olsen og Marianne Hornstrup Tegner.
Hendriksholm Skole
Forperson: Mickel Hedemand
Patrick Wonsyld, Michelle Gregersen, Huong Kim Thi Vo, Dorte Stenbæk Bentsen.
Nyager Skole
Forperson: Michel Doukmagjian
Næstforperson: Benja Sonne-Schmidt
Liv Knopp, Mie Bierrings, Maria Krogh Johansen, Charlotte Gelbek, Stine Kloster, Per Langtoft Terry og Stine Liebmann.
Skovmoseskolen
Forperson: Janni Frandsen
Camilla Valsted, Charlotte Køhnke, Christian Harpsøe, Claus Wallin, Karsten Gjessing og Atle W.
Lov- og plangrundlag
Lov om Folkeskolen.
Bekendtgørelse om valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser i folkeskolen og om vederlag til forældre- og elevrepræsentanter i skolebestyrelser i folkeskolen (nr. 1074 af 14. september 2017).
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Tidsplan
De nye skolebestyrelser tiltrådte i august 2024.
Ansøgning om udgiftsneutral tillægsbevilling til implementering af aftalen Børnene Først på undervisningsområdet
Sag nr. 58
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Rødovre Kommune har ansøgt om og samlet fået bevilliget 550.000 kr. fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet til implementering af aftale om styrket undervisning for anbragte og udsatte børn og unge, 2024-2025. Puljemidlerne skal nu udmøntes.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltingen indstiller,
- at modtagelse af puljemidlerne godkendes,
- at der i budget 2024 indarbejdes en tillægsbevilling på netto 0 kr. til Børne- og Skoleudvalget svarende til en udgift og tilhørende indtægt på 220.000 kr. til Skoleområdet, samt
- at der i budget 2025 indarbejdes en tillægsbevilling på netto 0 kr. til Børne- og Skoleudvalget svarende til en udgift og tilhørende indtægt på 330.000 kr. til Skoleområdet.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Den daværende regering (S) og et bredt flertal i Folketinget indgik den 16. marts 2022 en aftale om styrket undervisning for anbragte og udsatte børn og unge ”Børnene Først på undervisningsområdet”. Aftalen består af en række initiativer, herunder et styrket kommunalt myndighedsansvar i forhold til specialundervisningen i dagbehandlingstilbud jævnfør sag nr. 35 ”Ny lov om behandlings- og specialundervisningstilbud til børn og unge – udmøntning i Rødovre Kommune” på Børne- og Skoleudvalgsmøde 4. juni 2024.
Rødovre Kommune får med den nye lov myndighedsansvaret for alle offentlige og private behandlings- og specialundervisningstilbud beliggende i kommunen, og skal således godkende og føre tilsyn med disse tilbud, samt varetage en række nye økonomiske opgaver.
For at understøtte implementering af de ændringer i kommunerne, som følger med den nye lovgivning, er der i den politiske aftale afsat midler til en implementeringspulje.
Rødovre Kommune har fremsendt en ansøgning om tilskud fra puljen, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har imødekommet med et tilsagn om tilskud på i alt 550.000 kr.
Rødovre Kommune har pr. 1. juni ansat en ny medarbejder, som bl.a. har til opgave at udvikle, implementere og effektuere nye tilsyn med kvaliteten af kommunens skoletilbud, samt være tovholder på samarbejdet omkring kvalitetsaftalerne. Derudover vil tilskuddet blive brugt til at lokale aktører på skole- og børnefamilieområdet introduceres til den nye lovgivning, og at der faciliteres samarbejdsmøder og workshops, som kan understøtte de relevante samarbejder mellem behandlings- og skoletilbuddene og de involverede kommunale aktører bedst muligt.
Lov- og plangrundlag
Lov om behandlings- og specialundervisningstilbud til børn og unge.
Lov om folkeskolen.
Barnets Lov.
Økonomiske konsekvenser
Den godkendte anvendelse af midlerne har ingen økonomiske konsekvenser for Rødovre Kommune.
Bevillingen vedrører hovedfunktion 03.22 Folkeskolen m.m.
Tidsplan
- Tilskuddet skal anvendes til implementering af den nye lovgivning i kommunen, og aktiviteter, som midlerne anvendes til, skal være afsluttet senest 31. december 2025.
- Tilskuddet udbetales i fem rater, hvoraf den sidste falder, når Rødovre Kommunes rapport og regnskab er gennemgået og accepteret af Styrelsen. Frist for afrapportering er d. 31. marts 2026.
- Tilskuddet er omfattet af § 16 i puljebekendtgørelsen, og der stilles derfor krav om revision af det afsluttende regnskab. Revisionen skal udføres af en statsautoriseret eller registreret revisor.
Revision af styrelsesvedtægt for Rødovre Kommunes skoleområde
Sag nr. 59
Beslutningskompetence: BSU
Sagens kerne
Styrelsesvedtægten for Rødovre Kommunes skoleområde revideres med afsæt i de gældende politiske beslutninger fra de senere år, herunder på baggrund af ændringer i Lov om Folkeskolen samt relevante bekendtgørelser. Børne- og Kulturforvaltningen indstiller, at den reviderede styrelsesvedtægt sendes til udtalelse hos skolebestyrelserne på de syv folkeskoler, Rødovre Parkvej Skole samt Ungecenter2610.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,
at den reviderede styrelsesvedtægt sendes til udtalelse i skolebestyrelserne med frist d. 25. november 2024.
Beslutning
Indstilles taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Jævnfør Lov om Folkeskolen fastsætter Kommunalbestyrelsen vedtægt for styrelsen af kommunens skolevæsen efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne. Vedtægten skal indeholde bestemmelser om skolebestyrelsens sammensætning, udpegning af eventuelt kommunalbestyrelsesmedlem til skolebestyrelsen, fremgangsmåden ved valg, sammensætning af eventuelle fælles rådgivende organer for kommunens skolevæsen, samt beskrivelse af eventuelle beføjelser, der er delegeret til skolebestyrelsen. I bilag til vedtægten optages de beslutninger, som kommunalbestyrelsen har truffet vedrørende skolestrukturen m.v.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 26. april 2022 den reviderede styrelsesvedtægt for skoleområdet efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne.
Børne- og Kulturforvaltningen har ved henstilling fra Børne- og Skoleudvalget i forbindelse med den politiske behandling i 2022 efterfølgende arbejdet med selve opsætningen af styrelsesvedtægten med øje for at skabe et mere overskueligt og brugervenligt opslagsværk. Det har medført, at vedtægten nu har tre kapitler i stedet for fire, og ti bilag i stedet for tre. Derudover er der rykket rundt på udvalgte afsnit, enkelte overskrifter er justeret en smule, få sætninger er rettet til rent sprogligt og forældede betegnelser er konsekvensrettet.
Endvidere er styrelsesvedtægt samt dertilhørende bilag opdateret ud fra de seneste års ændringer i Folkeskoleloven, relevante bekendtgørelser samt politiske beslutninger i Kommunalbestyrelsen og i Børne- og Skoleudvalget. Det drejer sig om:
- Nye retningslinjer for skoleindskrivning med afsæt i ét fælles skoledistrikt
- Ny procedure for skoleudsættelser jf. politisk aftale, som skal give alle børn, som har behov for det, bedre mulighed for at få udsættelse af undervisningspligten, og dermed et ekstra år i børnehave
- Ny organisering af modtageklasserne
- Ny organisering af det Specialpædagogiske Center, herunder det nyoprettede Helhedstilbud
- Nyt antal skoledage som følge af afskaffelsen af Store Bededag
Desuden er en af de politiske målsætninger for skoleområdet justeres med afsæt i ny lovgivning på skoleområdet, som blandt har medført, at de nationale test i folkeskolen blev afholdt for sidste gang i skoleåret 2021/2022, og for nuværende er erstattet af Folkeskolens Nationale Overgangstest frem mod 2026/2027, hvor et nyt testsystem, Folkeskolens Nationale Færdighedstest, indføres.
Endelig er det i styrelsesvedtægtens § 21 tilføjet, at krav om høring i skolebestyrelserne ikke gælder for rent administrative konsekvensrettelser/ændringer i forbindelse med nye eller ændrede regler, lovgivning mv.
I bilag 1 findes et overblik over samtlige indholdsmæssige justeringer og i bilag 2 vedlægges den reviderede version af vedtægten. Den gældende vedtægt fremgår af bilag 3.
Forvaltningen har involveret Skole-MED og skoleledergruppen i arbejdet med vedtægten, og der er opbakning til yderligere en granskning af vedtægtens form og indhold med henblik på at tilvejebringe en hensigtsmæssig, anvendelig og slankere version på sigt.
I forlængelse heraf varsles her enkelte justeringer som følge af ny aftale om folkeskolens kvalitetsprogram - frihed og fordybelse - som folkeskoleforligskredsen er blevet enige om. Børne- og undervisningsministeren vil fremsætte lovforslag om de initiativer, der kræver lovændring, i efteråret 2024.
- Fra skoleåret 2024/25 (1. januar 2025) er fagenes færdigheds- og videnområder vejledende, og det vil kun være fagenes formål og kompetencemål, der er bindende.
- Fra august 2025 afskaffes den understøttende undervisning - dog på en måde, hvor ressourcerne herfra fastholdes i folkeskolen med mulighed for lokale prioriteringer. Således vil der bl.a. fortsat hentes ressourcer svarende til to lektioner til det lokalt besluttede fag Teknologi og Innovation på 6.-8. årgang.
- Fra skoleåret 2025/2026 indføres ny timetalsfordeling, herunder afkortning af det samlede timetal. I Rødovre Kommune tilbydes det samlede årlige minimumstimetal pr. klassetrin.
Fremadrettet vil Børne- og Kulturforvaltningen årligt fremlægge en meddelelsessag for Børne- og Skoleudvalget, såfremt politiske beslutninger, ændringer i Lov om Folkeskolen eller øvrige bekendtgørelser giver anledning til, at styrelsesvedtægten revideres.
Lov- og plangrundlag
Lov om Folkeskolen.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Tidsplan
Den reviderede styrelsesvedtægt sendes til udtalelse i skolebestyrelserne med frist d. 25. november 2024. I bilag 4 vedlægges følgebrev til høringsmaterialet. Den reviderede styrelsesvedtægt inkl. udtalelser fra skolebestyrelserne behandles af Kommunalbestyrelsen i december.
Bilag
Bilag 1: Overblik over indholdsmæssige justeringerBilag 2: Revideret styrelsesvedtægt for Rødovre Kommunes skoleområde
Bilag 3: Styrelsesvedtægt for Rødovre Kommunes skoleområde 1 maj 2022
Bilag 4: Følgebrev til høringsmaterialet
Diverse
Sag nr. 60
Beslutningskompetence: BSU
Sagens kerne
Beslutning
Taget til efterretning.
Underskriftsside
Sag nr. 61
Beslutningskompetence: BSU
Indstilling
Forvaltningen indstiller,
at Børne- og Kulturforvaltningen godkender beslutningsprotokollen.
Beslutning
Protokollen blev underskrevet.
Sagsfremstilling
Børne- og Skoleudvalget skal efter oplæsning af beslutningerne godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende beslutningsprotokollen skal hvert udvalgsmedlem trykke "godkend".