Kultur- og Fritidsudvalget
04-12-2018
Medlemmer
Formand Lene Due (A)
Kim Drejer Nielsen (C)
Brian Møller (A)
Kim Hammer (O)
Fraværende
Sager 57 - 63
Meddelelser
Sag nr. 57
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Oversigt fremlægges til orientering.
- Der er ingen nyheder fra Schultz Lovguide om Kultur- og Fritid.
Indstilling
Meddelelsespunktet forelægges til orientering.
Beslutning
Taget til efterretning.
Opførelse af ny Musikskole og Café ved Viften
Sag nr. 58
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Godkendelse af udkast til udbudsprojekt vedrørende opførelse af ny Musikskole og Café ved Viften samt godkendelse af skitseforslag vedrørende udearealerne.
Der er i investeringsbudgettet i årene 2018 - 2020 afsat i alt 44,8 mio. kr. til opførelse af Musikskole og Café samt etablering af udearealer.
Der blev i april 2018 givet en projekteringbevilling på i alt 6,5 mio. kr.
Der søges om anlægsbevillinger på i alt 38,3 mio. kr. til gennemførelse af projekteterne.
Endvidere søges om tillæg til anlægsbevillingerne på i alt 5,1 mio. kr. til dækning af prisfremskrivninger samt arealudvidelse, der er nødvendige for at realisere projektet.
Indstilling
Børne- og Kulturfovaltningen indstiller,
- at udbudsprojekt til opførelse af Musikskole og Café samt skitseforslag vedrørende udearealer godkendes,
- at opførelse af Musikskole og Café udbydes som totalentreprise,
- at udearealer udbydes i særskilt fagentreprise,
- at tidsplanen godkendes,
- at der gives en anlægsbevilling til Kultur- og Fritidsudvalget på 38,3 mio. kr., som finansieres af de afsatte rådighedsbeløb på 21,3 mio. kr. i 2019 og 17 mio. kr. i 2020 samt
- at der gives et tillæg til anlægsbevillingen til Kultur- og Fritidsudvalget på 5,1 mio. kr. i 2019, som finansieres af kassebeholdningen.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen godkendte på mødet den 24. april 2018 skitseprojekt af august 2016, der har dannet grundlag for det videre arbejde med projektering og opførelse af ny Musikskole og Café.
Endvidere blev organisering og opgavevaretagelsen godkendt med en overordnet styregruppe samt projektgrupper til udarbejdelse af oplæg til styregruppen.
Styregruppen har i samarbejde med Børne- og Kulturforvaltningen, Teknisk Forvaltning samt ekstern rådgiver udarbejdet vedlagte udbudsprojekt af 12. november 2018.
Den konkrete opgave vurderes at have en høj kompleksitet, da projektet omfatter en større tilbygning til Kulturhus Viften med opførelse af ny Musikskole og Café.
Det foreslås derfor, at byggeriet udbydes i totalentreprise.
Der henvises til sag på lukket dagsorden vedrørende godkendelse af entreprenører.
Tilbygningen til Kulturhus Viften bliver karakteriseret af tre lyse voluminer, der skyder sig op som en lavere del samt en markant cikulær café.
Viftens nuværende store sal er hovedvolumenet i bygningsanlægget. Herefter kommer Musikskolens nye multisal samt et stort undervisningsrum. Den lave del rummer foyerarealer, undervisningsrum og personalerum.
Caféen afrunder bygningsanlæggets form og orienterer sig mod Rådhuspladsen og den karakterfulde trærække, der leder ud til Tårnvej.
Musikskolen
Musikskolen er placeret mod øst og er organiseret i én etage, så skolen er let tilgængelig.
Der er selvstændig indgang fra passagen nord for Biblioteket/indkørslen til Rådhuset.
Mod passagen fremstår Musikskolen med store glaspartier, så man udefra kan se aktiviteterne.
Musikskolens foyerområde knyttes direkte sammen med Viftens nuværende foyer, så der kan skabes et stort samlet fleksibelt område, der kan opdeles afhængig af de forskellige arrangementer. Garderober er organiseret med mobile enheder, der kan medvirke til at opdele foyeren i mindre områder.
Der er placeret et toiletområde i umiddelbar forbindelse med indgangen.
Musikskolen indrettes med en multisal på ca. 250 m2 med plads til 250 personer, og kan anvendes til en lang række aktiviteter som mindre koncerter og øverum for større musikgrupper. Der etableres akustisk regulering, så efterklangstiden kan justeres til både akustisk og elektrisk forstærket musik.
Herudover etableres et stort undervisningsrum og et rytmikrum samt syv mindre undervisningsrum. Skråtstillede skillevægge sikrer en god akustik, og med lyddæmpende gardiner kan man regulere rumakustikken individuelt.
Endvidere etableres lærerværelse og to kontorer samt tekøkken mv., der sammen med en glasvæg adskiller lærerområdet fra foyerarealet.
Caféen
Caféen fremstår med sin runde form karakterfuld og åbner sig mod omgivelserne mod rådhusområdet mod syd og vest.
Den er udformet som en selvstændig enhed med egen indgang og plads til ca. 110 gæster.
Den direkte sammenhæng med Viften betyder, at de to enheder kan støtte hinanden.
I underetagen etableres toiletter for caféens gæster, mens garderobe og handicap-toilet er placeret i stueplan.
Køkken- og serviceområdet er dimensioneret og indrettet, så caféen kan fungere som et brasserie.
På forarealet kan der etableres udeservering, som er adskilt fra indgangsområdet til Viften.
Udeareal
Der er udarbejdet vedlagte skitseforslag af 4. oktober 2018 for de omgivende arealer ved udbygningen af Viften med Musikskole og Café.
Den nuværende parkeringsplads øst for Viften inddrages til byggeriet. Der foreslås derfor etablering af et mindre antal nye parkeringspladser ved Diamanten.
Syd for den nye Musikskole (passagen nord for Bibilioteket) foreslås en omlægning af den eksisterende vej til Rådhuspladsen, således at hovedindgangen til Musikskolen gøres mere trafiksikker og med plads til cykler.
Der er i forslaget medtaget plads mod nord for varekørsel, affald mv. samt indkørsel med bl.a. sættevogne, der anvendes til store arrangementer.
Lov- og plangrundlag
Lokalplan 27.
Fredningskendelse af arealet omkring Rådhuset og Biblioteket.
Rødovre Kommunes byggestyringsregler.
Økonomiske konsekvenser
Der er i investeringsbudgettet i årene 2018 - 2020 afsat i alt 44,8 mio. kr. til opførelse af Musikskole og Café samt udearealer, fordelt med 39,9 mio. kr. til opførelse af Musikskolen og Caféen og 4,9 mio. kr. til udearealerne.
Der blev i april 2018 givet en projekteringbevilling på i alt 6,5 mio. kr.
Der søges om anlægsbevillinger til Kultur- og Fritidsudvalget på i alt 38,3 mio. kr., som finansieres af de afsatte rådighedsbeløb på 21,3 mio. kr. i 2019 og 17 mio. kr. i 2020.
Endvidere søges om tillæg til anlægsbevillingerne på i alt 5,1 mio. kr. til prisfremskrivninger fra budgetlægningen i 1. kvartal 2016 til 2. kvartal 2018 samt nødvendig arealudvidelse på grund af øgede krav til først og fremmest ventilation og teknikrum mv. og i mindre omfang til køkken.
Den samlede anlægsbevilling vil herefter udgøre 49,9 mio. kr.
Bevillingen vedrører hovedfunktion 03.35 Kulturel virksomhed.
Tidsplan
Anlægsbevilling og godkendelse af udkast til udbudsprojekt: | December 2018 |
Udbud og licitation: | Januar - februar 2019 |
Opførelse af Musikskole og Café: | Marts 2019 - august 2020 |
Etablering af nye parkeringspladser: | Marts - juni 2019 |
Etablering af udearealer: | Marts - juli 2020 |
Indvielse og sæsonstart Musikskolen: | August 2020 |
Bilag
Bilag 1: Bevillingsoplæg fra Teknisk Forvaltning af 27. november 2018Bilag 2: Musikskole og Café ved Viften - Udbudsprojekt - udkast af 12. november 2018
Bilag 3: Musikskolen afgrænsning af projektområde for udearealer af 4. oktober 2018
Kunst i byens rum - ny kunst til Ørbygård
Sag nr. 59
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Økonomiudvalget anmodede på sit møde den 25. maj 2016, sag nr. 111, Rødovre Kunstråd om at indtænke kunst foran Ørbygård Plejehjem i forbindelse med, at plejehjemmet renoveres.
Efter en Open Call-proces fremsætter Kunstrådet hermed forslag til et blivende kunstværk ”Skulpturgruppe ved Rødovre Plejehjem” udført af skulptør og billedhugger Paul Ranslet.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,
at kunstværket ”Skulpturgruppe ved Plejehjemmet Ørbygård” af skulptør og billedhugger Paul Ranslet opsættes på forpladsen ved Plejehjemmet Ørbygård.
Beslutning
Godkendt.
Sagsfremstilling
Efter en Open Call-proces i løbet af sommeren har Rødovre Kunstråd valgt at indstille Paul Ranslets skulptur-gruppe som et kvalificeret forslag til et blivende kunstværk foran Plejehjemmet Ørbygård.
Det er en væsentlig begrundelse, at kunstværket specifikt forholder sig til det nyrenoverede plejehjems hovedindgang og forplads. Den søger desuden at løse en grundlæggende problematik, der handler om at synliggøre indgangspartiet og skabe en sammenhæng og positiv stemning på stedet. Det figurative og imødekommende værk vil have en fin tilknytning til den øvrige kunst i Rødovre, som det blandt andet fremgår af Stig Andersens figurative stenværker, Heerups eventyrlige udtryk og Gudrun Lauesens dyrebronzer.
Med sit let afkodede, men åbne indhold forholder Ranslets værk sig på bedste vis til stedets beboere, brugere og pårørende, der ønsker sig genkendelighed og mulighed for erindring og samtale. Ørbygårds nærværende værdier såsom fællesskab og livsglæde vinder også genklang i skulpturgruppen.
Kunstværket vil bestå af en skulpturgruppe, der strækker sig som et forløb ved gangstien langs plejehjemmets køkken og ender foran hovedindgangen. Der skabes en bevægelse, som spejler den daglige trafik ind og ud og visualiserer en positiv sammenhæng mellem institution og det omkringliggende samfund, hvilket har været et udtalt ønske.
Udstrækningen udgør samtidigt en fortælling. Den starter med en forsinket og fortravlet gås, der lander ved stiens begyndelse, to gæs som er sakket bagud og fortroppen af gæssene, der strækker hals mod en pige på ca. 12 år. Der er en klar kommunikation mellem pigen og gæssene, men også mellem gæssene og bygningen nær ved. Og fra den bænk, der afslutter skulpturgruppens forløb, betragter en ældre kvinde hele optrinnet. Borgere, der færdes ved indgangen, vil desuden visuelt blive inviteret til at sætte sig på bænken ved siden af kvinden og fantasere sammen med hende.
De i alt 9 gæs og 2 personer rummer en række referencer til både fortid, nutid og eventyr, men er åbne for individuel fortolkning. Nogle vil fx se gæssene og pigen som den ældre kvindes erindringer. Andre vil fokusere på pigen som én, de lige har set fodre fugle ved Damhussøen, eller også vil de tænke på eventyr af H.C. Andersen, Selma Lagerlöf m.fl.
Skulpturgruppen vil kunne ses såvel udefra, når man bevæger sig ind mod plejehjemmet og inde fra Ørbygårds nyrenoverede foyer. Værket vil desuden i praksis fungere som en æstetisk måde at få ledt de mange ældre sikkert på vej ud til bussernes opsamlingssteder. Der vil efterfølgende blive arbejdet videre med integrering af skulpturerne i forhold til belægning, beplantning og belysning, således at forpladsens mange elementer kommer til at spille optimalt sammen.
Alle figurer støbes i bronze, mens bænken vil stå i beton og træ. Ved hjælp af en jernramme under belægningen vil figurerne blive fastgjort forsvarligt, men usynligt, så de kommer til at stå på niveau med borgere, der venter på bussen eller lignende.
Gæssene vil være en smule større end naturlig størrelse for en gås, og de vil kunne holde til at blive klappet og siddet på af børn på besøg. Skulpturgruppen vil indbyde til at blive oplevet, sanset og rørt af mange ældre brugere. Med årene vil bronzen få en smuk patina, og de mange menneskers daglige fysiske interaktion med figurerne vil afsætte sig spor som ændringer i farve og blankhed.
Lov- og plangrundlag
Ingen.
Økonomiske konsekvenser
Der er i 2018 2.763.790 kr. til etablering af kunst i byens rum, hvoraf 1.263.790 kr. er overført fra 2017. Der resterer november 2018 2.061.895 kr. til formålet.
Et budgetoverslag for kunstværket ”Skulpturgruppe ved Rødovre Plejehjem” udgør 1.330.000 kr. inkl. moms, levering, montering samt en mindre udvidelse af værket.
Opgaver som belægning, sikring, belysning og beplantning i forbindelse med renovering af forpladsen ved Ørbygård påhviler Rødovre Kommune. Omfanget af opgaver og udgifter forbundet hermed afgøres gennem de første byggemøder mellem Teknisk Forvaltning, kunstner og entreprenør. De fleste opgaver vil i den forbindelse tænkes sammen med udbud og byggeproces. Disse udgifter, samt honorar til fremlæggelse af kunstværker i forbindelse med Open Call, ligger uden for budgetoverslaget, men afholdes af den samlede pulje.
Det forventes, at betaling for kunstværket opdeles i tre rater, hvor første rate udbetales ved kontraktens underskrivelse, mens anden rate udbetales, når støbningens sættes i gang medio 2019 og sidste rate primo 2020, når hele værket er afleveret tilfredsstillende.
Tidsplan
Foreløbig tidsplan for projektet dækker over det samlede kunstværk, men deles op i to leveringer.
Igangsætning af projekt: December 2018
Overlevering af projekt, fase 1(6 gæs, pige og kvinde på bænk): December 2019
Overlevering af projekt, fase 2 (3 gæs): Primo 2020
Teknisk Forvaltning vil løbende afholde byggemøder med deltagelse af kunstner, entreprenør samt Kunstrådets sekretær.
Bilag
Bilag 1: 1 SkulpturgruppenBilag 2: 2 Skulpturgruppen
Bilag 3: 3 Anden levering med tre gæs
Bilag 4: 4 CV Paul Ranslet
Søndagsåbent på Hovedbiblioteket
Sag nr. 60
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
I forbindelse med budgetforhandlingerne 2019 blev der indgået aftale om, at der som en forsøgsordning på 2 år holdes søndagsåbent på Hovedbiblioteket.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,
at forslag til søndagsåbent på Hovedbiblioteket godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Der holdes åbent søndage mellem kl. 10.00 - 14.00 hele året.
I 2019 vil den første måned med søndagsåbent være februar. Dette skyldes, at den nødvendige arbejdstidsændring for medarbejderne skal varsles med 3 måneder.
Biblioteket vil blive bemandet med 2 bibliotekarer og 1 specialist/assistent.
Ved denne bemanding opnås den faglighed, der skal være til stede for at betjene borgernes forespørgsler. Bemandingen tager højde for varetagelse af det morgenarbejde, der udføres inden åbning og giver mulighed for afholdelse af frokostpause.
Udgangspunktet for søndagsåbent er, som i hverdagen, at der arbejdes i et fredet hus, som qua brandhensyn og flugtveje holdes ulåst i størstedelen af huset. Der vil derfor løbende blive ført tilsyn af de tilstedeværende medarbejdere.
Der er således tale om en bemanding, der både skal være acceptabel i forhold til disse hensyn og samtidig i videst muligt omfang ligge på niveau med den service og faglighed, biblioteket stiler efter i dagligdagen.
Af hensyn til medarbejdernes tryghed vil der blive etableret overfaldsalarm til Vestegnens Politi.
Lov- og plangrundlag
Ingen.
Økonomiske konsekvenser
Der er i forbindelse med vedtagelsen af budget 2019 bevilget 300.000 kr. årligt til søndagsåbningen som en forsøgsperiode i to år.
De samlede driftsudgifter er beregnet til 407.000 kr. årligt. Merudgiften vil blive afholdt indenfor bibliotekets samlede budget.
Udgifterne forventes at være følgende:
Personaleudgifter: 316.000 kr.
Vagtkorps, lukning: 26.700 kr.
Rengøring: 34.700 kr.
Energiudgifter: 30.000 kr.
Tidsplan
Den første søndagsåbning vil være den 3. februar 2019.
Diverse
Sag nr. 61
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Beslutning
Taget til efterretning.
Lukket punkt: Opførelse af ny Musikskole og Café - entreprenørliste og økonomioversigt
Sag nr. 62
Beslutningskompetence: KB
Beslutning
Anbefales.
Lukket punkt: Diverse
Sag nr. 63
Beslutningskompetence: KFU
Beslutning
Taget til efterretning.