Kultur- og Fritidsudvalget
03-12-2019
Medlemmer
Pia Hess Larsen (A)
Birgitte Glifberg (A)
Kim Drejer Nielsen (C)
Kim Hammer (O)
Sager 49 - 52
Meddelelser
Sag nr. 49
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Oversigt fremlægges til orientering.
- Der er ingen nyheder fra Schultz Lovguide om Kultur- og Fritid.
Indstilling
Meddelelsespunktet forelægges til orientering.
Beslutning
Taget til efterretning.
Ny kunst til Hendriksholm Skole
Sag nr. 50
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Efter anmodning fra Økonomiudvalget om at indtænke ny kunst på Hendriksholm Skole fremsætter Kunstrådet hermed forslag om opsætning af et blivende kunstværk af henholdsvis billedhugger Malene Bjelke og Peter Hesk.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,
- at forslaget til et nyt kunstværk af billedhugger Malene Bjelke godkendes samt
- at forslaget til et nyt kunstværk af billedhugger Peter Hesk godkendes.
Beslutning
Pkt. 1 : Godkendt
Pkt. 2 : Godkendt med 4 stemmer for (A og C) og 1 stemme imod (O).
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget anmodede på møde den 22. januar 2019 Børne- og Kulturforvaltningen om at indtænke ny kunst på Hendriksholm Skole.
Kunstrådet har vurderet, at de to foreslåede kunstværker til Hendriksholm Skole vil underbygge den politiske vision om, at alle skoler i Rødovre på sigt har et markant kunstværk, som aktivt bidrager til hverdagsæstetikken på stedet og skaber eftertanker og refleksioner hos de unge og voksne inden- og uden for skoleverdenen.
På baggrund af en invitation til tre kunstnere har Kunstrådet valgt at pege på billedhugger Malene Bjelkes skitseforslag til et blivende kunstværk foran indskolingen, der skal fungere som et skulpturelt vartegn for Hendriksholm Skole. Kunstrådet indstiller desuden et skitseforslag af billedhugger Peter Hesk til en kunstnerisk port ved skolens indgang.
Skulpturgruppen
Malene Bjelkes kunstværk vil bestå af tre skulpturer i bronze, der forestiller tre børn, som hhv. står og er på vej op på 54 byggesten (se bilag 1). De hjælper hinanden op ad fundamentet, og får udsyn, og de bruger byggestenene som en trappe, der fører dem op og ud i livet. De tager de værdier med sig, som skolen har givet dem som en ballast, der gør dem i stand til at ’hoppe over hækken’.
Forslaget til kunstværket forholder sig til Hendriksholm Skoles kommende samarbejde med UNICEF Danmark, idet skolen forventer at blive UNICEF Rettighedsskole i 2020. En Rettighedsskole tager afsæt i FN’s Børnekonvention og arbejder for at forene elever, forældre og lærere i et fællesskab, der er baseret på 54 artikler i konventionen, som skal sikre børns rettigheder.
Det er tanken med kunstværket, at Børnekonventionens artikler visualiseres i form af byggestenene, som danner fundamentet for ’empowerment’. Det vil sige evnen til at få kontrol over og tage ansvar for sit eget liv og situation.
Værket opleves forskelligt afhængigt af perspektivet. For de forbipasserende på Henriksholms Boulevard ses tre figurer, der kigger over hækken. Fra boulevarden kan figurerne opleves som et vartegn for skolen. Beskueren bliver gjort opmærksom på de værdier, skolen står for, da de er aflæselige i værket.
Inde fra skolen ser man både figurerne, men også en mængde af byggesten som en slags trædesten i forskellige højder. Byggestenene er placeret som en amfi-skueplads, der gradvist bliver højere op mod figurerne. Nogle af byggestenene fungerer som fliser, der laver en sti. Området kan desuden bruges af skolen som et samlingspunkt og et legeområde.
Malene Bjelke har endnu ikke lagt sig fast på materialevalg til byggestenene og har heller ikke bestemt, hvordan stenene skal placeres. Hun har i stedet lagt op til, at skolens elever kan inddrages i disse beslutninger. Eleverne kan ligeledes være med til at bestemme, hvilken titel kunstværket skal have.
Porten
Kunstrådet har desuden valgt at pege på billedhugger Peter Hesk til at skabe en ny og moderne port, der hviler på de eksisterende søjler ved Hendriksholm Skoles gamle indgang. Det er tanken, at værket formes sammen med elever og lærere fra skolen, således at eleverne gives mulighed for at reflektere over deres skole og sætte deres eget præg på samme (se bilag 2).
Porten bygges op af tegl, der, mens de er formbare, får elevernes mangfoldige udtryk. Den ene side af søjlen vil få et maskulint kantet udtryk og den anden side en rund og mere feminin form. Overlæggeren vil udformet i corten-stål.
Kunstrådets vurdering
Det er Kunstrådets vurdering, at Malenes Bjelkes skulpturgruppe fremover vil være et passende vartegn for Hendriksholm Skole. Det er samtidig væsentligt, at værket kan bruges særligt af indskolingen, som har direkte adgang til området fra klasselokalerne. Skulpturgruppen er tilpasset både arkitektur, byrum og målgruppe og afspejler gode værdier som fælleskab og relationsdannelse, hjælpsomhed og udsyn.
Billedhugger Peter Hesk har stor erfaring med at udarbejde skulpturelle porte og har ofte arbejdet med kollektive processer, som involverer mange børn og unge. Som professionel billedhugger vil Peter Hesk være garanten for værkets kvalitet og varighed. Hendriksholm Skole vil i videst muligt omfang blive inddraget i skabelsen af porten. Hesk kan bl.a. involvere eleverne i processen med formgivningen af tegl, og eleverne vil blive understøtte i at sætte billeder på arbejdet med Børnekonventionen. Porten vil således markere skolens arbejde med fællesskab og samskabelse.
Det er Kunstrådets overbevisning, at de to værker vil supplere hinanden og sammen være et stort aktiv for skolen. Bjelkes klassiske kunstværk af bronze står over for et mere abstrakt udtryk af tegl og stål af Hesk. Til sammen opfylder de to værker ønsket om at give Hendriksholm Skole markant kunst, som aktivt bidrager til skolens arbejde og samtidigt rækker ud mod verden uden for skolen. Desuden understøtter værkerne skolens fremtidige arbejde med Børnekonventionen.
Lov- og plangrundlag
Ingen.
Økonomiske konsekvenser
Kommunalbestyrelsen har årligt afsat 1,5 mio. kr. til etablering af kunst i byens rum. Den estimerede udgift til ny kunst på Hendriksholm Skole er på 1.355.700 kr., heraf afsættes hhv. 900.000 kr. for skulpturgruppen til Malene Bjelke og 434.000 kr. (ekskl. 5 % moms) til porten af Peter Hesk. Udgifterne til kunstværket vil blive finansieret både af 2019- og 2020-puljen til kunst i byens rum. Der vil af 2020-puljen herefter restere ca. 800.000 kr. til etablering af ny kunst i byens rum.
Tidsplan
Malene Bjelkes værk er sat til at blive indviet ultimo 2020. Peter Hesk vil afstemme forløbet med Hendriksholm Skole, men det forventes, at også dette værk vil stå færdigt ved udgangen af 2020.
Bilag
Bilag 1: Bilag 1 Malene Bjelke_skitseforslag Hendriksholm SkoleBilag 2: Bilag 2 Peter Hesk_ skitseforslag Hendriksholm Skole
Forslag til Rødovrestrategi - Sammen om en bæredygtig udvikling
Sag nr. 51
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Rødovrestrategien skal styrke en bæredygtig udvikling af Rødovre. I strategien er der arbejdet videre med den politiske vision om velfærdsfornyelse ”Sammen om Rødovre” og arbejdet med bæredygtighed i Kommuneplan 2018.
I Forslag til Rødovrestrategi 2020 beskrives, hvordan Rødovre Kommune ønsker at arbejde med bæredygtighed inden for fem områder: Demokrati, miljø, økonomi, kulturelle og det sociale område. Rødovrestrategien beskriver, hvordan Kommunalbestyrelsens indsatsområder inden for de fem områder understøtter realiseringen af FN's verdensmål for bæredygtig udvikling.
I første omgang tager indsatserne afsæt i realisering af otte udvalgte verdensmål. Kommunalbestyrelsens vision om at realisere alle 17 verdensmål igangsættes i 2020.
Sagen behandles samtidig i alle fagudvalg.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller,
- at Forslag til Rødovrestrategi 2020 vedtages og fremlægges i offentlig høring i otte uger fra januar til marts 2020 samt
- at der afholdes borgermøde i forbindelse med strategiens høringsperiode.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
I henhold til planloven har Kommunalbestyrelsen pligt til at vedtage og offentliggøre en plan- og en agenda 21-strategi inden for den første halvdel af Kommunalbestyrelsens valgperiode. Strategien skal indeholde:
- oplysninger om den planlægning der er gennemført siden seneste revision af kommuneplanen,
- Kommunalbestyrelsens vurdering af og strategi for udviklingen samt
- en beslutning om revisionsmetode.
Kommunalbestyrelsen fastsætter en frist på mindst otte uger for fremsættelse af idéer, forslag mv. og kommentarer til den offentliggjorte strategi. Herefter tager Kommunalbestyrelsen stilling til fremkomne bemærkninger og kan i den forbindelse vedtage ændringer af strategien. Hvis der vedtages ændringer af strategien, skal dette offentliggøres.
Kommunalbestyrelsen kan, når den endelige strategi er offentliggjort, udarbejde et kommuneplanforslag eller ændringer til kommuneplanen i overensstemmelese med strategien.
Rødovrestrategiens indhold
Kommunalbestyrelsen vedtog på sit møde den 30. april 2019, sag nr. 56, at revidere Kommuneplan 2018 med udgangspunkt i tre overordnede emner:
1. Sammen om Rødovre
2. Bæredygtighed
3. Byudviklingsområder
Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse med budgetaftalen for 2020, at Kommuneplan 2022 skal udarbejdes som en digital kommuneplan og dermed som en fuld revision af Kommuneplan 2018, da det vil kræve en ny form og gennemgang af hele indholdet af Kommuneplan 2018.
Forslag til Rødovrestrategi 2020 indeholder en beskrivelse af de overordnede mål og indsatsområder, der skal arbejdes med de næste år frem mod en ny Kommuneplan 2022.
En kombineret Planstrategi og Agenda 21-strategi
I henhold til planloven skal Kommunalbestyrelsen også offentliggøre en redegørelse for sin strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig udvikling i det 21. århundrede (lokal Agenda 21) inden den første halvdel af Kommunalbestyrelsens valgperiode.
Rødovrestrategien er i lighed med tidligere planstrategier en kombineret Planstrategi og Agenda 21-strategi, der med beskrivelsen af mål og indsatsområder inden for bæredygtighed, skal styrke en bæredygtig udvikling af Rødovre.
Fælles mål
Rødovrestrategien er en strategi, der går på tværs af sektorer og som beskriver, hvilke emner vi har tilfælles i vores arbejde med byen. Fremtidige sektorplaner og politikker skal derfor bidrage til at løfte emnerne i Rødovrestrategien.
I tilblivelsesprocessen for Rødovrestrategien er rødovreborgere samt repræsentanter fra byens forældrebestyrelser, foreninger, organisationer, erhvervsliv og forskellige råd blevet inddraget. Inddragelsesprocessen er foregået henholdsvis som dialog med borgere på Rødovredagen den 7. september og som workshop om bæredygtig udvikling i kommunen for inviterede interessenter. Processen har gjort det muligt at kvalificere emnerne i planstrategien, så strategien repræsenterer de aktuelle problematikker i byen.
Bydudviklingsområder og fokusområder
I den kommende planperiode udpeges tre byudviklingsområder. To områder har også været udpeget i Kommuneplan 2018. Det drejer sig om Bykernen og Rødovre Syd. Valhøj erhvervskvarter er udpeget som nyt udviklingsområde.
Udover byudviklingsområderne er der to områder, der vurderes som vigtige fokusområder i den næste planperiode inden for den fysiske planlægning af kommunen. Det drejer sig om områderne omkring de gennemskærende veje: Slotsherrensvej, Jyllingevej, Roskildevej og Tårnvej samt kolonihaveområderne.
Strategiens forudsætninger
Kommunen skal forholde sig til en lang række planer og projekter, der varetages af andre myndigheder som f.eks. Erhvervsministeriet. Herunder samarbejde med andre kommuner og regioner.
Nogle af de planer og projekter Rødovre Kommune skal forholde sig til er bl.a. Fingerplan 2019, der blev udstedt af Erhvervsstyrelsen i 2019 samt Greater Copenhagen, der fortsat er et erhvervspolitisk partnerskab mellem kommuner og regioner i Østdanmark.
Borgermøde i høringsperioden
Teknisk Forvaltning foreslår, at der afholdes et borgermøde, der har til formål at sætte arbejdet i gang med alle de 17 verdensmål i høringsperioden. Mødet skal planlægges og afholdes med repræsentanter fra alle forvaltninger.
Lov om miljøvurderinger af planer og programmer
Rødovrestrategi 2020 fastlægger ikke rammer for fremtidige anlægstilladelser til projekter. Plandokumentet er derfor ikke omfattet af §3, stk. 2 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og er derfor ikke omfattet af kravet om miljøvurdering.
Lov- og plangrundlag
Planloven.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Tidsplan
December 2019: Forslag til Rødovrestrategi 2020 vedtages af Kommunalbestyrelsen.
Januar 2020: Forslag til Rødovrestrategi 2020 offentliggøres.
Januar-marts 2020:
Forslag til Rødovrestrategi 2020 fremlægges i offentlig høring i otte uger.
Afholdelse af borgermøde i høringsperioden.
Bearbejdning af indkomne høringssvar og forberedelse til politisk behandling.
Juni 2020: Endelig vedtagelse af Rødovrestrategi 2020.
Bilag
Bilag 1: Forslag til Rødovrestrategi 2020Bilag 2: Opfølgning på inddragelse
Diverse
Sag nr. 52
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Beslutning
Taget til efterretning.