Kultur- og Fritidsudvalget

05-03-2024

Medlemmer

Formand Lene Due (A)
Pia Hess Larsen (A)
Tina Hippe Hansen (C)
Martin Rosenkrantz (F)
Marianne Christensen (Ø)

Sager 20 - 23

Fold alle ud

Meddelelser
Sag nr. 20

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Meddelelsespunktet fremlægges til orientering:

  1. Musikskoleleder Tormod Vinsand orienterer om projektet MusikUnik.
  2. Rapport om aftenskolerne i Rødovre.

Indstilling

Meddelelsespunktet forelægges til orientering.

Beslutning

Taget til efterretning.

Bilag

Bilag 1: Aftenskolerne i Rødovre - rapport udarbejdet af VIFO

Partnerskabsaftale mellem DGI Storkøbenhavn og Rødovre Kommune 2024-26
Sag nr. 21

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Der fremlægges en aftale om en forlængelse af det strategiske partnerskab med DGI Storkøbenhavn om ”Stærke lokale idrætsforeninger og aktive fællesskaber 2024-2026.” Aftalens sigte er at fastholde den positive udvikling og arbejde videre med de mange initiativer fra første partnerskabsaftale, samt indarbejde yderligere aktiviteter til fremme af trivsel, sundhed og gode fællesskaber i Rødovre Kommunes idrætsliv.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at ”Partnerskabsaftale vedr. Stærke lokale idrætsforeninger og aktive fællesskaber 2024-2026” godkendes.

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Det oprindelige partnerskab mellem DGI Storkøbenhavn og Rødovre Kommune, der blev indgået i 2020 har allerede vist positive resultater, herunder en vækst i medlemstallet i de lokale idrætsforeninger. DGI har aktivt arbejdet for at styrke foreningernes arbejde med børn og unge, fremme aktivitetsudviklingen og styrke deres organisatoriske kapacitet. På møderne i Kultur- og Fritidsuvalget den 14. november 2023 samt i Folkeoplysningudvalget den. 21. november 2023 blev givet en status på den hidtidige partnerskabsaftales tre temaer og de konkrete initiativer, der er i forbindelse med partnerskabet. Heraf fremgik det, at mange initiativer allerede er gennemført, mens andre stadig er i gang. Det overordnede indtryk er, at samarbejdet er i god fremdrift, men at enkelte indsatser har taget længere tid end planlagt og derfor ikke har kunne gennemføres inden projektperiodens udløb. Med udgangspunkt i de opnåede resultater og et ønske om fortsat fokus på at mindske den sociale ulighed i idrætsdeltagelsen og styrke trivslen blandt unge i Rødovre, har Folkeoplysningsudvalget på møde den 21. november 2023 vedtaget en økonomisk ramme, der muliggør en fortsættelse af partnerskabet. Der er på denne baggrund udarbejdet vedlagte partnerskabsaftale, der har været forelagt Folkeoplysningsudvalget på deres møde den 13. februar 2024.

Partnerskabsaftalens vision og målsætning er at øge antallet af børn, unge og voksne uanset baggrund, der deltager i idrætsaktiviteter og bliver medlemmer af lokale foreninger. Partnerskabet skal fortsat bidrage til væksten af stærke, lokale idrætsforeninger, der tilbyder tiltrækkende fællesskaber og aktiviteter, som er åbne for alle. Det er således målsætningen, at medlemstallet i Rødovre Kommunes idrætsforeninger vokser med yderligere 1.000 aktivitetsmedlemmer i perioden 2024-2026, hvoraf halvdelen skal være piger/kvinder. Målet skal blandt andet nås gennem tiltag, der udvikler idrætsforeningernes frivillige organisation og evne til at inddrage og engagere børn og unge med forskellige baggrunde yderligere. Desuden adresseres trivsel, sundhed og fastholdelse af frivillige i foreningslivet som nogle af de aktuelle samfundsmæssige udfordringer, der påvirker Rødovre Kommune i den kommende periode.

Partnerskabet understøtter således flere strategiske mål i Rødovre Kommunes Idrætspolitik, Børne- og Ungepolitik, Sundhedspolitik, Trivselsåret og "Sammen om Rødovre", herunder en styrkelse af foreningsidrætten, fremme af samarbejde på tværs af sektorer, forbedring af idrætsfaciliteter og ønsket om et inkluderende idrætsliv.

De tre hovedtemaer samt konkrete indsatser for hvert tema fremgår nedenfor:

1. Foreningsspor: Fokus på at styrke idrætsforeningernes frivillige ledelse, organisering og tilbud. Konkrete udviklingstiltag fokuseret omkring de lokale idrætsforeningers hverdag og muligheder.

Foreningssporet indeholder indsatser, som understøtter udvikling af foreningernes frivillige ledelse og organisation, samt igangsætning af nye aktiviteter og tiltag, som rækker ud efter borgere, som ikke i dag er en del af idrætsforeningernes fællesskaber. Der arbejdes med:

• Trivsel og motivation.

• Frivillig-uddannelse.

• Øget diversitet i foreningernes aktivitetsudbud.

• Lederakademi og unges frivillige engagement.

• Netværksdannelse og videndeling på tværs af foreningsidrætten.

2. Målgruppespor: Tiltag målrettet specifikke borgere, der ikke allerede er en del af idrætsfællesskaber. Konkrete indsatser, som rækker ud efter nye borgergrupper i tæt samarbejde med lokale idrætsforeninger, lokale aktører og kommunale tilbud. Der arbejdes med:

• Deltagelse og trivsel.

• Flere børn i fællesskaber

• Nybegynderne (Senstarterhold for teens)

• Idræt og fællesskab for seniorer.

• Flere foreningstilbud til børn i alderen 0-6 år og styrket motorisk indsats i daginstitutionerne.

3. Facilitetsspor: Udvikling af fysiske rammer for idræt og motion i Rødovre. Faglig sparring om programmering og udvikling i forbindelse med anlægsinvesteringer på idrætsområdet. Der arbejdes med:

• Fysiske rammer for idræt og bevægelse.

• Anlægsinvesteringer på idrætsområdet.

• Signaturprojekter.

Ud over de overordnede spor, ønsker parterne at afsøge mulighederne for at tilvejebringe finansiering via fonde og puljer til større projektindsatser inden for en række temaer, som kan understøtte børn, unge og voksnes deltagelse i idrætsforeninger og aktive fællesskaber.

Politisk følges partnerskabet på 1-2 årlige møder i en politisk følgegruppe. Her deltager formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, formanden for Folkeoplysningsudval-get, formanden for Fællesrepræsentationen for Idrætsforeninger i Rødovre (FIR) samt for-manden fra DGI Storkøbenhavn.

Partnerskabsaftalen vedlægges som bilag.

Lov- og plangrundlag

Ingen.

Økonomiske konsekvenser

Partnerskabet kræver en samlet investering på 1.480.000 kr. over tre år, fordelt mellem Rødovre Kommune og DGI Storkøbenhavn, suppleret med ekstern finansiering.

  • Rødovre Kommune bidrager med 700.000 kr. i partnerskabsperioden:
    • 200.000 kr. i 2024
    • 250.000 kr. i 2025 & 2026
  • DGI Storkøbenhavn bidrager med 780.000 kr. i partnerskabsperioden.
  • Herudover videreføres 175.000 kr. fra tidligere partnerskabsperiode 2020-2023 mhp. at færdigimplementere igangsatte indsatser.

Tidsplan

Partnerskabets konkrete handleplaner diskuteres løbende i den politiske følgegruppe.

Bilag

Bilag 1: Partnerskabsaftale Rødovre Kommune og DGI Storkøbenhavn

Navneretsaftale mellem Rødovre Kommune og Rødovre Mighty Bulls
Sag nr. 22

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Navneretsaftale mellem Rødovre Kommune og Rødovre Mighty Bulls for perioden 1. december 2023 - 30. juni 2026.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at navneretsaftalen mellem Rødovre Kommune og Rødovre Mighty Bulls godkendes for perioden 1. december 2023 - 30. juni 2026.

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Kommunalbestyrelsen vedtog den 28. november 2023, at Børne- og Kulturforvaltningen skulle forhandle den endelige navneretsaftale med Rødovre Mighty Bulls. Aftalen gælder for perioden 01.12.2023 - 30.06.2026 og som skal godkendes i Kultur- og Fritidsudvalget.

Aftalen mellem Rødovre Mighty Bulls og Rødovre Kommune om køb af navneretten for perioden 01.12.2023 - 30.06.2026.

Prisen for køb af navneretten er fastsat til 127.483 kr. pr. år.

Aftalen indeholder følgende betingelser:

  • Rødovre Mighty Bulls køber navneretten til Rødovre Skøjte Arena af Rødovre Kommune. Rødovre Mighty Bulls er berettiget til at videresælge navnet som led i en sponsoraftale.
  • Det nye navn skal placeres på indgangspartiet til skøjtearenaen samt skiltning/informationstavlen på Rødovre Parkvej efter nærmere aftale med kommunen.
  • Navneændringen vil fremgå af al kommunikation fra Rødovre Mighty Bulls samt øvrige brugere af skøjtearenaen (RSIK og RSIK kunstafdelingen).
  • Rødovre Kommune vil forsat benytte navnet "Rødovre Skøjte Arena" i trafikal skiltning og i den kommunale kommunikation m.m.
  • Rødovre Kommune skal godkende navnet, så det er foreneligt ned sport og idræt, samt grafisk udformning og opsætning af skilte.

Rødovre Mighty Bulls skal betale og yde følgende til Rødovre Kommune:

  • Rødovre Kommune modtager 100 stk. fribilletter til 5 kampe til en samlet værdi på 60.000 kr. (billetter giver adgang til hvert slutspil-/play-in kampe efter nærmere aftale med Børne- og Kulturforvaltningen).
  • Rødovre Kommunes logo på spillertøj, både på ude og hjemmebanetrøjer på front, til en estimeret værdi på 55.000 kr.
  • Bannerannonce på Rødovre Mighty Bulls hjemmeside til en estimeret værdi på 15.000 kr.
  • Rødovre Mighty Bulls skal afholde alle udgifter i forbindelse med opsætning, nedtagning og vedligeholdelse af skilte, skærme m.v. Dette skal ske i tæt samarbejde med Rødovre Kommune.

Ovenstående priser er estimerede markedspriser, baseret på andre kommuners samarbejdsaftaler.

Børne- og Kulturforvaltningen er i dialog med Rødovre Mighty Bulls om, hvordan fribilletter skal administreres og uddeles.

Det skal bemærkes, at Rødovre Mighty Bulls har indgået aftale med Holger Danske, hvilket er foreneligt i forhold til gældende regler og retningslinjer. Rødovre Skøjte Arena navngives "Holger Danske Arena" i den aftalte periode.

Lov- og plangrundlag

I henhold til lov nr. 490 af 7. juni 2006 om kommunernes og regionernes anvendelse af fast ejendom og løsøre til brug for reklamering for andre, gives der adgang for kommunen til supplerende finansiering af de opgaver, som kommunen varetager, når dette sker under hensyntagen til den neutralitet og saglighed, der er gældende for offentlig myndighed. 

Loven giver adgang til opsætning af reklamer på alle kommunens faste aktiver, såsom bygninger, grunde, køretøjer, inventar med videre. Reklameringen kan ske på både fast ejendom og løsøre som ejes af kommunen, men ligeledes på lejet/leaset ejendom og løsøre. Reklamering er tilladt både ud- og indvendigt. 

Salg af reklameplads skal ske på markedsvilkår, og kommunen skal gøre sig rimelige bestræbelser på at sikre sig, at salget sker til markedspriser.

Økonomiske konsekvenser

Børne- og Kulturforvaltningen vurderer, at markedsprisen for navneretten til Rødovre Skøjte Arena udgør mindst 127.500 kr. om året. Det bemærkes, at Rødovre Mighty Bulls kan indgå en aftale, der har en højere værdi end markedsprisen som en del af et samlet sponsorat.

Tidsplan

Aftalen træder i kraft pr. 1. december 2023 og løber frem til den 30. juni 2026.

Diverse
Sag nr. 23

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Beslutning

Taget til efterretning.