Kultur- og Fritidsudvalget
04-02-2025
Medlemmer
Pia Hess Larsen (A)
Tina Hippe Hansen (C)
Martin Rosenkrantz (F)
Marianne Christensen (Ø)
Sager 5 - 12
Meddelelser
Sag nr. 5
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Meddelelsespunktet fremlægges til orientering:
1. Opsamling på KB’s temamøde 28. januar om ny kunststrategi.
2. Orientering om og drøftelse af KL’s kulturpolitiske synspunkter 2024 (se bilag).
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
Bilag 1: KLs kulturpolitiske synspunkter Opfølgning og status på handleplan 2024-2026 for Kultur- og Fritidspolitikken
Sag nr. 6
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
I denne sag gives en midtvejsstatus på handleplanen 2024-2026 for Kultur- og Fritidspolitikken.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,
at midtvejsstatus på den kultur- og fritidspolitiske handleplan tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidspolitikken er rammesættende for udviklingen af kultur- og fritidstilbud i Rødovre Kommune. For at sikre opfølgning og fremdrift af politikken er der udarbejdet en 2-årig handleplan, som er gældende i perioden 2024-2026.
Den kultur- og fritidspolitiske handleplan konkretiserer Kultur- og Fritidspolitikken ved at fastsætte mål og handlinger indenfor fire indsatsområder. De fire indsatsområder i handleplanen er:
1. Udbredelse af kunst og kultur for alle
2. Kunst og kultur i byens rum
3. Et godt børne- og ungeliv med kultur
4. Udvikling af kulturelle fællesskaber.
Hver indsats er understøttet af 4-6 handlinger og samlet set 20 ’handlinger’ (se bilag 2). Eftersom handleplanen er 2-årig, og arbejdet foreløbigt kun er midtvejs, er der i denne sag primært fokus på udvalgte ’handlinger’, som i stedet uddybes og yderligere mundtligt præsenteres.
Der gives status på tre udvalgte handlinger fra handleplanen, der samlet set spænder over tre af indsatsområderne. De nævnte handlinger er bl.a. udvalgt som gode eksempler, der favner bredt og griber ind i mange af kultur- og fritidspolitikkens mål og temaer, som går på tværs af fagområder og vedrører forskellige samarbejdspartnere og målgrupper.
De udvalgte handlinger er:
• ’National indsats for børn og unges læseglæde’ (indsats 1)
• ’Ny musikundervisning for elever fra specialundervisning’/’Kulturmetropolen møder musikken’ (indsats 3)
• ’Seniorer i byens grønne rum’ (indsats 4).
Der præsenteres desuden en ekstra ’handling’, som ikke indgår i handleplanen, men alligevel er medtaget for også at give et eksempel på et initiativ, der opstår efter ønske fra unge musikere og scenekunstudøvende, og som derfor gribes, udvikles og understøttes af kommunen. Initiativet hedder ’Step on Stage’.
KL’s kulturpolitiske synspunkter
Den kultur- og fritidspolitiske handleplan bygger på konkrete mål og handlinger, der tager udgangspunkt i Kultur- og Fritidspolitikken. Foruden de strategiske pejlemærker i Kultur- og Fritidspolitikken, inddrages også nationale dagsordener og sigtelinjer for at sikre, at indsatserne i handleplanen er relevante og tidssvarende.
Et væsentligt pejlemærke i den sammenhæng er KL’s kulturpolitiske synspunkter, som blev offentliggjort i 2024. KL’s kulturpolitiske synspunkter er en strategisk rettesnor for kommunernes arbejde med kultur og fritid og er struktureret omkring syv centrale temaer, som sætter retning og ambitioner for kulturens rolle i samfundet. KL’s kulturpolitiske synspunkter præsenteres og drøftes forud for denne sag. KL’s kulturpolitiske synspunkter er samtidig inddraget i midtvejsstatus (se bilag 1).
Lov- og plangrundlag
Ingen.
Økonomiske konsekvenser
Rødovre Bibliotek har samlet modtaget 510.000 kr. i støtte gennem Slots- og Kulturstyrelsen til udvikling af National indsats for børn og unges læseindsats. Børne- og Kulturforvaltningen har samlet modtaget 1.928.062 kr. i støtte gennem Social- og Boligstyrelsen til udvikling af Seniorer i byens grønne rum.
Tidsplan
I december 2025 vil der gives en status til KFU på samtlige handlinger fra handleplanen for Kultur- og Fritidspolitikken, som herefter følges op af en ny to-årig handleplan i januar 2026.
Bilag
Bilag 1: Bilag 1_Status på handleplan for Kultur- og Fritidspolitikken 2024-2026Bilag 2: Bilag 2_Handleplan for kultur- og fritidspolitik_2024
Kunst i byen - en strategisk plan
Sag nr. 7
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Børne- og Kulturforvaltningen foreslår at igangsætte en proces, der skal føre til en strategisk plan for kunst i byens rum i Rødovre Kommune. Planen skal, med udgangspunkt i de sidste års erfaringer med etablering af kunst i Rødovre, angive en strategisk og visionær retning for udviklingen af kunst i byen. Børne- og Kulturforvaltningen forelægger et forslag til en procesplan for udviklingen af kunstplanen til godkendelse.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,
- at der igangsættes en proces, der skal føre til vedtagelse af en kunstplan for Rødovre Kommune samt
- at forslaget til proces godkendes.
Beslutning
Godkendt.
Sagsfremstilling
Rødovre Kommune har en lang tradition for at inddrage kunst i udviklingen af byen og har sit eget kunstmuseum, Heerup Museum. En strategisk plan for kunst i byens rum vil skabe fælles værdier og retning for arbejdet med kunst i byen, så det i højere grad understøtter kommunens øvrige udviklingsindsatser i takt med byens vækst.
Kunstplanen vil tage afsæt i de positive erfaringer, der er opnået siden etableringen af Rødovre Kunstråd i 2016, herunder initiativer som placeringen af væsentlige kunstværker på alle skoler i kommunen.
Rødovre Kommunes 125-års jubilæum fejres i 2026 med indvielsen af en kunstpark ved Aage Knudsens Strøg. På baggrund af det kommende jubilæum igangsatte Kunstrådet i samarbejde med forvaltningen i 2023 en flerårig proces, der inddrager såvel seniorer som unge borgere i at udvikle det gode byliv i Gartnerbyen med kunsten som fællesnævner. En strategisk plan for udviklingen af kunsten i byens rum vil gøre det muligt at fastholde og udvikle lignende initiativer, hvor kunst bidrager til at skabe mere byliv og attraktive byrum i takt med byens øvrige vækst og udvikling, borgernes trivsel og en grønnere hverdag.
En strategisk plan for kunst i byens rum vil knytte an til Kultur- og Fritidspolitikken, der sætter retning for et inkluderende og dynamisk kultur- og fritidsliv i Rødovre Kommune, herunder at kunst og kultur indtænkes i byudvikling, fremtidige sociale udviklingsprojekter og bidrager til løsninger på de store udfordringer i samfundet. Kunststrategien vil derudover have sammenhæng til flere af kommunens politikker såsom Idrætspolitikken, Børne- og Ungepolitikken, Handicappolitikken, Udsattepolitikken, Klimahandleplanen m.m.
Børne- og Kulturforvaltningen foreslår, at kunstplanen udarbejdes i en proces der bygger på principperne i Sammen om Rødovre og inddrager Kultur- og Fritidsudvalget, Rødovre Kunstråd, lokale kunstnere, samt relevante forvaltninger og kulturinstitutioner i Rødovre. Udviklingen af kunstplanen vil ske gennem dialog med Senior-, Handikap-, Udsatte- og integrationsrådene samt gennem dialog af borgere generelt via eksisterende kunst i byens rum.
Såfremt processen godkendes, vil Børne- og Kulturforvaltningen igangsætte arbejdet med henblik på at kunne fremlægge en færdig kunstplan for Kultur- og Fritidsudvalget i juni 2025.
Lov- og plangrundlag
Ingen.
Økonomiske konsekvenser
Kunstplanen vil forholde sig til midler til Kunst i byens rum og Kunstrådets arbejde. I det omfang det er muligt og relevant søges ekstern finansiering gennem puljer og fonde.
Tidsplan
Januar - juni 2026
Bilag
Bilag 1: Tidsplan for udarbejdelse af kunstplan Fremtidens cafédrift i Rødovrehallen
Sag nr. 8
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Rødovrehallens nuværende caféforpagter har opsagt sin aftale, og i perioden frem mod en helhedsplanfremidens idrætsanlæg, foreslås en fleksibel, midlertidig cafémodel. Modellen sigter mod at lade foreningerne i Rødovre overtage cafédriften ved egne arrangementer og enkelte hverdage, mens daglig servering varetages af automater. Forslaget skal give foreningerne større medindflydelse på udbuddet af mad og drikke samt bedre økonomiske muligheder.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,
at det godkendes, at der indføres en midlertidig, fleksibel foreningsdrevet cafémodel i Rødovrehallen med opstart den 1. marts 2025.
Beslutning
Godkendt.
Sagsfremstilling
Sagsfremstilling
Rødovrehallens nuværende forpagter har opsagt sin aftale, og på grund af beliggenheden og de nuværende driftsvilkår vurderes det urealistisk at tiltrække en ny forpagter. Der foreslås derfor igangsat en ny fleksibel, midlertidig model. Med den nye cafémodel får foreningerne i Rødovrehallen mulighed for selv at drive caféen ved deres arrangementer, hvilket giver dem øget fleksibilitet og indtjening til klubkasserne. Modellen er inspireret af Glostrup Kommunes erfaringer, hvor foreningslivet får øgede økonomiske og organisatoriske muligheder ved at drive caféen fleksibelt og uden fast forpagter. I modsætning til en traditionel forpagtningsaftale vil denne model ikke kræve en fast forpagter, men tilbyde en midlertidig løsning med fokus på lokale aktiviteter og events, indtil helhedsplanen for Rødovrehallen realiseres. Den midlertidige løsning skaber fleksibilitet og understøtter foreningernes behov, mens den forbereder vejen for en langsigtet strategi. Modellen vil blive evalueret på baggrund af de opnåede erfaringer og i forbindelse med udarbejdelsen af helhedsplanen for Rødovrehallen.
Brugernes perspektiv:
Rødovres foreninger har efterspurgt en cafémodel, der giver dem råderet over cafédriften ved egne stævner og arrangementer. Dette styrker ikke kun økonomien i foreningerne, men også sammenholdet blandt medlemmerne. Forslaget tilgodeser disse ønsker og kan fungere som en prøveordning for en langsigtet løsning.
Der installeres automater i forhallen, som varetager den daglige betjening. Her vil der være mulighed for at købe kaffe, vand og sunde snacks.
Opstart og drift:
Foreningerne kan benytte caféens faciliteter til egne arrangementer og booke dem via Foreningsportalen. Messearrangører kan selv organisere forplejning gennem eksterne leverandører eller via aftaler med foreningerne, der booker standpladser for deres aktiviteter. Alkoholbevilling vil ikke være inkluderet i modellen, men kan søges lejlighedsvist efter gældende retningslinjer.
For at sikre en høj standard for rengøring vil der blive etableret klare regler med tilknyttede økonomiske sanktioner ved manglende overholdelse.
Faser for indkøring:
Implementeringen begynder i en mindre skala, da Rødovrehallens nuværende faciliteter og ressourcer ikke understøtter en omfattende drift som i Glostrup-modellen. Foreningsbaseret drift vil i første omgang være begrænset til egne arrangementer, og derfor etableres en automatløsning i forhallen for at dække dagligdagen.
For at modellen kan træde i kraft, og foreningerne kan overtage køkkenet, er der behov for at foretage følgende ændringer:
Køle-/fryseskabe:
Der indkøbes seks køle-/fryseskabe til foreningernes brug. De placeres i barakken ved Rødovrehallen. Dette opfylder hygiejnekravene og myndighedernes smiley-ordninger. Foreningerne får også adgang til det eksisterende tørvarerum med individuelle hylder. Engangsudgift til køle-/fryseskabe: 80.000 kr.
Automatløsning:
Der tegnes en aftale med Frellesen om leje af en kombinationsautomat til kaffe, vand og sunde snacks. Lejeudgiften er 2.600 kr./md. over 36 måneder. Det foreslås, at Rødovre Kommunes Idrætsanlæg afholder lejeudgiften, står for indkøb og opfyldning samt modtager indtægterne fra salget. Automatordningen forventes at være udgiftsneutral.
Indtægtsændringer:
Rødovre Kommunes Idrætsanlæg får et tab af huslejeindtægter på 60.000 kr. om året, da der ikke længere vil være en forpagter i caféen. Samtidig forventes en ny indtægt fra stadepladser ved messer, da det ikke længere er caféen, der står for forplejningen til disse arrangementer. Ved fire årlige messer med seks pladser à 1.500 kr. pr. plads pr. event er den potentielle årlige indtægt 36.000 kr. ved fuld kapacitet.
Elforbrug:
Elforbruget forventes at blive lavere end under den tidligere forpagter, da køkkenet ikke længere vil være i daglig brug.
Lov- og plangrundlag
Ingen
Økonomiske konsekvenser
Investeringen kræver initiale engangsudgifter på 105.000-110.000 kr., udgiften afholdes af Rødovre Kommunes idrætsanlæg og Kultur- og Fritidsområdet. Der forventes potentielle årlige indtægter på 36.000 kr. ved fuld stadepladskapacitet, og en nedgang i huslejeindtægter på 60.000 kr./år. Den samlede mindreindtjening dækkes af Rødovre Kommunes idrætsanlæg og Kultur- og Fritidsområdet.
Tidsplan
1. marts 2025: Officiel opstart af den nye model. Fokus vil være på hverdagsbrug og planlagte messer, hvorefter driften vil tilpasses.
Kontraktuelt planlagte arrangementer for 2025:
- 1. halvår: Hobby messe (1-2. marts), Sjov lørdag (dato afventes), Reptilmesse (3. maj)
- 2. halvår: Stenmesse (12-14. september), Reptilmesse (4. oktober), Sjov lørdag (dato afventes), Hobbymesse (1-2. november)
Bilag
Bilag 1: Cafedrift i Glostrup Kommune Notat om erfaringer og muligheder for Rødovre Kommune.Bilag 2: Regnskab tidligere forpagter
Samarbejdsaftale mellem Rødovre Kommune og Rødovre Mighty Bulls
Sag nr. 9
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Børne- og Kulturforvaltningen forelægger udkast til samarbejdsaftale mellem Rødovre Kommune og Rødovre Mighty Bulls (RMB) for perioden den 1. august 2025 til den 31. juli 2026. Aftalen fastlægger rammerne for RMB’s anvendelse af kommunens faciliteter, herunder Rødovre Skøjte Arena mv., samt retningslinjer for reklameopsætning og brug af kommunens digitale informationstavler.
Indstilling
Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,
at samarbejdsaftalen mellem Rødovre Kommune og Rødovre Mighty Bulls godkendes.
Beslutning
Godkendt.
Sagsfremstilling
Den nuværende samarbejdsaftale mellem Rødovre Kommune og Rødovre Mighty Bulls (RMB) udløber den 31. juli 2025. Erfaringer fra den nuværende aftale har dannet grundlag for denne nye aftale, der tager højde for begge parters behov og forventninger. Formålet med aftalen er at formalisere eksisterende aftaler og fastsætte tydelige betingelser for samarbejdet, baseret på de erfaringer og indsigter, der er opnået i den nuværende aftaleperiode.
Aftalen omfatter blandt andet:
- Facilitetsanvendelse: Rødovre Skøjte Arena og tilhørende lokaler stilles til rådighed for RMB til træning, kampe og særlige arrangementer i aftalte tidsrum.
- Reklamer: RMB får tilladelse til at opsætte reklamer i Rødovre Skøjte Arena.
- Digitale informationstavler: RMB gives adgang til at promovere særlige arrangementer via kommunens digitale informationstavler uden omkostninger.
- Modydelser: Rødovre Kommune sikres presseomtale og goodwill. RMB deltager ved events som Sjov Lørdag, giver gratis adgang til klubbens hjemmekampe for kommunens folkeskoleelever samt bidrager med spillere til aktiviteter som understøttende undervisning og friløb. Desuden indbetaler RMB 118.196 kr. inkl. moms til Reklameordningens 15%-pulje.
Se bilag for udkast til samarbejdsaftalen.
Som en del af aftalegrundlaget vil der årligt blive udarbejdet en brugsretsaftale mellem Rødovre Kommunale Idrætsanlæg og RMB, der beskriver de specifikke brugsbetingelser og tidsrammer for anvendelsen af kommunens faciliteter.
Lov- og plangrundlag
Ingen.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Tidsplan
Aftalen gælder i perioden fra den 1. august 2025 til 31. juli 2026.
Bilag
Bilag 1: Udkast til samarbejdsaftale mellem Rødovre Kommune og Rødovre Mighty Bulls 2025-2026 Forslag til Rødovrestrategi 2025-2028 - Vi finder fremtidens løsninger i fællesskab
Sag nr. 10
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Rødovrestrategi 2025-2028 med undertitlen Vi finder fremtidens løsninger i fællesskab - tegner vores fælles plan for den fortsatte udvikling af vores velfærd og byen, som vi folder ud i vores politikker, handleplaner, projekter og i det daglige samarbejde. Rødovrestrategien tager afsæt i visionen Sammen om Rødovre, som har været i gang i Rødovre Kommune i flere år, og som sætter retningen for fremtidens Rødovre.
Kommunalbestyrelsen havde 26. november 2024 et temamøde om Rødovrestrategien, hvor strategiens hovedsigte og indsatser blev drøftet.
Sagen behandles samtidig i alle fagudvalg.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller,
at Forslag til Rødovrestrategi 2025-2028 - Vi finder fremtidens løsninger i fællesskab fremlægges i offentlig høring i otte uger.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Rødovrestrategien er det fælles politiske ståsted, der sætter retning for Rødovre Kommune. Rødovrestrategien fungerer på den måde som det politiske arbejdsgrundlag, hvor vi viser, hvad vi i kommunen pejler efter i årene frem for fortsat at være en stærk og attraktiv velfærdskommune.
Kommunalbestyrelsen har i hver valgperiode pligt til at offentliggøre et forslag til strategi for kommunens planlægning. Strategien skal iht. planloven indeholde følgende:
- Oplysninger om den planlægning der er gennemført siden seneste revision af kommuneplanen,
- Kommunalbestyrelsens vurdering af og strategi for udviklingen samt
- En beslutning om revisionsmetode
Kommunalbestyrelsen besluttede i august 2023, at den lovpligtige planstrategi indarbejdes i en strategi for hele kommunens virke. Tilsvarende gjorde sig gældende for Rødovrestrategi 2020.
Syv velfærdsindsatser
Rødovrestrategien er bygget op omkring syv højt prioriterede velfærdsindsatser, to byudviklingsområder og særlige fokusområder samt strategien for kommuneplanlægningen, der tilsammen sætter retning for, hvordan vi vil arbejde med at indfri visionen Sammen om Rødovre og også i fremtiden fortsætter med at være en mønsterkommune på velfærd, der bygger på stærkt sammenhold og meningsfulde fællesskaber. De syv velfærdsindsatser er:
- Demokrati og stærke sociale fællesskaber
- Attraktive skoler og dagtilbud der fremmer leg, læring og trivsel
- Gode kultur- og idrætstilbud
- Sunde rammer, der favner alle livsfaser
- Et trygt liv for ældre borgere
- En alsidig og levende by for borgere og virksomheder
- Et grønnere og mere bæredygtigt Rødovre
For hver velfærdsindsats beskriver Rødovrestrategien Kommunalbestyrelsens ambitioner og mål på området, sammen med eksempler på konkrete indsatser og tiltag, der bidrager til at indfri ambitionerne.
Involvering og dialog med borgere og brugere
Rødovrestrategiens pejlemærker baserer sig på input fra en lang række involverende aktiviteter og initiativer. Eksempelvis Opgaveudvalg, Ungeklimaråd, Ung strategi, Mod på trivsel, Fremtidens ældreområde, Nabokaffe, Fælleselevråd, Klimaliv, samt Rødovredagen 7. september 2024.
Byudviklingsområder og fokusområder
I den kommende planperiode fortsætter planlægningen og realiseringen i to byudviklingsområder: Bykernen og Valhøj erhvervskvarter. Der udpeges ikke nye byudviklingsområder.
Udover byudviklingsområderne er der fortsat fokus på de gennemskærende veje: Slotsherrensvej, Jyllingevej, Roskildevej og Tårnvej, samt Korsdalsvej og Rødovre Parkvej. Endvidere er udbygning af skoler og idrætsfaciliteter et nyt særligt fokusområde i den kommende planperiode.
Delvis revision af kommuneplanen
Kommunalbestyrelsen i Rødovre finder, at arbejdet i den kommende periode drejer sig om at realisere og færdiggøre de planer og projekter, der allerede er besluttet. Behovene for ændringer i kommuneplanen begrænser sig til mindre justeringer og tilpasninger, hvilket vil ske i form af en delvis revision af Kommuneplan 2022.
Ikke længere Agenda 21-strategi
Tidligere skulle Kommunalbestyrelsen parallelt med sin planstrategi offentliggøre en Agenda 21-strategi. Efter revision af planloven gælder der pr. 1. januar 2024 ikke længere et krav om Agenda 21-strategi. Kommunalbestyrelsen har valgt ikke at udarbejde Agenda 21-strategi, idet den tværgående Rødovrestrategi sammen med Klimahandlingsplanen i fuld tilstrækkelig grad opfylder behovet for strategiske retninger for en bæredygtig udvikling.
Lov om miljøvurderinger af planer og programmer
Rødovrestrategien fastlægger ikke rammer for fremtidige anlægstilladelser til projekter. Plandokumentet er derfor ikke omfattet af § 3, stk. 2 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og er derfor ikke omfattet af kravet om miljøvurdering.
Lov- og plangrundlag
Planloven
Økonomiske konsekvenser
Ingen
Tidsplan
Februar 2025: Forslag til Rødovrestrategi 2025-2028 godkendes af Kommunalbestyrelsen
Marts-maj 2025: Offentlig høring af Forslag til Rødovrestrategi 2025-2028
Juni 2025: Bearbejdning af indkomne høringssvar
August 2025: Endelig vedtagelse af Rødovrestrategi 2025-2028
Oktober 2025: Borgermøder om Rødovrestrategiens velfærdsindsatser og mulige betydning for Kommuneplan 2026
December 2025: Forslag til Kommuneplan 2026 godkendes af Kommunalbestyrelsen
Januar-marts 2026: Offentlig høring af Forslag til Kommuneplan 2026
April 2026: Bearbejdning af indkomne høringssvar
Juni 2026: Endelig vedtagelse af Kommuneplan 2026
Bilag
Bilag 1: RødovreStrategi enkeltsider 300125 Diverse
Sag nr. 11
Beslutningskompetence: KFU
Sagens kerne
Beslutning
Taget til efterretning.
Underskriftsside
Sag nr. 12
Beslutningskompetence: KFU
Indstilling
Forvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender beslutningsprotokollen.
Beslutning
Protokollen blev underskrevet.
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalget skal efter oplæsning af beslutningerne godkende beslutningsprotokollen. For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på "Godkend".