Klima- og Naturudvalget
03-12-2024
Medlemmer
Anette Rachlitz (A)
Jan Kongebro (A)
Jette Louise Larsen (C)
Henriette Hesselmann (C)
Sager 41 - 46
Meddelelser
Sag nr. 41
Beslutningskompetence: KNU
Sagens kerne
Oversigt fremlægges til orientering:
1. Referat fra møde den 22. oktober mellem KNU og Agenda 21 Gruppen.
2. Orientering om sundhedsreformens mulige konsekvenser for regionernes klimaindsatser. (Orienteringen er både på Teknik- og Miljøudvalgets og Klima- og Naturudvalgsets møder).
Indstilling
Meddelsespunktet forelægges til orientering
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
Bilag 1: Referat fra KNUs møde med AG21 den 22 oktober 2024 1 2Bilag 2: Orientering om sundhedsreformens konsekvenser for regionernes klimaindsatser TMU KNU 0312
Energiforbedrende tiltag i kommunale bygninger 2025 - Anlægsbevilling
Sag nr. 42
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
I investeringsoversigten for 2025 er der afsat et rådighedsbeløb på 6,87 mio. kr. til gennemførelse af energitiltag i Rødovre Kommunes bygninger. Tiltagene forventes at give en CO2-reduktion på 90 tons pr. år.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller, at der gives en anlægsbevilling på 6,87 mio. kr. til Klima- og Naturudvalget, som finansieres af det afsatte rådighedsbeløb på 6,87 mio. kr. i 2025 til energitiltag i kommunale bygninger samt at den foreslåede disponering af beløbet godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Der er i investeringsoversigten for budget 2025 afsat et anlægsbeløb på 6,87 mio. kr. til energitiltag i kommunens bygninger. Generelt er tiltagene koordineret med den generelle bygningsvedligeholdelse, for at sikre den bedst mulige synergi. Energitiltagene er en del af Rødovre Kommunes klimaindsats, og de er medvirkende til at nå kommunens mål om 70 % CO2-reduktion i 2030. Konkret er tiltagene med til at sikre, at indsats 2 og 3 i klimahandlingsplanen, som omhandler udskiftning af lyskilder til LED og energirenovering i kommunale bygninger, gennemføres.
Besparelsen på gennemførte energitiltag i kommunale bygninger geninvesteres i CO2-reducerende tiltag, med afsæt i kommunens klimahandlingsplan.
Tiltagene forventes at forbedre kommunens CO2-udledning med 90 tons, svarende til 2,6% af Rødovre Kommunes CO2 udledning.
Energirenovering af Valhøj skole 3,1 mio. kr.
Energirenoveringen er planlagt til at omfatte udskiftning af utæt klimaskærm samt bedre isolering, udskiftning af ventilationsanlæg til et genvex anlæg, som sender luften igennem filtre, der fjerner støv og polle etc. inden den rene opvarmede luft sendes ind i lokalerne. Herudover gennemgåes det tilhørende varmeanlæg, som ombygges således det er kompatibelt med ventilationsanlægget. Endeligt skal CTS styring opgraderes til nutidens gældende standarder.
Udskiftning af belysning til LED 1,25 mio. kr.
Gamle lyskilder bliver med tiden naturligt udfaset og erstattet med bæredygtige LED-armaturer. LED-belysning giver mulighed for at tilpasse farvetemperaturen efter brugernes funktion, samt opdatere belysningskravene. Derudover har LED en længere teknisk levetid, hvilket giver driftsbesparelser. Der afsættes midler til Rødovre skole (klasselokaler i den nye vestfløj), Islev skole (gange-arealer samt klasselokaler har første prioritet), Rødovre skøjte Arena (foyer), Skovmoseskolen (indgang) samt Hendriksholm skole (gymnastiksalene)
Optimering af varme- samt køleanlæg 1,65 mio. kr.
Denne post indebærer optimering af køleanlægget på skøjtearenaen samt varmeanlægget på Espehus kro. Køleanlægget på skøjtearenaen optimeres således at overskudsvarmen ikke går til spilde, men derimod recirkuleres til varmebehovet i forbruget. Espehus kro, som er varmeforsynet via et gasfyr, konverteres til en varmepumpe løsning.
Tagisolering 0,25 mio. kr.
Tagarealer uden isoleringen bidrager til et der et unødigt energitab, dette vil blive afhjulpet ved korrekt isolering på Campus Espevang - Boenheden Længen.
Analyse af muligheder for solceller samt yderligere energiledelse 0,2 mio. kr.
I forbindelse med analyse om solceller på kommunale bygninger, jf, det kommende samarbejde med HOFOR, er der behov for yderligere undersøgelser af fysiske forhold, så som strukturelle forhold ved elinstallationer, tagoverfladers bæreevne og tilstand. Ydermere indkøbes en licens til EnergyProject, som skal benyttes i relation til energiledelse.
Øvrige energitiltag 0,42 mio. kr.
Der afsættes et rådighedsbeløb på kr. 270.000 til reetablering af osmoseanlægget, der benyttes på skøjtehallen i forbindelse med genbrug af vand til isbehandlingen. Herudover er der afsat 150.000 kroner på Ungecenter2610 til udskiftning af ældre udsugningsmotorer til EC-motorer, som har et lavere energiforbrug end den bestående bestykning.
Såfremt økonomien til de planlagte aktivitetter overstiger det afsatte beløb, overføres aktivitetten til det kommende år, alternativt justeres aktivitetten i henhold til den tilrådiighedværende økonomi.
Lov- og plangrundlag
Rødovre Kommunes byggestyringsregler
Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision mv (BEK nr. 1051 af 15. oktober 2019). kap. 1
Rødovre Kommunes Klimahandlingsplan.
Økonomiske konsekvenser
I budget 2024 er der indarbejdet en varig effektivisering på 0,5 mio. kr. årligt for så vidt angår etablering af energirigtige løsninger i kommunale bygninger. Besparelsen af energi bliver reduceret i institutionens budget, hvorefter effektiviseringen geninvesteres i DK2020, som medfinansiering af klimahandlingsplanens tiltag.
Energipriserne er for nuværende fluktuerende og høje sammenlignet med niveauet få år tilbage. Dette påvirker den enkelte instituions energibudget når energibesparelsen udmøntes, idet denne tager udgangspunkt i pris pr. kWh på det givne tidspunkt for udmøntning.
Udgiften på 6,87 mio. kr. vedrører hovedfunktion 06.45 Administrativ organisation.
Tidsplan
De planlagte aktiviteter gennemføres løbende over året efter nærmere aftale med de enkelte institutioner.
Anlægsregnskab - Energiforbedrende tiltag i kommunale bygninger 2023
Sag nr. 43
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Kommunalbestyrelsen gav en anlægsbevilling i 2023 på 6,3 mio. kr. til Energitiltag i kommunale bygninger. Tiltagene er gennemført, og anlægsregnskabet for bevillingen forelægges til godkendelse.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller, at regnskabet godkendes samt merudgift på 458 kr. finansieres af kassebeholdningen.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Den 20. december 2022 gav Kommunalbestyrelsen en bevilling på 6,3 mio. kr. Regnskabet for bevillingen er anført nedenfor:
6.277.728 kr. Bevilling
6.278.186 kr. Forbrug
458 kr. Merudgift
Jf. sagen var bevillingen øremærket til nedenstående energiforbedrende tiltag, samt medfinansiering til energiforbedrende tiltag i andre sager.
Udførte projekter:
Energirenovering af Islevbadet
Fortsættelse af projekt fra 2022 med yderligere energioptimeringer og styring i badet, tilhørende omklædning og teknikrum.
Dette indeholder bl.a. zonestyring og varmtvandsbeholder.
Udskiftning af belysning til LED
Gamle lyskilder bliver med tiden naturligt udfaset og erstattet med bæredygtige LED-armaturer. LED-belysning giver mulighed for at tilpasse farvetemperaturen efter brugernes funktion, samt opdatere belysningskravene. Derudover har LED en længere teknisk levetid, hvilket giver driftsbesparelser.
Der er udført projekter på Valhøj skole, Rødovre Hovedbibliotek (kælder), Islev bibliotek, Ørbygård, Espelundens Idrætsanlæg og Børneinstitutionen Skanderup.
Udskiftning/renovering af ældre ventilationsanlæg
Ventilationsanlæg udgør en stor del af bygningers energiforbrug, og ældre anlæg kan med fordel udskiftes til nye energieffektive. Nye anlæg vil medføre besparelser i el og varme, da de er udstyret med effektive motorer og bedre varmegenvinding.
Der er udført projekter på Tinderhøj Skole og Børnehuset Islemark.
Etablering/udvidelse af den centrale styring (CTS)
I takt med at der stilles større krav til bygningers tekniske installationer, for bl.a. at sikre et godt indeklima, kræver det mere styring og overvågning af tekniske anlæg. CTS gør det muligt at overvåge centralt og behovsstyre tekniske anlæg. Teknisk Forvaltning har de seneste år lagt vægt på bedre styring, hvilket har medført energibesparelser samt bedre indeklima for brugerne.
Der er udført projekt på Espelundens Idrætsanlæg.
En opgørelse over de enkelte tiltags energibesparelse og forventede økonomiske besparelse er vedlagt som bilag.
De gennemførte tiltag i 2023 forventes at afstedkomme en energibesparelse på hhv. 368,78 MWh varme og 250,06 MWh el, svarende til en reduktion af Rødovre Kommunes CO2 udledning med 76,26 ton pr. år. I bevillingssagen af d. 20. december 2022 var estimatet 103 tons.
Baggrunden for den forventede realiserede CO2 besparelse er mindre end oprindeligt estimat, kan primært tilskrives ikke udførte projekter grundet omprioritering og dermed midler tilrådighed.
Ikke udførte projekter jf. bevillingssagen, udføres i under energitiltagene for 2024/2025. Projekterne omhandler:
- LED udskiftning: Ishockey træningshal (hal 2)
- Udskiftning af ældre ventilationsanlæg: Broparken Dag- og Træningscenter
- Etablering af CTS: Broparken Dag- og Træningscenter samt Islemark daginstitution
- Klimaskærmsoptimeringer: Ørbygård
Tiltagene bidrager til Rødovre Kommunes årlige reduktion af CO2-udslip. Effekten af tiltagene er beskrevet nærmere i Rødovre Kommunes grønne regnskab for 2023.
CO2 reduktionen kan som følge af de udførte energitiltag variere mere end først antaget. Dette skyldes miljøpåvirkningen via en variabel emissionsfaktor oplyst af forsyningsselskaberne, denne emissionsfaktor beregnes på baggrund af energisammensætningen, altså hvor meget CO2 frigives ved produktion af elektricitet og varme.
Lov- og plangrundlag
Cirkulære om Budget- og regnskabssystem for kommuner, kapitel 7.2.
Rødovre Kommunes byggestyringsregler.
Lov om fremme af energibesparelser i bygninger.
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.
Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsregulativ, revision mv. (BEK nr. 128 af 1. Februar 2019).
Økonomiske konsekvenser
Regnskabet for bevillingen viser en merudgift på 458 kr.
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2021, blev der indarbejdet en effektivisering på 500.000 kr. årligt. Med udarbejdelsen af energitiltagene på de enkelte bygninger følger en tilsvarende økonomisk effektivisering.
I vedhæftede bilag er de respektive institutioners energieffektiviseringer beskrevet.
De anførte effektiviseringer vil blive fordelt ud på de respektive institutioner energibudgetter i 2023 og fremefter. Jf. bilaget er der fundet effektiviseringer for samlet set 416.992 kr.
Differencen mellem det indarbejde budget på 500.000 kr. og de realiserede effektiviseringer på 416.992 kr. følger indledningsvis Teknisk Forvaltning.
Som anført i bevillingssagen af den 15. december 2020 er det muligt at optage lån til finansiering af energiforbedrende tiltag. Den aktuelle lånefinansiering, herunder afdrag og renter, af Energitiltag i kommunale bygninger er indeholdt i sagen om optagelse af lån.
Udgiften til etablerede energitiltag i kommunale bygninger indgår som en del af kommunens samlede mulighed for optagelse af lån på grundlag af regnskab 2021.
Tidsplan
Ingen
Bilag
Bilag 1: Anlægsregnskab for Energiforbedrende tiltag i kommunale bygninger 2023 besparelser Besøg af Rødovre Ungeklimaråd
Sag nr. 44
Beslutningskompetence: KNU
Sagens kerne
Klima- og Naturudvalget får på sit møde den 3. december 2024 besøg af Rødovre Ungeklimaråd for at høre de anbefalinger, som ungeklimarådet har udarbejdet. Medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget og Børne- og Skoleudvalget er inviterede med til mødet, da anbefalingerne vedrører deres områder.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller,
at Klima- og Naturudvalget tager sagen til efterretning.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen besluttede på sit møde den 30. januar 2024 (sag nr. 8) at oprette Rødovre Ungeklimaråd, som giver anbefalinger til politikerne, og kan arbejde med formidling og andre projekter, der er med til at udbrede klimadagsordenen. Kommunalbestyrelsen besluttede følgende rammer for ungeklimarådet:
- ungeklimarådet oprettes i et år, hvorefter det evalueres og vurderes sammen med ungeklimarådet, om det skal fortsætte.
- ungeklimarådet kommer med anbefalinger til indsatserne i klimahandlingsplanen, og kan også foreslå nye indsatser.
- hele kommunalbestyrelsen forpligter sig på at give en tilbagemelding på, hvordan anbefalingerne er anvendt senest et år efter de er leveret. Ungeklimarådet får mulighed for at mødes med repræsentanter fra de(t) politiske udvalg, der er relevante for de leverede anbefalinger to gange i løbet af året.
Rødovre Ungeklimaråd
Ungeklimarådet består af seks unge mennesker, der er 17-18 år gamle. I 2024 afholdes i alt syv møder i Rødovre Ungeklimaråd, hvoraf fem er blevet afholdt i april-oktober, og to vil blive afholdt i november-december.
Temaer, som Rødovre Ungeklimaråd ønsker at tale med politikerne om
Ungeklimarådet vil gerne levere anbefalinger inden for primært følgende temaer:
- Cykel- og bilparkering ved udvalgte lokationer i Rødovre som f.eks. skoler og Rødovrehallen
- Faget Håndværk og design i folkeskolerne – undervisning i reparation af tøj og ting
Ungeklimarådets anbefalinger vedrører Teknik- og Miljøudvalgets område (parkering) og Børne- og Skoleudvalgets område (Håndværk og design), og derfor inviteres medlemmerne fra Teknik- og Miljøudvalget og Børne- og Skoleudvalget til at deltage i drøftelsen.
Rødovre Ungeklimaråd vil derudover gerne fortælle om hvilke andre emner, de har arbejdet med, udover anbefalingerne til de politiske udvalg.
Forvaltningen finder det positivt, at medlemmerne af ungeklimarådet er interesserede i at dele deres anbefalinger. Vi kan som kommune kan være med til at fremme politisk dannelse blandt unge ved at lytte og tage deres anbefalinger alvorligt, så de får gode oplevelser med demokratiet.
Lov- og plangrundlag
Rødovre Kommunes Klimahandlingsplan
Tidsplan
Kommunalbestyrelsen har forpligtet sig på at give en tilbagemelding på, hvordan anbefalingerne er anvendt senest 3. december 2025 (et år efter de er leveret).
Beslutning
Taget til efterretning.
Diverse
Sag nr. 45
Beslutningskompetence: KNU
Sagens kerne
Beslutning
Taget til efterretning.
Underskriftsside
Sag nr. 46
Beslutningskompetence: KNU
Indstilling
Forvaltningen indstiller,
at Klima- og Naturudvalget godkender beslutningsprotokollen.
Beslutning
Protokollen blev underskrevet.
Sagsfremstilling
Klima- og Naturudvalget skal efter oplæsning af beslutningerne godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på ”Godkend.”