Teknik- og Miljøudvalget
14-01-2025
Medlemmer
Pia Hess Larsen (A)
Lene Due (A)
Ahmed H. Dhaqane (A)
Mogens Brauer (C)
Sager 1 - 8
Meddelelser
Sag nr. 1
Beslutningskompetence: TMU
Sagens kerne
Oversigt fremlægges til orientering:
1. Temadrøftelse: Prioritering af tre udbygningsområder for fjernvarme.
2. Orientering om dispensation vedrørende ungdomsboliger.
3. Status for lokalplanforslag for Islev Torv.
4. Orientering om delprojekt V I i Harrestrup Å samarbejdet.
5. Svar på Rødovre Kommunes henvendelse til Ministeren for byer og landdistrikter
Indstilling
Meddelelsespunktet forelægges til orientering
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
Bilag 1: Notat Temadrøftelse Prioritering af tre udbygningsområder for fjernvarmeBilag 2: Orientering om dispensationer fra lp 153 rev. 04122024 FS (002)
Bilag 3: Orientering til TMU Status for lokalplanforslag for Islev Torv
Bilag 4: Orientering om Vigerslevparken 1 - delprojekt i Harrestrup Å
Bilag 5: Ministeren for byer og landdistrikter
Forslag til Tillæg 3 til Kommuneplan 2022 - Bevaringsværdige bygninger
Sag nr. 2
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Kommunalbestyrelsen afsatte i budget 2020 midler til at gennemføre en registrering af kulturmiljøer, samt at færdiggøre registrering af bevaringsværdige bygninger, som var blevet påbegyndt i 2016/17. Registrering af kulturmiljøer blev gennemført i 2020/21 og indarbejdet i Kommuneplan 2022. Færdiggørelsen af registrering af bevaringsværdige bygninger blev gennemført i 2022/23 og til dels 2024.
Der foreligger nu et samlet grundlag for en ensartet og klar praksis i planlægning og byggesagsbehandling. Derfor forelægges denne sag med anbefaling om at indarbejde de seneste resultater af bygningsregistreringen i Kommuneplan 2022 via et kommuneplantillæg, på lige fod med resultaterne fra SAVE-registrering 2016/17.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller,
- at Forslag til tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2022 om bevaringsværdige bygninger samt tilhørende miljøscreening fremlægges i offentlig høring i 8 uger.
- at Forslag til tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2022 ikke miljøvurderes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Planloven forpligter kommunerne til i vores kommuneplanlægning at sikre "kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder værdifulde kulturmiljøer og andre væsentlige kulturhistoriske bevaringsværdier."
De væsentlige kulturhistoriske bevaringsværdier drejer sig i praksis overvejende om bevaringsværdige bygninger. For at kunne udpege og sikre bevaringsværdige bygninger er det nødvendigt at tilvejebringe et grundlæggende overblik, og i de fleste kommuner tilvejebringes dette overblik via en registrering efter SAVE-metoden.
SAVE-metoden (Survey of Architectural Values in the Environment) handler udelukkende om bygningernes ydre. SAVE-registreringen i Rødovre er foretaget af ekstern konsulent.
SAVE-vurderingerne skabes ud fra fem kriterier:
- Arkitektoniske værdi
- Kulturhistoriske værdi
- Miljømæssige værdi
- Bygningens originalitet
- Bygningens tilstand
For hvert af de fem vurderingsparametre gives en karakter på en skala, der går fra 1 til 9, med 1 som højeste værdi.
Derefter afgives den endelige bevaringsværdi / SAVE-værdi.
SAVE-registrering 2022/23 foreslås indarbejdet i Kommuneplan 2022 via Kommuneplantillæg nr. 3 på følgende måde:
Alle bygninger med SAVE-værdi 1-3 (høj bevaringsværdi) optages i Kommuneplan 2022.
Rækkehuse med SAVE-værdi 4 (middel bevaringsværdi) optages i Kommuneplan 2022.
Øvrige bygninger optages ikke i Kommuneplan 2022.
Listen over bygninger og bebyggelser som foreslås medtaget i Kommuneplan 2022 kan ses i kommuneplantillægget på side 10-13.
Alle bygninger og bebyggelser som er omfattet af SAVE-registrering 2022 er uploadet til Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside under Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB).
De udpegede bevaringsværdige bygninger optages i Kommuneplan 2022 med følgende retningslinjer:
- Bevaringsværdige bygninger skal respekteres og bevares i henhold til SAVE-registreringen.
- Bygninger, beplantning og træer der er udpeget som bevaringsværdige i kommuneplanen må ikke ændres eller fjernes uden kommunalbestyrelsens tilladelse.
- Ny bebyggelse og om- og tilbygninger inden for udpegede værdifulde kulturmiljøer skal ske i henhold til Anbefalingerne i kulturmiljøbeskrivelsen for det enkelte område.
Når der i kommuneplanen er udpeget bevaringsværdige bygninger, gælder bygningsfredningslovens §18. Ifølge denne paragraf skal kommunen gennemføre en offentlighedsproces, hvis kommunen modtager ansøgning om nedrivning af en bevaringsværdig bygning. Efter offentlighedsprocessen kan kommunalbestyrelsen vælge at give tilladelse til nedrivning. Eller vælge at nedlægge et nedrivningsforbud efter planlovens §14 og derefter, inden 12 måneder, fremlægge et lokalplanforslag, som hindrer nedrivningen.
Tillægget skal ikke miljøvurderes
I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer skal Rødovre Kommune gennemføre en miljøvurdering, hvis planforslaget må antages at få væsentlig indvirkning på miljøet. Det er ved den indledende miljøscreening vurderet, at ændringer, som Forslag til Tillæg 3 til Kommuneplan 2022 giver mulighed for, ikke har væsentlig indvirkning på miljøet.
Alle borgere , hvis huse er blevet SAVE vurderet i løbet af 2022 og 2023, modtager informationsbrev med oplysning om, at resultatet af registreringen kan ses på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside under Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB). En del borgere har modtaget informationbrev, og de resterende vil blive udsendt inden årsskiftet eller primo januar 2025.
Lov- og plangrundlag
Lov om planlægning
Lov om miljøvurdering
Kommuneplan 2022
Rammer om livet - Rødovre Kommunes arkitekturpolitik
SAVE-registreringer
Kulturmiljøbeskrivelser
Bygningsfredningsloven.
Økonomiske konsekvenser
Ingen på sagens nuværende stade.
Tidsplan
Vedtagelse af Forslag til Tillæg 3 til Kommuneplan 2022: januar 2025
Høring i 8 uger: februar-marts 2025
Endelig vedtagelse af Tillæg 3 til Kommuneplan 2022: juni 2025
Offentlig bekendtgørelse: juli 2025.
Bilag
Bilag 1: Bilag 1-Forslag til Tillæg 3 til Kommuneplan 2022-Bevaringsværdige bygningerBilag 2: Bilag 2_Miljøscreening af Tillæg 3 til Kommuneplan 2022
Nedlæggelse af bolig på Jyllingevej 255
Sag nr. 3
Beslutningskompetence: ØU
Sagens kerne
Ejeren af Jyllingevej 255 har søgt om tilladelse til at nedlægge boligen, for derefter at sammenlægge matriklen med Jyllingevej 257 og opføre et nyt enfamiliehus.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller,
at sagen tages til efterretning.
Beslutning
Indstilles taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Ejeren af Jyllingevej 255 har søgt om tilladelse til at nedlægge boligen til nedrivning, idet han ønsker at sammenlægge Jyllingevej 255 og Jyllingevej 257, som han også ejer, og opføre et nyt enfamiliehus. Se bilag 1.
Baggrund:
Eksisterende bolig er et fritliggende enfamiliehus i et plan med et boligareal på 100 m2 og en udestue på 41 m2. Huset er ikke registreret som bevaringsværdigt.
Ejendommen er beliggende på hjørnet af Tårnvej og Jyllingevej, se bilag 2.
Da huset blev opført i 1954 var grundens areal 850 m2. Udvidelsen af Tårnvej har resulteret i, at grundens areal er halveret. Husets facade er derfor meget tæt på skel mod vej og ejer er dagligt generet af støj, indbliksgener og udfordinger med parkering.
Lov om boligforhold:
Nedlæggelse af boliger reguleres af Lov om boligforhold, se uddrag af loven i bilag 3. Grundtanken med loven er at give kommmunerne et redskab til at fastholde boligmængden i kommunen.
I henhold til § 3 i Lov om boligforhold er det ikke tilladt at nedlægge en bolig helt eller delvist uden kommunalbestyrelsens samtykke. Dette gælder, hvad enten nedlæggelsen sker ved nedrivning, ved hel eller delvis sammenlægning af to eller flere boliger, eller ved at boligen helt eller delvis tages i brug til andet end beboelse.
Er boligen ledig, kan kommunalbestyrelsen kun nægte samtykke, hvis boligens fortsatte anvendelse til helårsbeboelse er påkrævet af hensyn til boligsøgende i kommunen, jf. § 8, stk. 2.
Når kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, om samtykke til anden anvendelse end helårsbeboelse skal meddeles, må der alene lægges vægt på, om boligens fortsatte anvendelse til helårsbeboelse er nødvendig af hensyn til boligsøgende i kommunen. Kun behovet for og efterspørgslen efter boliger må indgå i overvejelserne; ikke fx miljø-, byplanlægnings-, frednings-, beskatnings og andre samfundsmæssige hensyn, jf. Karnov, note 40.
Har kommunalbestyrelsen nægtet samtykke, kan ejeren anmode kommunalbestyrelsen om, at anvise en lejer til boligen. Såfremt kommunalbestyrelsen ikke senest 6 uger efter anmodningen anviser en lejer, anses kommunalbestyrelsens samtykke for meddelt, jf. § 8, stk. 3.
Praksis:
Teknisk Forvaltning modtager sjældent ansøgninger om nedlæggelse af boliger. Ved gennemgang af vores arkiv er der fundet to sager fra henholdsvis 1993 og 2000, hvor der er søgt om tilladelse til at nedlægge en bolig og ændre anvendelsen til erhverv. I begge tilfælde blev der givet samtykke.
Der nedlægges af og til private boliger i forbindelse med sammenlægning af lejligheder, da Lov om boligforhold giver mulighed for samtykke, hvis boligen, der tilvejebringes, ikke har et bruttoetageareal på mere end 130 m2. På baggrund af de få sager er det derfor derfor vores vurdering, at nedlæggelse af boligen på Jyllingevej 255, ikke vil give anledning til et øget antal ansøgninger.
Boliganvisningen i Rødovre Kommune har ikke praksis for at anvise til private boliger. Det er boliganvisningens umiddelbare vurdering, at der i denne sag ikke er et hensyn til boligsøgende, som gør det påkrævet at fastholde boligen til anvisning. Begrundelsen herfor er, at de borgere, der på nuværende tidspunkt er opskrevet til en bolig via den kommunale boliganvisning, ikke har den fornødne økonomi til at kunne betale for at bo til leje i boligen.
På denne baggrund vurderer Teknisk Forvaltning, at der ikke kan nægtes samtykke til nedlæggelse af boligen.
Lov- og plangrundlag
Lov om boligforhold.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Tidsplan
Ingen.
Bilag
Bilag 1: Bilag 1 - Ansøgning om nedlæggelse af boligBilag 2: Bilag 2 - Jyllingevej 255, luftfoto
Bilag 3: Bilag 3 - Uddrag fra Lov om boligforhold
Opsigelse af drift- og vedligeholdsaftale om vejbelysning
Sag nr. 4
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Andel Lumen har i december 2024 opsagt drift- og vedligeholdskontrakten for vejbelysningen i Rødovre, da selskabet er under afvikling.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning,
- at der gives en tillægsbevilling på 0,5 mio. kr. i 2025 til Teknik og Miljøudvalget til påbegyndelse af udbudsarbejdet, som finansieres af kassen samt
- at der i efteråret 2025 søges om en tillægsbevilling til betaling af Andel Lumens tilgodehavende, såfremt kommunens likviditet tillader det. Alternativt indarbejdes tilgodehavendet i Budgetforslag 2026
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Bestyrelsen i Andel Koncernen har besluttet at afvikle Andel Lumen, som varetager drift, vedligeholdelse og service af vejbelysningen i en række kommuner.
Andel Lumen har derfor i december 2024 opsagt kontrakten med Rødovre Kommune om varetagelsen af vejbelysningen. Opsigelsen sker med 9 måneders varsel og er gældende fra 30. september 2025. Tilsvarende er sket hos alle kommuner, der har aftaler med Andel Lumen.
Teknisk Forvaltning har været i dialog med andre kommuner om, hvordan de håndterer situationen. Glostrup Kommune og Brøndby Kommune har oplyst, at de arbejder på at få igangsat et fælles udbud. Det vurderer Teknisk Forvaltning til at være en hensigtsmæssig løsning, da det skaber mere interesse for at byde på opgaven, samt kan være med til at reducere omkostninger til udbudsarbejdet. Teknisk Forvaltning arbejder for, at Rødovre Kommune kan indgå i et fælles udbud med Glostrup Kommune og Brøndby Kommune.
Overdragelsen af kontrakten til 3. part
Andel Lumen er i dialog med flere aktører omkring en mulig overdragelse af én eller flere kontrakter. Ved en sådan løsning vil Andel Lumen overdrage/sælge både kontrakt og vejbelysningsanlæg til en anden aktør på markedet. Dette vurderes pt. som en vanskelig udfordring, da der vil være tale om en betydelig investering for en potentiel køber, på ca. 16,7 mio. kr. Teknisk Forvaltning afsøger efter aftale med Andel Lumen ligeledes selv denne mulighed. Hvis en sådan løsning findes, skal der ikke foretages et offentligt udbud.
Opsigelse af kontrakten
Såfremt ingen tilbyder at videreføre kontrakten, overdrages al ejerskab af vejbelysningen til Rødovre. Kommunen skal så enten hjemtage opgaven og selv varetage den fremtidige drift, vedligeholdelse og service, eller sende opgave i udbud. Andel Lumen vil bistå og understøtte kommunen med de nødvendige data og knowhow i forbindelse med et sådan udbud, som så skal være gennemført inden kontraktudløb i september 2025. Det vurderes at dette arbejde vil medføre omkostninger i størrelsesorden af 0,5 mio. kr.
Vejbelysningsanlægget i Rødovre har et omfang og en kompleksitet, at det ikke vurderes at være muligt for et større antal aktører at byde på opgaven, da det vil kræve en del at opretholde samme serviceniveau både i forhold til kapacitet og viden. Som følge heraf vil en hjemtagelse af opgaven kræve et organisatorisk set-up, hvor der i praksis skal oprettes en ny driftsorganisation, der skal have tilført ressourcer, materiel, kvalifikationer og digitale løsninger, som kommunen pt. ikke råder over.
Overdragelsen af vejbelysningen medfører yderligere, at Andel Lumens tilgodehavende i belysningsanlægget skal indfries af Rødovre Kommune. Et tilgodehavende der stammer fra en praksis hos de daværende NESA, hvor kommunerne fik reduktion i omkostningerne til nyanlæg, mod at NESA afholdt anlægsinvesteringen og fik et tilgodehavende hos kommunerne.
Denne praksis stoppede i forbindelse med, at kommunen og Dong Energy i 2016 fik genforhandlet den gamle NESA drifts- og vedligeholdelsesaftalen. Her blev værdien af tilgodehavende forhandlet ned af Teknisk Forvaltning og endelig opgjort til ca. 11,6 mio. kr. Beløbet bliver med aftalen løbende forrentet med 3 procent + diskonto. Kommunen fik muligheden for at reducere værdien med engangsbetalinger. Denne mulighed har ikke været benyttet og tilgodehavende hos Andel Lumen er opgjort pr. november 2024 til ca. 16,2 mio. kr. Beløbet forrentes frem til, at det bliver betalt. Andel Lumen har oplyst at pr. 30. september 2025 er beløbet på i alt ca. 16,7 mio. kr.
Andel Lumen har indvilliget i, at betalingen kan udskydes til 30. marts 2026, såfremt kommunen ønsker det, af hensyn til Budget 25. Beløbet vil så stadig blive forrentet, og vil pr. 30. marts 2026 være i alt ca. 17,2 mio. kr. Beløbene tager udgangspunkt i den nuværende rente.
Andel Lumen har yderligere oplyst, at de er villige til at modtage delbetalinger, hvis kommunen har ønske om at opdele beløbet mellem 2025 og 2026. Restbeløbet vil i perioden frem til indfrielse fortsat blive forrentet.
Siden renteniveauet i øjeblikket er højt, så anbefaler Teknisk Forvaltning, at Rødovre Kommune benytter sig af muligheden for at afvikle Andel Lumens tilgodehavende i efteråret 2025, såfremt kommunens likviditet til den tid giver mulighed for det. Alternativt indarbejdes tilgodehavendet i Budgetforslag 2026.
Lov- og plangrundlag
Drifts- og vedligeholdskontrakt med Dong Energy fra 2016. Den bygger på tidligere kontrakter mellem kommunerne og NESA fra 2005 og ældre versioner.
Økonomiske konsekvenser
Opsigelsen af kontrakten medfører, at Rødovre Kommune skal betale Andel Lumen et engangsbeløb på ca. 16,7 mio. i september 2025 eller 17,2 mio. kr. i marts 2026.
Udskydelsen af betalingen til marts 2026 medfører en ekstra renteudgift på ca. 0,5 mio. kr. Det anbefales derfor, at der i efteråret 2025 ses på, om det er muligt at betale Andel Lumens tilgodehavende, da det vil reducere kommunens samlede renteudgifter ift. en betaling i marts 2026. Dette forudsætter, at kommunens likviditet tillader det i efteråret 2025. Alternativt er det nødvendigt at indarbejde tilgodehavendet i Budgetforslag 2026.
I forbindelse med udbuddet vil der være udgifter til gennemførelses af drifts- og vedligeholdsudbud i 2025. Dette er vurderet til at være 0,5 mio. kr. og der søges om en tillægsbevilling til at kunne påbegynde arbejdet med udformning af udbudsmaterialerne.
Teknisk Forvaltning har ingen erfaringer med det forventede prisniveau for vejbelysningen efter udbuddet. Erfaringer fra andre kommuner viste, at prisniveauet lå på niveau eller lidt under Andel Lumens priser. Det er dog ikke til at sige, hvordan markedet vil reagere, når en stor leverandør som Andel Lumen træder ud af markedet.
Overdragelse af den nuværende kontrakt til en anden leverandør, forventes at kræve, at kommunen udbetaler Andel Lumens tilgodehavende i anlægget i starten af 2025. Såfremt der ikke kan findes en anden leverandør til at overtage kontrakten, vil det være nødvendigt at sende vejbelysningen i udbud i foråret 2025 og afholde udgifterne forbundet med gennemførelse af udbuddet.
Tidsplan
Drifts- og vedligeholdskontrakten med Andel Lumen udløber 30. september 2025. Der vil fortsat være gadebelysning, selvom en anden løsning ikke på dette tidspunkt er endelig på plads.
Legalitetsgodkendelse af takster for vand og spildevand i 2025
Sag nr. 5
Beslutningskompetence: KB
Sagens kerne
Kommunalbestyrelsen skal i henhold til vandsektorloven godkende, at HOFOR Vand Rødovre A/S’ og HOFOR Spildevand Rødovre A/S’ takster er fastsat i overensstemmelse med gældende lovgivning. Dette kaldes en legalitetsgodkendelse.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller,
at HOFORs takster for vand og spildevand i 2025 godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
I henhold til vandsektorloven skal HOFOR Vand Rødovre A/S og HOFOR Spildevand Rødovre A/S fastsætte takster under eller lig med indtægtsrammen fra Forsyningssekretariatet. Herefter skal Kommunalbestyrelsen legalitetsgodkende taksterne. Indtægtsrammerne meldes ud for 2 år ad gangen.
HOFOR Spildevand Rødovre A/S fik udmeldt indtægtsrammer for 2024-2025 i 2023 og har derfor kun modtaget en statusmeddelelse i 2024. HOFOR har den 18. november 2024 anmodet Kommunalbestyrelsen om at legalitetsgodkende følgende takster for 2025:
- HOFOR Vand Rødovre A/S takst - vandpris - 13,45 kr. ekskl. vandafgift og ekskl. moms
- HOFOR Spildevand Rødovre A/S takst - vandafledning - trin 1 jf. trappemodellen 23,81 kr. ekskl. moms
- HOFOR Spildevand Rødovre A/S takst - vandafledning - trin 2 jf. trappemodellen 19,05 kr. ekskl. moms
- HOFOR Spildevand Rødovre A/S takst - vandafledning - trin 3 jf. trappemodellen 9,52 kr. ekskl. moms.
Hvad angår vandafledningsafgiften er det et lovkrav, at virksomheder med stort vandforbrug skal have rabat. Det er årsagen til, at der eksisterer en "trappemodel" med 3 forskellige takster for vandafledningsafgift. Private husstande, offentlige myndigheder og mindre virksomheder skal alle betale den høje sats, som i 2025 er på 23,81 kr./m3 ekskl. moms.
Takstfastsættelsen for 2025 tager udgangspunkt i udmeldte indtægtsrammer fra Forsyningssekretariatet. Vejbidraget er budgetteret til ca. 0,8 mio. kr.
Yderligere specifikation af budgetterede omkostninger, investeringsbudgetter, nøgletal mv. fremgår af bilag til mødesagen. Det fremgår af bilagsmaterialet, at takstprovenuet overholder indtægtsrammerne fra Forsyningssekretariatet. Taksterne overholder endvidere hvile-i-sig-selv princippet, idet selskaberne løbende afvikler over/underdækning.
På grundlag af det materiale HOFOR har fremsendt, vurderer Teknisk Forvaltning samt Økonomi og Analyse, at taksterne for 2025 er lovlige, og kan legalitetsgodkendes af Kommunalbestyrelsen.
Lov- og plangrundlag
Vandsektorloven, LBK nr. 1693 af 16. august 2021
Bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber, BEK nr. 2291 af 30. december 2020.
Økonomiske konsekvenser
Den samlede vandpris stiger cirka 7% i forhold til 2024. Stigningen svarer til en årlig merudgift på 309 kroner for en lejlighed og 508 kroner for et parcelhus ved et typisk vandforbrug. Stigningen skyldes primært en forsinket indregning af inflation samt store investeringer i renovering af utætte vandledninger. I 2024 steg vandprisen kun 2%, fordi HOFOR skulle tilbagebetale overdækning i 2021 og 2022.
Tidsplan
Taksterne skulle have været legalitetsgodkendt af Kommunalbestyrelsen senest 31. december 2024 og gælder fra 1. januar 2025 til 31. december 2025. På grund af sen fremsendelse af materialet fra HOFOR var det ikke muligt at behandle sagen på Kommunalbestyrelsens møde i december 2024.
Bilag
Bilag 1: Budgetter og takster 2025 for vand og spildevandBilag 2: Takstblad for vand og spildevand i 2025
Drøftelse af bevaringsværdige træer i lokalplan 148A
Sag nr. 6
Beslutningskompetence: TMU
Sagens kerne
I august 2023 blev Lokalplan 148 drøftet i Teknik- og Miljøudvalget og Klima og Naturudvalget. Og på Teknik- og Miljøudvalgsmøde i december 2023 blev en proces for den tidligere beslutning om udpegning af bevaringsværdige træer godkendt.
Sagen forelægges til orientering i Klima- og Naturudvalget.
Indstilling
Teknisk Forvaltning indstiller,
at TMU drøfter bevaringsværdige træer i lokalplan 148A.
Beslutning
Drøftet.
Sagsfremstilling
Der er i lokalplanen besluttet efter en godkendt proces at udpege bevaringsværdige træer.
I den gældende lokalplan 148 er der følgende bestemmelse omkring bevaringsværdige træer:
§ 9.6 Markante træer med en samlet stammeomkreds på minimum 75 cm målt én meter over jorden, må ikke fældes uden forudgående tilladelse fra kommunen. Derudover må træer ikke stynes, topkappes el.lign. og store rødder må ikke overgraves eller blotlægges uden forudgående tilladelse fra kommunen.
Teknisk Forvaltning har i samarbejde med et eksternt rådgivningsfirma, med ekspertise indenfor træers vitalitet og økologi, registreret træerne. I første omgang er der registreret de træer der kan ses fra offentligt areal og luftfotos. Ved nogle træer blev det vurderet, at der var behov for at komme tættere på, for at vurdere træet i forhold til kriterierne. I den forbindelse har der været besøg i ca. 60 haver.
Der er modtaget borgerhenvendelser om 330 træer, som borgerne mener skal være bevaringsværdige, indenfor lokalplanområdet.
Der er registreret de træer som er bevaringsværdige ifølge gældende lokalplan, altså dem med en stammeomkreds på min. 75 cm. Træerne er vurderet i forhold til deres sundhed og restlevetid, deres værdi for biodiversitet, deres arkitektoniske værdi, kulturhistoriske værdi og deres betydning for kvarterets grønne udtryk. Hvert registreret træ har fået point efter vedlagte metodeskema, som er udarbejdet af Teknisk Forvaltning med input fra rådgiver.
Grænsen for, hvornår et træ skal udpeges som bevaringsværdigt, kan sættes forskelligt ved forskellige point. Nedenfor fremgår hvor mange træer, der vil blive udpeget ved forskellig antal point.
Hvis grænsen sættes til 3 point vil 1281 træer blive udpeget
Hvis grænsen sættes til 4 point vil 1268 træer blive udpeget
Hvis grænsen sættes til 5 point vil 1251 træer blive udpeget
Hvis grænsen sættes til 6 point vil 1228 træer blive udpeget
Hvis grænsen sættes til 7 point vil 1152 træer blive udpeget
Hvis grænsen sættes til 8 point vil 1102 træer blive udpeget
Hvis grænsen sættes til 9 point vil 443 træer blive udpeget
Teknisk Forvaltning indstiller, at TMU drøfter hvor grænsen for bevaringsværdige træer i lokalplan 148A skal sætte med henblik på at færdiggøre lokalplanen til behandling i februar.
At træet er bevaringsværdigt betyder at borgere skal søge om tilladelse til fældning og beskæring, samt anlægs- og graveaktiviteter i rodzonen. Ved hver ansøgning vil Teknisk Forvaltning lave en ny konkret vurdering af det enkelte træ, som ofte vil involvere et besøg hos borgeren, hvor træet vurderes igen helt tæt på. Det betyder altså ikke, at det er umuligt at få tilladelse til beskæring, fældning mm. Der gives ikke tilladelse til fældning eller beskæring på baggrund af skygge, udsigt, blad eller nåle nedfald.
Økonomiske konsekvenser
Ingen
Bilag
Bilag 1: Bilag 1 Drøftelsessag bevaringsværdige træer_MetodeskemaBilag 2: Bilag 2 Drøftelsessag bevaringsværdige træer
Diverse
Sag nr. 7
Beslutningskompetence: TMU
Sagens kerne
Beslutning
Taget til efterretning.
Underskriftsside
Sag nr. 8
Beslutningskompetence: TMU
Indstilling
Forvaltningen indstiller,
at Teknik- og Miljøudvalget godkender beslutningsprotokollen
Beslutning
Protokollen blev underskrevet.
Sagsfremstilling
Teknik- og Miljøudvalget skal efter oplæsning af beslutningerne godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke på ”Godkend.”