Støj fra varmepumper
Skriv personfølsom/fortrolig post
Miljø - Klima
For at sende personfølsom/fortroligt post til Rødovre Kommune skal du benytte dit MitID
Skriv Digital PostMiljø - Klima (Virk)
For at sende personfølsom/fortroligt post til Rødovre Kommune skal du benytte dit MitID
Skriv Digital PostGode råd inden du vælger en varmepumpe
Placering af varmepumpen
En varmepumpe har oftest en ventilator del, som placeres udendørs. Ventilatoren er ikke støjsvag, og derfor skal du forholde dig aktivt til, hvor varmepumpen skal placeres på din ejendom.
En installation af varmepumpe skal overholde kravene i Bygningsreglement 18. Du skal ikke søge byggetilladelse inden du opsætter en varmepumpe. Der stilles krav til, at varmepumpen som minimum skal placeres 2,5 meter fra din nabos skel. De færreste varmepumper kan overholde støjgrænserne i skel, nå de kun er placeret 2,5 meter fra naboskel, og vi anbefaler derfor at de placeres 5-10 meter fra naboskel eller alternativt ud mod vejen. Det er i nogle lokalplaner krav om, at varmepumper skal skærmes, så de ikke er synlige fra vejen. Dette kan gøres ved beplantning eller hegn.
Inden du vælger hvor din varmepumpe skal placeres på din ejendom, er det vigtigt at du eller din installatør anvender Energistyrelsens støjberegner (link) for at se, hvor det er muligt at placere varmepumpen, så den overholder støjgrænserne.
Varmepumper må i villaområder ikke støje mere end 35 dB i naboskel. Dette kan sammenlignes med støjen fra en normal samtale mellem to personer.
Vi anbefaler at du inden opsætning af varmepumpen, har en dialog med din nabo om placeringen.
Støjsvage varmepumper
Når du skal vælge hvilken varmepumpe du skal have installeret, er det en god ide at overveje en støjsvag model. Støjen fra varmepumper er angivet som dB (decibel), og du kan tjekke støjniveauet på varmepumpens datablad. En god tommelfingerregel er jo højere dB, desto mere støjer varmepumpen.
Varmepumpens støjniveau er ofte angivet som ”middelværdi” eller ”silent-mode”, og dette lydniveau er desværre ikke retvisende for, hvor meget varmepumpen reelt støjer når det er koldt. Du kan søge på varmepumpens fulde navn og ”datablad” eller slå det op på Energistyrelsens støjberegner.
Du kan ikke selv måle varmepumpens støjniveau med en app på din mobil, da disse apps ikke er retvisende.
Forinden varmepumpen sættes op, så kontakt din montør og bed dem om at undersøge om varmepumpen kan overholde støjgrænserne ved den valgte placering.
Støjdæmpning af varmepumpe
Hvis du allerede har installeret en varmepumpe, som støjer mere end den må i naboskel, er dig som ejer der skal sørge for, at støjgrænserne overholdes i naboskel.
Kommunen regulerer støj fra varmepumper, og du kan derfor blive bedt om at støjdæmpe (støjskærm, isolering, lydhus eller lignende) varmepumpen, eller flytte den til en anden placering. Dette er ofte en dyr løsning, så derfor er det klogt at overveje placering af varmepumpen inden den opsættes.
Klage over støj
Hvis kommunen modtager en klage over støj fra din varmepumpe, beder vi i første omgang om dokumentation på modellen og dens støjbidrag (datablad). I visse tilfælde kommer vi og udfører en orienterende støjmåling af varmepumpen. En sådan støjmåling kan bedst udføres når temperaturen er mellem + 3 grader og – 3 grader, da det er her, at varmepumpen støjer mest. Alternativt skal varmtvandsbeholderen tømmes helt for vand, for at sikre, at varmepumpen yder sin maksimale indsats.
Serviceaftale
Når du har fået installeret en varmepumpe, er det en god idé med en fast serviceaftale, så den kan blive tilset fx én gang årligt. Service sikrer, at eventuelle fejlindstillinger bliver justeret.
Hvis du oplever unormale forhold fx et højere lydniveau end normalt, manglende varme eller utætheder, er det en god idé at kontakte din installatør.
Læs også
Kontaktinformation
Teknisk Forvaltning
Tæbyvej 77
2610 Rødovre
Telefon
36 37 70 00
Send sikker Digital Post til Rødovre Kommune Kontakt og åbningstider