Bænken - Stig Andersen
Placering på kort
Det var den 13 tons tunge stenbjælke, der satte billedhugger Stig Andersens i gang med kunstværk Bænken. På den rektangulære rå stens langside ses stadig de borehuller, der blev brugt ved sprængningen da monolitten blev fjernet fra urfjeldet, hvilket minder os om materialets tusinde år gammel historie. Samme parallelle riller i stenene bliver i manges fantasi til stregerne på en lineal, hvilket er helt i tråd med Andersens subtile men enkle symbolik, der invitere til at vi selv fantaserer videre. Bænken er løftet på stenben og får derved overdimensioneret størrelse, som er den lavet til kæmper eller måske er vi som beskuere skrumpet til børnestørrelse?
Det bliver hurtigt klart at nogen har brugt Bænken før os! I den ene ende er der efterladt et stort delvist glatslebet sten-æble og i den anden ligger en bog og en gammel skoletaske henslængt. Bukker man sig en smule, kan man se, at en kat har lagt sig tilrette i skyggen af den tunge sten.
Værket blev opsat i 2004 på Islev Torv, men måtte flyttes da man valgte at lave gennemkørsel på stedet. På Rødovre Kunstråds anbefaling blev Bænken i 2018 genopsat nogle hundrede meter længere ned af vejen ved Islev Skole. Her står den tæt ved den røde ID-linje, som løber fra Slotsherrensvej (og den kommende letbanestation) til Islev Torv. Med skolen som baggrund og eleverne som flittige brugere har kunstværket her for alvor fundet sin rette hylde. ”Da jeg lavede værket tilbage i 2004 havde jeg allerede skolen i tankerne”, fortæller kunstneren Stig Andersen, ”Jeg forestillede mig at skoletasken var efterladt af den lidt distræte elev, som havde så travlt med at komme i skole, at han glemte sin taske. Bogen repræsenterer den læseglade elev, som har ladet lidt viden blive tilbage til andre at finde. Æblet er lagt af den eller de elever, der gerne vil stå sig godt med læreren. Under bænken sidder katten. Det er de elever, der går deres egne veje men også er en vigtig del af det fælles.”
På Islev Torv bestod værket ud over Bænken af to rød-sorte slebne granitskulpturer. På den ene ligger en bog svarende til bogen på Bænken. Disse to skulpturelle elementer udgør en enhed i sig selv og forventes opsat ved ID-linjens begyndelse ved Slotsherrensvej. Her vil de tage imod borgeren, der vender hjem til byen og med bogen pege frem mod Bænken og Islev Skole lidt længere henne af vejen.
Kunstner og billedhugger Stig Andersen har udført en række kunstværker til Rødovre Kommune deriblandt skulpturgrupper ved boligområdet Søparken og Mariehøj. Værkerne er inspireret af de mennesker, der færdes i byen. Deres liv og væren har fundet form i ikoniske hverdagsgenstande så som; en mælkekarton, en pibe og som skoletasken på Bænken. Trods bearbejdning og til tider glatslibning af stenens ru overflade fornemmer man tydeligt Andersens store glæde ved materialets struktur og farve. Heldigvis må vi i dette tilfælde gerne røre.
Kategorier
"Granit" "Stig Andersen"