Referat fra 30-05-2024
Referat af Seniorrådsmøde nr. 288
Dato: Torsdag den 30. maj 2024
Kl. 14:00 - 17:00
Sted: Rødovregård, lokale Havestuen
Dagsorden udsendt: 23. maj 2024
Referat udsendt: 23. maj 2024
Referent: Sara Foldal
Seniorrådets medlemmer:
Annette Pedersen, Jan Hylleborg, Vagn Kjærgaard, Jørgen Knudsen, Michael Folke Hellensberg, Gorm Christiansen, Merete Matz, Birgit Lindahl, Per Vesterberg
Afbud:
Annette Pedersen
Jørgen Knudsen deltog fra kl. 14.00-15.15
Jan Hylleborg deltog fra kl. 14.00-15.35
Bilag vedlagt dagsorden:
Referat 287
Høringsmøde 6. juni
Referat social og sundhedsudvalget14. maj
Referat faglig sundhedsklynge
Brev til Movia
1. Valg af ordstyrer
Michael Folke Hellensberg
2. Valg af referent
Sara Foldal
3. Godkendelse af referat 287
Godkendt
4. Godkendelse af dagsorden
Godkendt
5. Meddelelser fra Formanden
Birgit Lindahl orienterede om, at hun har talt med Rødovre Kommunes borgerrådgiver Tea Hasse. Birgit har aftalt med Tea, at hun deltager på Seniorrådets møde i juni, kl. 15.00, hvor hun vil fortælle Seniorrådet om sin rolle, og om, hvad seniorerne kan få hjælp til, hvis de er i kontakt med kommunen.
Birgit Lindahl foreslog aktivitetsudvalget, om et arrangement med Tea Hasse, kunne være en god ide til et borgermøde, hvor borgerne kan få mulighed for, at høre mere om, hvad de kan bruge Tea til.
Der er blevet udsendt referat fra repræsentantskabsmøde, som Birgit Lindahl opfordrede Seniorrådets medlemmer til at læse. Konferencen der lå i forlængelse af repræsentantskabsmødet, havde bland andet omhandlet digitalisering af hjemmeplejen. Gorm Christiansen supplererede med, at der havde været et rigtig godt oplæg fra en fra VIVE, der omhandlede samarbejdet om udskrivning af borgere hospital og kommune imellem.
Merete Matz havde også deltaget, og været på et rigtig godt kursus på konferencedagen.
Per Vesterberg havde som nyeste medlem i Seniorrådet deltaget på repræsentantskabsmødet, og havde fået et rigtig godt udbytte af dagene.
Merete Matz byder ind med, at til næste års repræsentantskabsmøde, så kan Seniorrådet byde ind med emner, der kan være spændende at høre omlæg om.
Seniorrådets deltagelse på repræsentantskabsmødet i 2025 drøftes på Seniorrådet møde i januar 2025.
Birgit Lindahl orienterede om, at Rødovre Seniorråd havde været med til, at stille et forslag, som ikke blev stemt igennem, forslaget omhandlede en navneændring.
Birgit Lindahl orienterede om, at repræsentanter fra Seniorrådet har været til møde med Social og Sundhedsudvalget, hvor Seniorrådet blandt andet havde spurgt ind til Servicebussen fremtid. Svaret havde været, at der ikke var ændringer på vej.
Vagn Kjærgaard spurgte ind til om Seniorrådet kan mødes oftere med politikerne. Birgit Lindahl svarede, at det var Social- og Sundhedsudvalget blevet forelagt, og om at møderne gerne måtte vare mere end en time. Seniorrådet ønsker, at mødes med politikerne 3-4 gange om året, i stedet for de nuværende to gange. Der udsprang en drøftelse af modeller for, hvordan Seniorrådet kan mødes oftere med politikerne, formand og næstformand vil udforme et brev.
Næste møde med Social- og Sundhedsudvalget er den 12. november 2024.
I forlængelse af ovenstående, orienterede Birgit Lindahl om, at Birgit Lindahl på Seniorrådets vegne, fremadrettet oftere vil invitere politikerne, en af gange, til at deltage på Seniorrådet møder, så de hver især kan fortælle lidt om deres synspunkter til ældre-spørgsmål i Rødovre Kommune. Flere af politikerne i Social- og Sundhedsudvalget har givet en positiv tilbagemelding herpå. Birgit Lindahl vil invitere Marianne Christensen til at deltage på Seniorrådet møde i september 2024.
Birgit Lindahl orienterede om, at Seniorrådet er inviteret til, at afgive et høringssvar på tilsynsrapporterne den 6. juni 2024, kl. 15.00-16.00. Seniorrådet kan afgive et samlet høringssvar. Fra Seniorrådet deltager Birgit Lindahl, Merete Matz og Per Vesterberg.
6. Budget / Regnskab
Forelægges hvert kvartal, næste gang i maj måned 2024 - punktet udgår, da Seniorrådet ikke har modtaget et opdateret regnskab fra forvaltningen.
7. Møder og kurser
Gorm Christiansen fortalte om, at der i møde med Dansk Ældre Råd, havde været en diskussion om, at Dansk Ældre Råd ikke viser sig skrapt nok, blandt andet i form af udtalelser. Gorm Christiansen gav et eksempel i forhold til den nye Ældrereform. Gorm ønsker, at emnet markering tages op i Vestegnssamarbejdet.
Seniorrådet drøftede, hvordan en større indflydelse kan ske. Det aftales, at emnet tages op på det kommende Vestegnstræf.
8. Nyt fra seniorrådets medlemmer – herunder forslag til nye aktiviteter
Alle input er til drøftelse
Merete Matz opfordrede til, at når der udsendes mail med dagsorden og bilag til møderne, at der så ikke svares på mailen vedrørende andre emner, men at der i stedet oprettes en ny mailtråd.
Merete Matz orientrede om, at der er dags dato er modtaget svar på Seniorrådets henvendelse til Movia vedrørende bus 9A. Merete Matz læste svaret op og sender det efterfølgende til resten af Seniorrådets medlemmer.
Vagn Kjærgaard fortalte, at han har deltaget på et af de to møder om Fremtidens Ældrepleje, som kommunen har afholdt. Vagns mening var, at der var mangler på møderne og i mødeformen. Mødeformen understøttede ikke, at deltagerne kunne byde bedst ind på emnerne. Vagn gav et eksempel i forhold til hjælpemidler. Gorm Christiansen supplerede med, at der blandt andet havde været for mange emner på for kort tid. Jan Hylleborg i stemte.
9. Indkomne forslag
Vagn Kjærgaard forslog, at Seniorrådets møder fra 2025 varer fra kl. 13.00-17.00 i stedet for, som det er i dag, fra kl. 14.00-17.00.
Seniorrådets medlemmer kom med deres forskellige holdninger til emnet, og Per Vesterberg forslog, at punktet dagsordensættes til næste møde, så det kan blive drøftet ordentligt.
Merete Matz mindede samtidig om, at alle medlemmer er velkomne til, at fremsende indkomne forslag på forhånd, så de kan komme med på dagsordenen, hvis man ønsker noget drøftet.
10. Kort status fra udvalgene
a) Danske Ældreråd
Se tidligere i referatet
b) Kultur- og aktivitetsudvalg
Forslag om borgermøde med Rødovre Kommunes borgerrådgiver, afklares på næste møde
c) Folkeoplysningsudvalget
Intet nyt
d) Omsorg og sundhed
Intet nyt
e) Bolig-Trafik-Miljø, bus samt tilgængelighedsudvalget
Se tidligere i referatet om brev fra Movia
f) Vestegnstræf
Næste møde er i oktober 2024
11. Referater fra Bruger / pårørendeudvalg / madpanel
a) Dorthe Mariehjemmet
Jan Hylleborg fortalte, at der igen sættes gang i brugerpårørenderådet på Dorthe Mariehjemmet, Jan skal deltage dags dato.
b) Plejehjemmet Engskrænten
Møde den 18. juni 2024
c) Plejehjemmet Ørbygård
Intet nyt
d) Ældrecentret Broparken
Møde den 12. juni 2024
e) Madpanelet
Der er ved, at blive planlagt en rundtur
12. Orientering fra Ældre og Sundchefen
Orienteringer fra Ida Kock Møller.
Ida Kock Møller har undersøgt ansøgninger til fleks trafik efter sidste møde i Seniorrådet. Det ansøgningsskema der skal bruges, er Movias eget skema, som borgerne skal printe fra deres hjemmeside, udfylde og aflevere. Det findes ikke elektronisk. Rødovre Kommune hjælper selvfølgelig borgerne med at udfylde skemaet, hvis der er behov for det. Ansøgningsskemaet kan afleveres fysisk på kommunen eller sendes. Seniorrådet beslutter, at de vil tage punktet med til næste Vestegnstræf, for at høre hvordan problematikken opleves i de omkringliggende kommuner. Ida Kock Møller, vil meget gerne høre mere om det efterfølgende.
Ida Kock Møller orienterede om, at ansættelsesprocessen i forhold til en ny leder af Visitationen er i gang. Det bliver med forventet start den 1. november 2024, grundet sommerferien.
Seniorrådet havde spurgt ind til, hvilken rolle politikerne har i forhold til brugerpårørenderådene på plejehjemmene. Ida Kock Møller har undersøgt det, og deres rolle er, at de skal inviteres én gang årligt, når tilsynene præsenteres. Hvis en politiker ønsker at deltage yderligere, er de selvfølgelig velkomne til det.
Ida Kock Møller fortalte, at hun havde udsendt den seneste dagsorden til Klyngesamarbejdet, og også som aftalt vil gøre det fremadrettet, men at der ikke afholdes så mange møder om året.
Ida Kock Møller orienterede om, at kvalitetsstandarterne for 2024 nu er blevet godkendt i kommunalbestyrelsen, og at de nu ligges på hjemmesiden.
Spørgsmål til Ældre og Sundhedschefen
Birgit Lindahl spurgte ind til høring på tilsynene. Birgit spurgte ind til, at det anbefales at punkt 3 udgår, og hvordan det skal forstås.
Svar: De tal der omtales i punkt 3, er vedrørende noget som ligger ud over det som BDO (ekstern revisionsfirma der udfører tilsynene) gennemgår. Det er samtidigt nogle tal som der ikke kan trækkes, og derfor anbefales det, at punktet udgår. Det gælder kun for plejeboligerne.
Der bliver spurgt ind til antallet af rehabiliteringspladser. Svar der er 28 pladser, men det er vidst 25 af dem der er i brug – pladserne ligger på Broparken.
Der bliver spurgt ind til Aflastningspladserne på Engskrænten. Svar: der er ingen ventetid på pladserne, da de ikke er så søgte. Gorm Christiansen spurgte ind til prisen, og svaret er, at det er en ”pakke”, der blandt andet dækker kost og forbrug. Ida Kock Møller supplerede med, at kommunens akutpladser ikke er et fast antal, men behovet der afgør det.
Vagn Kjærgaard fortalte Ida Kock Møller, om sin oplevelse med møderne vedrørende Fremtidens Ældrepleje (se også før i referatet). Ida Kock Møller svarede, at det er godt, at Seniorrådets medlemmer er kommet med deres feedback, så et fremtidigt setup kan blive bedre. Ida Kock Møller fortalte også, at det har været en kort proces i forhold til møderne, der skulle samle oplysninger til politikerne, med input fra både medarbejdere, borgere med flere. Møderne er en del af en længerevarende proces, hvor borgerinddragelsen fortsætter.
Per Vesterberg fortalte om, at han mente, at møderne havde været for teoretiske, og at han havde kunne ønske nogle oplæg om tankerne bag emnerne, for bedre at kunne give sine input. Ida Kock Møller svarede, at det er meget vigtigt, at Seniorrådet giver deres feedback, så fremtidige møder kan blive bedre.
Vagn Kjærgaard spurgte til slut ind til, om kommunen har et samarbejde med de praktiserende læger i forhold til ensomme ældre.
Svar: Ikke i forhold til enlige alene, men ved enlige demente, der er kommunen i kontakt med de praktiserende læger.
13. Eventuelt