Referat 18-03-2021

Referat af Udsatterådsmøde 18. marts kl. 16-18 på Teams

Deltagere:

Lars Ahlstrand, Bente Frederiksen, Susanne Mikkelsen, Kevin Lund, Nima Abaneh, Jannie Lund, Malene Haun, Claus Sigesmundsen, Josephine Aagaard, Mark Høyer, Liv Martinsen.

Afbud: 

Daniel Rasmussen, Gurpaul Rehal.


Punkt 1: Velkommen til Mark Høyer, ny repræsentant fra beskæftigelsesområdet 

Vi bød velkommen til Mark og præsenterede os hver især.


Punkt 2: Godkendelse af referat fra Udsatterådsmøde 28. januar

Godkendt.


Punkt 3: Nyt fra formanden v. Lars

Lars fortalte, at han savner se medlemmer fysisk og håber at kunne samle rådet til maj og fejre, at vi må være sammen igen.

Vi har fået endnu en henvendelse fra Pandorafonden, som fortæller, at vi er nu på listen og kan søge om midler til at etablere et rockband. Det bliver fedt!

Kommunen vil gerne have rådets input til den nye sundhedspolitik, der er særlig relevant for rådet, da der desværre er stor social ulighed i sundhed. Der er tale om et virtuelt møde på 30 minutter, enten torsdag d. 25. marts kl. 16 eller torsdag den 8. april kl. 16. Her vil kommunen gerne høre, hvad I tænker, der er vigtigt at få med i Sundhedspolitikken. Giv Lars besked hurtigst muligt.


Punkt 4: Status på nye medlemmer v. Jannie og Malene

Alle nye medlemmer skal godkendes politisk, derfor samler vi sammen til én sag. Vi har plads til op til tre nye brugerrepræsentanter i rådet. Vi mangler pt. fra områderne:

  • Beskæftigelse/Jobcentret – Jannie og Mark taler sammen. Liv sender information til Mark om Udsatterådet, vedtægter m.m.
  • Social- og psykiatriområdet – Malene og Jannie har kontakt til en ung pige inden for psykiatrien, er et godt sted nu, og som vil være rigtig gavnlig ift. at se tingene fra kommunens og psykiatriens side.

Punkt 5: Inspirationsmøde om den nye beskæftigelsespolitik v. Sus og Kevin 

På mødet kom Sus og Kevin med input om, at det er vigtigt for udsatte borgere, når de søger hjælp på kommunen, at de får fat i en medarbejder, der ved, hvad det vil sige at være udsat, fx hvor tålmodig skal man være. Det er vigtigt at lytte på det menneske, som medarbejderen i kommunen møder. Hvis en udsat borger får en dårlig oplevelse, så er de måske tabt. Det er vigtigt at gribe dem med det samme. Vi blev også præsenteret for det nye tiltag ”Én indgang”, som giver en samlet og hurtig hjælp til borgere. 

Udkast til den nye beskæftigelsespolitik skal til første politiske behandling i april. Der er høringsmøde i starten af maj, og den endelige politiske behandling bliver på juni-møderækken. 


Punkt 6: Partnerskabsmøde i Rødovre Folkekøkken v. Daniel

Vi sprang punktet over, da Daniel ikke deltog. Mødet er beskrevet i referat fra sidste møde.

Punkt 5: Landspanelet for lokale udsatteråd v.  Sus og Kevin

Temaet var ”Hvorfor bliver folk socialt udsatte?” Fx når man er ung, fra teenager til voksen, og igen som ældre. Med de unge gik perfekthedskulturen gik igen, fordi de unge føler sig presset til at fremstå perfekt. Det omgivende samfund er med til at skabe de rammer også via de sociale medier. Det er vigtigt at minde dem om, at man har andre kompetencer end de faglige og sætte fokus på prestige i det uperfekte. Alderdommen kan give et dårligt netværk pga. andre dør eller børn bor langt væk. Ensomhed er årsag til mistrivsel. Rådet for Socialt Udsatte arbejder videre med udsatterådenes idéer.


Punkt 7: Status på Café Mødestedet v. Claus, Bente og Susanne

Det går godt. Der er to hold om tirsdagen, og det er hyggeligt synes både frivillige og borgere. Vi mødes ude i teltet til en ostemad og en kop kaffe. Der har været nogle hver eneste gang. De frivillige gør det godt Carlsro-bageren leverer/sponsorerer stadig brød til stedet.

Sus koordinerer caféen, men der mangler en, som kan koordinere det. Pt. er der er hænder nok til at lave kaffe, mad og snakke med borgerne. Ønsket er en frivillig udefra, dvs. ikke fra Udsatterådet. Sus kontakter Liv, når der er en åbning ift. corona, så vi kan annoncere efter frivillige i lokale og sociale medier, eller frivilligjob.dk 


Punkt 8: Status på Ungeboliger v. Susanne, Kevin og Lars

Vi havde et møde i februar med direktørerne for social- og sundhedsforvaltningen og teknisk forvaltning, og leder af Social- og Borgerservice Stine, samt Jannie og Liv. Vi fik opklaret misforståelser og blev lyttet til i forhold til beboerne, og at de ikke er alt for udsatte – det skal være for unge på kanten. Første spadestik er i februar 2022. Der er tale om 21 boliger med i alt 33 beboere, toværelseslejligheder. Boliger til idrætsfolk er selvstændige boliger. Vi har fokus på deleboligerne til unge – ungeboligerne. Der er borgermøde den 22. april – enten virtuelt eller ved Rødovrehallen.


Punkt 9: Status Tandprojektet v. Jannie 

Socialtandplejen er for udsatte borgere med indsats efter servicelovens voksenbestemmelser fx med misbrug, men ikke udelukkende. Der er også borgere fx med psykiske lidelser, som ellers aldrig ville komme til en tandlæge Lige nu er det så stor en succes, at der er venteliste. Borgere bliver visiteret i socialteamet i Rødovre Kommune og bliver altid fulgt af en støttekontaktperson i deres tandforløb. Lars vil gerne have en status med erfaringen, så rådet kan gå ud og fortælle den gode historie i Lokal Nyt. Malene har en borger til interview. Jannie sender status til Lars. Overtandlægen har også den nyeste brochure med målgruppebeskrivelse.


Punkt 10: Fremme af valgdeltagelsen ved kommunalvalget i november v. Lars

Ved sidste valg lavede man bl.a. vælgermøder, reklamespots og stemmeboks i Jobcentret.

Denne gang overvejer man flere reklamespots på digitale og sociale medier, ambassadører fx ishockeyspillere, lokale musikere der kan tiltrække unge (fx Tessa, Bro, Gilli ). Det kunne også være repræsentanter for udsatte fx komiker Christian Fuhlendorff eller andre der har haft et misbrug, været udsat eller lignende. Det kan også være hjemløse fra Hus Forbi eller lignende. 

Jannie fortalte, at planen også er at samle borgergrupper i social- og borgerservice, der kan stemme til valget uden for åbningstid i Borgerservice.

Mark sagde, at Jobcentret gerne vil reklamere for valget fx via flyer eller lignende materiale.


Punkt 11: Eventuelt v. alle

Sus: Man kan blive podet i halsen mandag-tirsdag-onsdag i Kærene. Før har det været uden tidsbestilling, men fra mandag den 22. marts skal borgerne bestille tid via Coronaprøver.dk. Det er vigtigt at kunne gøre det, når borgeren har lyst, for det vil være en barriere at skulle bestille tid for både unge, ældre og sårbare borgere. Og det er i almene boligbyggerier, at der er højest smitte. Vigtigt med et teststed tæt på. Mange borgere med anden etnisk baggrund har ikke NEM-ID derfor vigtigt at kunne møde op uden tidsbestilling. 

Sus har rettet henvendelse til social- og sundhedsdirektøren i Rødovre Kommune om ovenstående, og han tager kontakten til regionen med vores forespørgsel om fortsat at have et teststed i Kærene uden tidsbestilling.

Man kan stadig gå i Rødovrehallen uden tid og blive podet via næsen.

Liv: Diæter bliver udbetalt til medlemmer, der har deltaget i møder, i marts måned.

Næste møde er torsdag den 27. maj kl. 16-18 – hos Jannie/Social- og Borgerservice på Egegårdsvej 48 med rundvisning af den nye ”Én indgang”.