Referat 25-11-2021
Referat Udsatterådsmøde den 25. november 2021 kl. 16.00 - 18.00
Mødedato, tidspunkt og sted:
Torsdag den 25. november kl. 16-18 - Hos Kevin, Ruskær 8. Med efterfølgende julefrokost.
Medlemmer:
Lars Ahlstrand, Mathilde Ravnborg, Jon Henriksen, Gurpaul Rehal. Malene Haun, Kevin Lund, Susanne Mikkelsen, Josephine Aagaard, Daniel Rasmussen, Claus Sigesmundsen, Mark Høyer.
Afbud:
Bente Frederiksen, Jannie Lund, Nima Abaneh
Referent:
Liv Martinsen
Pkt. nr. 1: Godkendelse af referatet fra møde den 26. august – godkendt.
Pkt. nr. 2: Nyt fra formanden
Der har i den seneste periode været mange henvendelser fra kommunen, som har sendt forskellige indsatser i høring. Rådet har afgivet høringssvar på:
- Den nye sundhedspolitik
- Budget 2022. Der er afsat 200.000 kr. efter rådets ønske til at afdække selvmord. Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der samarbejder med kommunen om indsatsen (Daniel, Gurpaul, Lars og Josephine).
- Den nye idrætspolitik
- Tilsyn på plejehjem. Der er mange udfordringer med plejepersonalet, både at rekruttere og fastholde personalet. Vigtigt med polyfarmaci – at give den rigtige medicin i kombination med andet, vi stillede forslag om at få en farmaceut til at gennemgå beboernes medicin. Der mangler en fælles strategi for at hjælpe de yngre borgere på plejehjemmene med psykosociale udfordringer. Der mangler også en pårørendepolitik i Rødovre Kommune.
Borgermøde 25/10 – om fællesskaber og mødesteder i Rødovre. Lars holdte oplæg om ungeboligerne. Derudover var oplægsholdere Vibe Klarup formand i Rådet for Socialt Udsatte og stadsarkitekten i RK. Det var et velbesøgt arrangement.
Lars er som formand i Udsatterådet med i priskomitéen, der skal kåre Årets Ildsjæl i Rødovre i december.
Vi har fået en henvendelse fra Gladsaxe Kommune, som gerne vil etablere deres eget udsatteråd. Lars og Liv holder et online møde med dem, hvor de tager rådets input med om, det vi ser, fungerer godt i Rødovre Udsatteråd:
- god administration og sekretariatsbistand
- vigtigt ikke at have en politiker med i rådet, men have politisk opbakning
- forskelligheden i rådet er vigtig, så man kommer rundt om forskellige emner
- repræsentanter fra kommunen sidder med i rådet er vigtigt for ikke at skabe fjendebilleder mellem borger og kommune.
- vigtigt med et budget, som viser seriøsitet fra kommunen.
Pkt. nr. 3: Siden sidst v. alle:
Rødovredagen d. 4/9 – Jose, Daniel, Lars, Jon og Malene deltog. Vi fik en dårlig placering/i et hjørne ”skammekrogen”, vi skal have en bedre placering næste år. Quiz om udsatterådet med præmie til Viften. Gode billeder fra Jon.
Landspanelmøde d. 17/9 – Claus og Jon deltog. Hilsen fra Hillerød og Kalundborg Udsatteråd. Temaet var at få flere til at stemme med til kommunal- og regionsrådsvalget. Ministeren, Astrid Krag, deltog og vil gerne benytte sig mere af at gå i dialog med udsatterådene direkte. Vi vil invitere hende med til et rådsmøde i 2022.
Psykiatridag d. 17/11- temaet var skitzofreni og skitzotopi. Der var en lidt for rosenrød vinkel på temaet, der var (for) meget information om OPUS (tilbud for unge under 35 år). Men et spændende foredrag med en læge/forsker om misbrug/afhængighed/skitzotopi. Næste emner er ADHD, autisme m.m. Rådet vil gerne af sted igen.
Pkt. nr. 4: Status på Café Mødestedet
Claus har trukket sig som frivillig på caféen og vil gerne lægge sin energi på andet i rådet. Bente har været primus motor det seneste år. Josephine er fortsat frivillig. Sus hjælper med at koordinere vagtplanen. Mødestedets brugere har været med i Folkekøkkenet to gange, det er gået godt, måske også fordi der ikke har været så mange deltagere til Folkekøkken, så har det været godt med ro på for brugerne.
Sus vil gerne lægge en ny vagtplan i starten af januar for Café Mødestedet. Der mangler frivillige til Café Mødestedet. Der er mange opgaver pt. både som vært og kok. Skal vi evt. droppe at lave mad selv? Sus, Kevin og Josephine holder mødet.
Opfordring til Rødovre Kommunes repræsentanter om at formidle tilbuddet videre til borgere, der har brug for det sociale, og om medarbejdere kan følge dem på vej/tage med. Så det ikke kun er et tilbud for borgerne i Kærene. Liv sender information om frivillige og Café Mødestedet til Mark, Malene og Jannie.
Pkt. nr. 5: Valg til Udsatterådet 2022 – hvem genopstiller?
Ifølge vedtægterne skal der være valg til Udsatterådet hvert andet år. Valgperioden for Udsatterådet udløber den 1. januar 2022. Planen er, at der skal være en bruttoliste med kandidater til rådet klar 16. december, så mødesagen til politikerne kan være klar til februarmødet 2022.
Bente genopstiller ikke. Alle andre medlemmer genopstiller.
Det er muligt for alle interesserede Rødovre-borgere at opstille som kandidat til rådet. For at sprede budskabet kan vi, ud over information via Rødovre Lokal Nyt og Rødovre Kommunes medier, holde et arrangement for alle interesserede. Der blev nedsat et udvalg bestående af Mathilde, Lars og Daniel, der sammen med Liv arrangerer. Datoen bliver torsdag den 9. december kl. 17-18 på Rødovregaard.
I vores information skal vi gøre det klart, at man ikke behøver at deltage i arrangementet for at stille op som kandidat til rådet. Det er også vigtigt at lægge vægt på den brede definition af udsatte: Der er mange forskellige måder at være udsat på både fysisk, psykisk, socialt. ”Udsat – en der føler sig uden for normen.” Rødovre Kommunes repræsentanter har mulighed for at sprede ordet i Jobcentret, Mød Mig også gennem sagsbehandlere.
Pkt. nr. 6: Eventuelt
Claus: LEV – sød historie om udsat borger fra Vordingborg.
Jon: Man skal lytte mere til udsatte borgere og finde løsninger. Malene og mange andre medarbejdere er uddannet i Åben Dialog, hvor man netop tager udgangspunkt i borgeren. Der er også Peer-borgere i Mød Mig, blandt andet Mathilde.