Livet med demens

Demenssygdom vender op og ned på det liv man kender både for personen selv men også for familien og ens omgangskreds. Det er forskelligt hvordan man reagere og forholder sig til en demensdiagnose og ingen forløb er ens. Mennesker med demenssydgom vil over tid ændre kognitivt og fysisk funktionsniveau og man er derfor løbende nødt til at omstille sig til nye situationer og finde løsninger på de udfordringer, som sygdommen medfører. De vante familieroller vil også gradvis ændre sig og der vil over tid blive mere asymmetriske relationer hvor personen med demenssygdom bliver mere afhængig af de nære pårørende.

Hverdagen for mennesker med demenssygdom kan blive fuld af misforståelser fra omgivelserne, når hverdagen gradvis bliver sværer. Man kan også opleve at venner og bekendte falder fra, da det kan være svært at håndtere, de ændringer der sker. Det er en god ide at være åben om sin sygdom, da det er med til at bevare kontakten til sin omgivelser og det kan derfor være medvirkende til bedre trivsel og livskvalitet i hverdagen.

Den bedste mulighed for at få et godt liv med demens er at opdage sygdommen og få en konkret diagnose, da det åbner for et behandlingsforløb med rette medicin, relevant og passende vejledning fra fagpersoner. Ved den rette indsats med fysisk og sociale aktiviteter er det muligt at forsinke sygdomsprogression.