Fritidsjob og lommepengejob for unge
Et fritidsjob eller lommepengejob* er for mange unge et vigtigt skridt på vejen til uddannelse og varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Fritidsjobbet er med til at udvikle den unge personligt og giver en vigtig opdragelse og praktisk forberedelse til arbejdslivet - og til valg af uddannelse.
For virksomheden giver oprettelsen af et fritidsjob eller lommepengejob* mulighed for at hjælpe en ung godt på vej og samtidig få løst en række rutineopgaver, som det ellers er svært at få tid eller økonomi til. Det kan fx handle om indkøb, posthåndtering, oprydning, rengøring, lagerarbejde mv. Der gælder særlige regler for unges vilkår og arbejdsmiljø (specielt i forhold til maskiner, kemikalier, løft etc.) - læs mere på www.jobpatruljen.dk.
De fleste unge får deres første job via netværk, men mange unge har ikke et netværk, der kan hjælpe dem på vej.
Mange af de unge uden netværk har gennem jobcentret og ungevejledningen fået et introforløb til arbejdsmarkedsforhold, herunder løn, skattekort, ferieregler, ansættelseskontrakter samt en generel viden om, hvordan de skal forholde sig ved sygdom, brug af mobil, påklædning og adfærd.
De unge er klar til at tage fat, vokse med opgaven og selv tjene til dagen og vejen.
* Lommepengejob er for kriminalitetstruede unge mellem 13 og 17 år, der bliver henvist til Ungdomskriminalitetsnævnet eller er mistænkt for at have begået alvorlig kriminalitet. Kommunen skal senest en måned efter første samtale med den unge tilbyde et lommepengejob - enten i kommunen eller hos privat arbejdsgiver - der så vidt muligt passer til den unges kvalifikationer og interesser. Løn og arbejdsvilkår er de samme som ved et normalt fritidsjob. Når den unge fylder 18 år ophører retten til lommepengejob.
Fordele og eksempel
FORDELE
- Virksomheden støtter unges adgang til arbejdsmarkedet og får samtidig løst en række konkrete opgaver.
- Unge, der har haft fritidsjob, gennemfører i langt større grad en uddannelse, end unge, der aldrig har haft et fritidsjob. Fritidsjob forebygger således den fremtidige mangel på uddannet arbejdskraft.
EKSEMPEL
Frederik på 16 år har altid været glad for biler og søger derfor fritidsjob hos alle de lokale bilforhandlere i området, hvor han bor. En forhandler falder for Frederiks gå-på-mod og tilbyder ham et fritidsjob med at klargøre biler, gøre rent på værkstedet og i udstillingen, købe ind til frokoststuen og sørge for opfyldning af drikkeautomater. Jobbet giver Frederik indsigt i detailhandel og giver ham blod på tanden til at gå i gang med salgsassistent-uddannelsen på den lokale erhvervsskole.
SÅDAN GØR DU
Kontakt jobcentret og hør mere om muligheder for at ansætte unge i fritidsjob.
På www.jobpatruljen.dk findes detaljeret information om vilkår og regler for fritidsjobbere. På www.fritidsjob.dk kan du selv oprette jobannoncer og finde egnede fritidsjobkandidater.