Fritidsjob og lommepengejob
Med et fritidsjob eller lommepengejob kan du tage dit første vigtige skridt på vejen til uddannelse og en varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Du tjener dine egne penge og får værdifuld erfaring.
Detaljer
HVEM GÆLDER DET?
Du skal være fyldt 13 år for at starte i et fritidsjob eller lommepengejob*. Ud over at tjene dine egne penge er et fritidsjob også med til at udvikle dig personligt og give dig en vigtig opdragelse og praktisk forberedelse til arbejdslivet - og til valg af uddannelse.
* Lommepengejob er for kriminalitetstruede unge mellem 13 og 17 år. Det er for dig, der bliver henvist til Ungdomskriminalitetsnævnet eller er mistænkt for at have begået alvorlig kriminalitet. Kommunen skal senest en måned efter første samtale med dig tilbyde dig et lommepengejob, der så vidt muligt passer til dine kvalifikationer og interesser. Løn og arbejdsvilkår er de samme som ved et normalt fritidsjob. Når du fylder 18 år ophører din ret til lommepengejob.
BETINGELSER
• Hvis du er under 15 år, skal dine forældre vide, at du har et fritidsarbejde.
• Dit arbejde ikke må gå ud over din skolegang eller din sundhed, så du må ikke arbejde for meget eller med farlige ting.
• Hvis du er under 15 år, og ikke har afsluttet 9. klasse, må du fx ikke arbejde med:
- Løft af mange eller tunge varer
- Kassebånd m. udgang i supermarkeder
- Gentagne løft af tunge kasser over 12 kg
- Rengøring af store arealer
• Hvis du er under 18 år, må du ikke arbejde med farlige ting, fx store maskiner og giftige stoffer. Og der gælder særlige regler, hvis du arbejder steder med risiko for røveri (fx kiosk eller tankstation).
Der gælder forskellige regler for, hvor meget du må arbejde, så dit arbejde ikke risikerer at gå ud over din skolegang:
• Er du under 15 år og går i skole, må du højst arbejde to timer på skoledage og syv timer pr. dag i weekenden.
• Er du fyldt 15 år og går i skole, må du arbejde to timer på skoledage og otte timer pr. dag i weekenden.
• I løbet af en hel skoleuge må du højest arbejde 12 timer, og i ferier må du ikke arbejde mere end 35 timer.
• Hvis du er under 18 år må du ikke arbejde efter kl. 20 om aftenen og før kl. 06 om morgenen.
ØKONOMI
Det er din overenskomst og ikke loven, der sikrer dig din mindste - løn. En overenskomst er en aftale mellem din arbejdsgiver og en fagforening om, hvad medarbejderne som minimum har krav på i løn og eventuelle tillæg. Mindstelønningerne her gælder derfor kun på de arbejdspladser, hvor der er overenskomst. Hvis der ikke er overenskomst, skal du selv forhandle løn og eventuelle tillæg med din arbejdsgiver. Så find først ud af, hvad overenskomstens mindsteløn er for dit fag. Så ved du, hvad du skal gå efter. Minimumslønnen eller mindstelønnen varierer alt efter arbejdstype, så det er forskelligt, hvor meget et avisbud og en medarbejder på McDonalds tjener i timen.
I 2024 er mindstelønnen cirka:
Hotel og restauration: 82,16 kr. i timen
Kontor: 74,20 kr. i timen
Butik: 74,20 kr. i timen
Fastfood, café, cafeteria: 70,20 kr. i timen
For alle slags arbejde gælder det, at der er særlige tillæg, hvis du skal arbejde i weekender eller lignende. Mange steder stiger du også i løn, når du fylder 18 år.
SÅDAN GØR DU
Der er mange måder at finde et fritidsjob på. Du kan fx.
• søge via din familie og dine venner
• søge på jobannoncer på internettet og i aviserne
• uopfordret kontakte de arbejdspladser, hvor du gerne vil arbejde
Du kan også kontakte jobcentret, hvor der er medarbejdere, som kan hjælpe dig med at finde et fritidsjob. På www.jobpatruljen.dk findes detaljeret information om vilkår og regler for fritidsjobbere. På www.fritidsjob.dk kan du selv oprette en profil og søge ledige fritidsjob.