Regler for håndtering af jord

I Regulativ for jord kan du læse om regler i forbindelse med håndtering af jord. Det skal bemærkes, at det skema i bilag 2 som der henvises til i regulativ for jord ikke længere er i brug, da anmeldelse skal ske digitalt. 

Anmeldelse af jordflytning

Flytning af jord i Rødovre Kommune skal anmeldes, hvis den mængde jord som flyttes er mere end 1 m3.

Hvis den samlede mængde jord der flyttes ikke overstiger 1 m3 og der er tale om ren jord, kan jorden afleveres på genbrugsstationen.

Anmeldelse af flytning af jord skal ske via det digitale selvbetjeningssystem Jordweb.dk.
Her guides anmelder gennem anmeldelsen, hvor oplysninger om adresse, grundejer, matrikelnummer, jordmængde, evt. analyseresultater, transportør og modtageanlæg skal oplyses.

Gebyr for anvisning af jord fra erhverv

Jf. affaldsaktørbekendtgørelsen BEK 2097 af 09/12/2020 skal kommunerne opkræve gebyr hos virksomheder, hvis kommunen skal anvise flytning af jord, som er erhvervsaffald. Gebyret opkræves for medgået tid pr. påbegyndt kvarter, dog minimum en time og træder i kraft 1. juli 2021. Priserne fremgår af takstbladet.

Hvordan ser jeg om min grund er forurenet?

Du kan på Kommunens digitale kort finde oplysninger om hvorvidt din grund er kortlagt.

Hvis jorden stammer fra en V1 eller V2 kortlagt grund, skal der søges om §8-tilladelse inden gravearbejdet påbegyndes. Læs mere om flytning af jord fra kortlagte arealer og § 8-tilladelser på rk.dk.

Regulativ for jord

RØDOVRE KOMMUNE

INDLEDNING

§ 1 Formål

§ 1.1 Affaldshåndtering

Formålet med dette regulativ er at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere,grundejere og virksomheder i Rødovre Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniskeforhold for miljø og mennesker og begrænse ressourceanvendelsen ved at fremme genanvendelse af affald.

Formålet er endvidere at fastsætte regler om de kommunale ordninger for jord, som er affald, herunderordningernes omfang og tilrettelæggelse m.v., jf. miljøbeskyttelseslovens § 45, stk. 4, med henblik på at etablere og skabe rammerne for velfungerende kommunale ordninger. Reglerne tager ligeledes sigte på at normerede praktiske forhold i forbindelse med afviklingen af affaldshåndteringen.

§ 1.2 Områdeklassificering og jordflytning.

Formålet med dette regulativ er udover det i § 1.1 nævnte at inddrage områder fra områdeklassificeringen i Rødovre Kommune, jf. jordforureningslovens § 50a, stk. 3.Regulativet har desuden til formål at fastlægge skema til brug for anmeldelse af jordflytning.

§ 2 Lovgrundlag

Regulativet er udarbejdet i henhold til gældende miljølovgivning, herunder navnlig:

  • Lov om miljøbeskyttelse (Miljøbeskyttelsesloven)
  • Lov om forurenet jord (Jordforureningsloven)
  • Bekendtgørelse om affald (Affaldsbekendtgørelsen)
  • Bekendtgørelse om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord (Jordflytningsbekendtgørelsen)
  • Bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret, uforurenet bygge- og anlægsaffald (Restproduktbekendtgørelsen)

§ 3 Definitioner

De begreber, affaldstyper mv. der anvendes i dette regulativ, er defineret på sammen måde, som de tilsvarendebegreber, affaldstyper mv. er defineret i den til enhver tid gældende affaldsbekendtgørelse.

OMRÅDEKLASSIFICERING

§ 4 Inddragelse af områder i områdeklassificeringen

Byzoner er jf. jordforureningslovens § 50a stk. 1, klassificeret som områder, der kan være lettere forurenede.De samlede områder i Rødovre Kommune, der er omfattet af områdeklassificeringen fremgår af bilag 1til dette regulativ og kan ses på kommunens hjemmeside på Internettet på adressen: www.rk.dk.

Det fremgår af samme bilag hvilke områder udenfor byzonen, der er inddraget i områdeklassificeringen, jf. jordforureningslovens § 50a, stk. 3.

ANMELDESKEMA TIL JORDFLYTNING

§ 5 Skema til brug for anmeldelse af jordflytning

Anmeldelse af jordflytning efter jordflytningsbekendtgørelsens § 4 og § 9 skal i Rødovre Kommune enten ske på anmeldeskemaet i bilag 2 eller i elektronisk form via Internettet. Anmeldelsen skal følge jordflytningsbekendtgørelsens regler om anmeldelse og dokumentation.

Adgang til anmeldeskemaet og til anmeldelse i elektronisk form kan fås på Rødovre Kommunes hjemmeside på Internettet på adressen: www.rk.dk. Anmeldeskemaet kan endvidere fås ved henvendelse til Teknisk Forvaltning, Tæbyvej 77, 2610 Rødovre, tlf. 3637 7000.

AFFALDSORDNING FOR JORD FRA HUSHOLDNINGER

§ 6 Ordning for jord, som er affald

§ 6.1 Hvad omfatter ordningen

Ordningen omfatter jord, som er omfattet af affaldsbekendtgørelsens § 3, nr. 33, jf. § 2, bortset fra håndtering af jord, som er reguleret af anden lovgivning.

§ 6.2 Hvem gælder ordningen for

Ordningen gælder for alle private borgere og grundejere i kommunen.

§ 6.3 Beskrivelse af ordningen

6.4 Kildesortering og kategorisering

Borgeren og grundejeren skal sikre, at jorden sorteres i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsens §3, nr. 39, i forbindelse med opgravningen.Jorden skal sorteres i forurenet og uforurenet jord.Den anmeldepligtige jord skal kategoriseres efter jordflytningsbekendtgørelsens bilag 3. Hvis den forurenedejord ikke kan henføres til kategori 1 eller 2, rettes henvendelse til kommunalbestyrelsen med henblik på anden kategorisering.

§ 6.5 Jordflytning, herunder anmeldelse heraf

Rødovre Kommune er som område klassificeret som lettere forurenet, jf. § 4. Det følger derfor af Jordflytningsbekendtgørelsen,at flytning af jord fra ejendomme i Rødovre Kommune skal anmeldes efter reglerne herom i samme bekendtgørelse.Anmeldelse skal ske på den i § 5 anførte måde.

§ 6.6 Aflevering på genbrugsstationen

Ved aflevering af jord på genbrugsstationen finder bestemmelserne i Regulativ for husholdningsaffald anvendelse.SIDE 3 AF 6

§ 6.7 Anvisning af jord, som er affald

Kildesorteret og kategoriseret jord skal afhængigt af kategoriseringen føres til et godkendt anlæg for jordrensningeller deponering, der foretager den videre håndtering, eller direkte til anvendelse efter reglerne herom. Jord, der ikke er kildesorteret eller kategoriseret, skal føres til et godkendt karteringsanlæg, der foretagersortering og kategorisering med henblik på den videre håndtering.Jord, der indeholder andre affaldsfraktioner, som ikke kan frasorteres, skal deponeres.§ 6.8 Konkret anvisning Såfremt en borger eller grundejer har frembragt affald, som ikke er omfattet af øvrige bestemmelser i dette regulativ eller anden regulering, skal denne tage kontakt til kommunalbestyrelsen med henblik på konkretanvisning, jf. affaldsbekendtgørelsens § 24, stk. 6.

AFFALDSORDNING FOR JORD FRA VIRKSOMHEDER

§ 7 Ordning for jord, som er affald

§ 7.1 Hvad omfatter ordningen

Ordningen omfatter jord, som er omfattet af affaldsbekendtgørelsens § 3, nr. 22, jf. § 2, bortset fra håndtering af jord, som er reguleret af anden lovgivning.

§ 7.2 Hvem gælder ordningen for

Ordningen gælder for alle virksomheder i kommunen.

§ 7.3 Beskrivelse af ordningen

§ 7.3.1 Kildesortering og kategorisering

Virksomheden skal sikre, at jorden sorteres i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsens § 3, nr. 39, i forbindelse med opgravningen.Jord skal sorteres i forurenet og uforurenet jord.Den anmeldepligtige jord skal kategoriseres efter jordflytningsbekendtgørelsens bilag 3. Hvis den forurenedejord ikke kan henføres til kategori 1 eller 2, rettes henvendelse til kommunalbestyrelsen med henblik på anden kategorisering.

§ 7.3.2 Jordflytning, herunder anmeldelse heraf

Rødovre Kommune er som område klassificeret som lettere forurenet. Det følger derfor af Jordflytningsbekendtgørelsen,at flytning af jord fra ejendomme i Rødovre Kommune skal anmeldes efter reglerne herom i samme bekendtgørelse.Anmeldelse skal ske på den i § 5 anførte måde.

§ 7.3.3 Aflevering på genbrugsstationen

Ved aflevering af jord på genbrugsstationen finder bestemmelserne i Regulativ for erhvervsaffald anvendelse.

§ 7.3.4 Anvisning af jord, som er affald

Kildesorteret og kategoriseret jord skal afhængigt af kategoriseringen føres til et godkendt anlæg for jordrensningeller deponering, der foretager den videre håndtering, eller direkte til anvendelse efter reglerne herom.Jord, der ikke er kildesorteret eller kategoriseret, skal føres til et godkendt karteringsanlæg, der foretagersortering og kategorisering med henblik på den videre håndtering.Jord, der indeholder andre affaldsfraktioner, som ikke kan frasorteres, skal deponeres.

§ 7.3.5 Konkret anvisning

Såfremt en virksomhed har frembragt affald, som ikke er omfattet af øvrige bestemmelser i dette regulativeller anden regulering, skal denne tage kontakt til kommunalbestyrelsen med henblik på konkret anvisning,jf. affaldsbekendtgørelsens § 24, stk. 6.

ANDRE BESTEMMELSER

§ 8 Registrering af udenlandske virksomheder

Udenlandske virksomheder uden fast adresse i Danmark, der udøver affaldsproducerende aktiviteter, skallade sig registrere hos kommunalbestyrelsen med henblik på opkrævning af affaldsgebyr m.v.

§ 9 Gebyrer

Kommunalbestyrelsen fastsætter gebyrer i henhold til miljøbeskyttelseslovens § 48 samt affaldsbekendtgørelsenskapitel 11.Kommunalbestyrelsen vedtager én gang årligt et gebyrblad, der angiver størrelsen på ovennævnte gebyrer.Gebyrbladet er tilgængeligt på Rødovre Kommunes hjemmeside.

§ 10 Klage m.v.

Kommunalbestyrelsens afgørelser kan ikke påklages til anden administrativ myndighed, jf. affaldsbekendtgørelsens§ 104 og jordflytningsbekendtgørelsens § 18.Indskærpelser af bestemmelser i regulativet efter miljøbeskyttelseslovens § 69, stk. 1, kan ikke påklages tilanden administrativ myndighed, jf. miljøbeskyttelseslovens § 69, stk. 3. Det tilsvarende er gældende for indskærpelser efter jordforureningslovens § 67, stk. 1 og stk. 3.Afgørelser efter miljøbeskyttelsesloven og jordforureningsloven kan, medmindre andet fremgår af lovensbestemmelser, påklages til Natur- og Miljøklagenævnet, jf. miljøbeskyttelseslovens § 91, stk. 1, og jordforureningslovens§ 77, stk. 1.Efter § 47, stk. 1, jf. § 48, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse kan spørgsmål om, hvorvidt kommunen overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder, herunder kommunale forskrifter,der er udstedt i medfør af denne lovgivning, indbringes for statsforvaltningen i den region, hvori kommunen er beliggende. Statsforvaltningen beslutter selv, om der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse en tilsynssag, jf.§ 48 a i den kommunale styrelseslov.

§ 11 Overtrædelse og straf

Overtrædelse af regulativet straffes med bøde, jf. affaldsbekendtgørelsens § 105, stk. 1, nr. 2.Efter affaldsbekendtgørelsens § 105, stk. 2, og jordflytningsbekendtgørelsens § 19, stk. 2, kan straffen stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed, og hvis der vedovertrædelsen er:1) voldt skade på miljøet eller fremkaldt fare herfor, eller 2) opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre, herunder ved besparelser.Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel, jf.affaldsbekendtgørelsens § 105, stk. 3, og jordflytningsbekendtgørelsens § 19, stk. 3.

§ 12 Bemyndigelse

Kommunalbestyrelsen har bemyndiget Teknisk Forvaltning til at træffe afgørelser efter dette regulativ og til at foretage ændringer af regulativets bilag.

§ 13 Ikrafttrædelse

Dette regulativ træder i kraft den 1. april 2012.Samtidigt med ikrafttrædelse af dette regulativ ophæves følgende:

  • Regulativ for Områdeklassificering. Juni 2008
  • Regulativ for Anmeldelse af Flytning af Jord. Januar 2009.

Således vedtaget af kommunalbestyrelsen i Rødovre Kommune den 27. marts 2012.