Plast
Hvor afleverer jeg plastaffald
Plastaffald skal i beholderen til plast og mad- og drikkekarton ved din ejendom. I beholderen på hjemmeadressen må du gerne blande blød og hård plast. På genbrugsstationen kan man aflevere hård plast såsom havemøbler, bølgeplast og større plader. Der er forskellige containere til forskellige plastemner, så spørg personalet på genbrugsstationen.
Eksempler på plastaffald
Plastaffald er typisk brugt emballage, men kan også være plastgenstande, som ikke længere skal bruges. Brugt plast kan genanvendes og blive til nye produkter. Plastaffaldet må ikke indeholde mad og væske. Eksempler på plastaffald er:
- Plastikflasker uden pant
- Plastikbøtter, -dunke og -beholdere
- Plastikfolie og husholdningsfilm
- Indkøbsposer, frostposer og plastikposer (uden metalfilm)
- Bokse og bakker af hård plast
- Plastiklegetøj uden elektronik
- Tandbørster, hårbørster
Plast er lavet af olie, som er en eftertragtet og begrænset ressource. Forbrænding af plast udleder CO2
Noget plast kan ikke genanvendes på samme måde
Noget af det plastik vi har i hjemmet må ikke smides i beholderen til plast, fordi det ikke kan genbruges på samme måde som almindeligt plast. Det gælder, fx flamingo og gavebånd. Det skal i beholderen til restaffald. Produkter lavet af PVC må heller ikke smides i beholderen til plast, Det gælder fx. havebassiner, haveslanger og regntøj. Det skal afleveres på genbrugsstationen som PVC.
Nedløbsrør og tagrender i plast skal ikke sorteres som plastaffald i beholderen, det samme gælder chips- og slikposer med metalfolie. Nedløbsrør og tagrender kan afleveres på genbrugsstationen, mens poser med metalfilm skal i restaffald.
Hvad sker der med plastaffaldet
Plasten transporteres til et anlæg i Sverige, hvor den findeles, vaskes og sorteres af flere omgange. Materiale, der ikke er plast, fjernes. Den sorterede plast omdannes til plastgranulat, som kan sælges og bruges i produktion af nye produkter som fx. plastflasker, affaldsposer, soveposefyld, fleecetrøjer, møbler, isolering og legetøj.